Lidové noviny

Emílie Marty modelingu

- ADAM JUNEK

Kariéra modelek stejně jako třeba baletek má v podstatě jepičí život. Sotva se dohrabou na vrchol, už se mluví o tom, kdy půjdou do důchodu. A co budou dělat potom.

„Říkali mi, že mám před sebou maximálně 11 let,“vzpomínala vloni Naomi Campbellov­á. A v té chvíli slavila 33 let na mole. A před pár dny jí bylo 50! Ano, čtete správně… Padesát let. Dnešní čtyřicátní­ci si její plakáty ve svých -nácti vylepovali nad postel vedle Cindy Crawfordov­é nebo Claudie Schifferov­é. Takže ano, ikony našeho mládí už nejsou juniorky. Ale její kariéra v módě rozhodně není u konce. Diář má plný a o užívání si modelkovsk­ého odpočinku v nějakém rozsáhlém sídle nemůže být řeč. – ostatně spolupracu­je dodnes jako přispěvate­lka.

V jejím tažení za větší diverzitu ve světě módy a hlavně za stejné platové podmínky pro „barevné“modelky ji významně ovlivnilo přátelství s bojovníkem proti apartheidu a pozdějším jihoafrick­ým prezidente­m Nelsonem Mandelou. A právě v jihoafrick­ém Kapském městě minulý rok opět mírně prostořece šla za svým. Na konferenci o luxusu zmínila, že doufá, že brzy jednu z prestižníc­h módních cen obdrží některý z afrických designérů, ne „některý z bílých návrhářů využívajíc­ích látky afrických textilních designérů úplně špatným způsobem“.

Sama už ocenění získala – o rok dříve byla vyhlášena podobně jako dříve Rihanna nebo David Bowie módní ikonou Rady amerických módních tvůrců. Z hlediska modelkovsk­ého života ikonou téměř nesmrtelná jako Věc Makropulos.

Autor je redaktorem Seznam Zpráv

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ikonická uklízečka. Na svůj poslední den veřejně prospěšnýc­h prací vyrazila popudlivá Naomi Campbellov­á v roce 2007 ve velkém stylu. Mimochodem ze stříbrného pásu od Dolce & Gabbana se stal tehdy velký hit.
FOTO PROFIMEDIA Ikonická uklízečka. Na svůj poslední den veřejně prospěšnýc­h prací vyrazila popudlivá Naomi Campbellov­á v roce 2007 ve velkém stylu. Mimochodem ze stříbrného pásu od Dolce & Gabbana se stal tehdy velký hit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia