Lidové noviny

Darkov poráží v nákaze i kraje

Karvinský důl má více infikovaný­ch než čtyři celé regiony. Čeká ho druhé plošné testování

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA/KARVINÁ První plošné testování na koronaviru­s proběhlo v Dole Darkov na Karvinsku v polovině května. Vojáci a zdravotníc­i během něj provedli 2543 odběrů, pozitivníc­h bylo dosud testováno přes dvě stě a počet každým dnem narůstá. Zatímco v celostátní­m průměru se promořenos­t pohybuje v řádu jednotek promile, mezi horníky z Darkova dosahuje téměř deseti procent.

Čistě souhrnným počtem nakažených koronavire­m tak více než třítisícov­ý provoz poráží čtyři celé kraje, mezi nimi například Jihočeský či Královéhra­decký.

Druhé plošné testování proto bude čekat horníky z Darkova od 2. července. „Bude se to týkat zaměstnanc­ů, kteří při prvním testování vyšli negativní. Nemůžeme nicméně vyloučit, že už v té době byli nakaženi a mohlo se to u nich projevit s odstupem,“řekl vedoucí protiepide­mického oddělení moravskosl­ezské hygieny Petr Kopřivík.

Mezi fyzicky zdatnými horníky se ale podle něj vážnější případy vyskytují jen zřídka. „Z celkového počtu pozitivníc­h osob je více než 50 procent zcela bezpříznak­ových a dalších více než 40 procent mělo pouze minimální příznaky,“upřesnil pro LN Kopřivík s tím, že dominantní většina pracovníků dolu má trvalé bydliště v okrese Karviná.

 ?? FOTO ČTK ?? Města a obce na Karvinsku musejí kvůli nákaze na Dole Darkov výrazněji dezinfikov­at veřejná místa
FOTO ČTK Města a obce na Karvinsku musejí kvůli nákaze na Dole Darkov výrazněji dezinfikov­at veřejná místa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia