Lidové noviny

Venuše se schová za srpkem Měsíce

-

10.00 10.55

extrémně nápadnému tělesu – Měsíci. Zejména ve večerních hodinách 5. června. Nastane úplněk a proběhne i polostínov­é zatmění Měsíce. Jedním dechem dodejme, že nepůjde o nijak nápadný úkaz. Vstup Měsíce do zemského polostínu se projeví pouze slabým potemněním zastíněné části.

Takřka z poloviny zatmělý Měsíc se u nás objeví před devátou hodinou večerní nad jihovýchod­ním obzorem v souhvězdí Hadonoše. Polostín zakrývajíc­í pravou dolní část Měsíce bude postupovat k jeho levému hornímu okraji. Ve 21.25 SELČ nastane střed zatmění, polostín pohltí asi 57 procent měsíčního disku. Pak začne z Měsíce zvolna ustupovat směrem k jeho pravému spodnímu okraji a ve 23.04 SELČ zatmění skončí.

Na Měsíc se zaměřte i 9. června po půlnoci, kdy jeho ubývající kotouč zastihnete blízko Jupiteru a Saturnu, anebo 13. června v ranních hodinách, kdy bude nad jihovýchod­em dělat společnost Marsu.

Ten nejzajímav­ější nebeský úkaz spojený s Měsícem a planetami se ale odehraje až 19. června.

Dopoledne, tedy na denní obloze, proběhne zákryt planety Venuše Měsícem. Má to ale háček, chcete-li jej spatřit, neobejdete se bez alespoň malého dalekohled­u. Měsíc bude totiž pouhé dva dny před novem, a tak bude jeho uzoučký srpek oproti světlému nebi velmi obtížně rozlišitel­ný. Velmi jasnou Venuši v jeho blízkosti spatříte při malém zvětšení jako zářící bod.

Obě tělesa vyhledejte před desátou hodinou dopolední vysoko nad jihovýchod­ním obzorem. Venuše bude viditelná poblíž levého dolního okraje Měsíce. Ať už měsíční srpek uvidíte, či ne, v 10.05 SELČ Venuši zakryje a planeta z oblohy zmizí. Znovu ji zahlédnete v 10.48 SELČ, kdy vystoupí zpoza pravého dolního okraje Měsíce, čímž zákryt skončí.

Autor pracuje ve Hvězdárně a planetáriu Brno

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia