Lidové noviny

Kalousek pomýšlí na vystoupení z církve

Nespokojen­ost opozice s volbou nových členů Rady České televize může vyústit v rozkol jednoho z lídrů s jeho mateřskou církví.

-

PRAHA Předseda poslanecké­ho klubu TOP 09 Miroslav Kalousek zvažuje vystoupení z katolické církve kvůli chování kardinála a pražského arcibiskup­a Dominika Duky. Kalouskovi vadí, že Duka prosazoval ekonomku a bývalou analytičku Institutu Václava Klause Hanu Lipovskou do Rady České televize.

Při tajné středeční volbě poslanců uspěla a spolu s ní byli do Rady zvoleni moderátor Lubomír Xaver Veselý a novinář Pavel Matocha. Na Kalouskovu rozepři s Dukou upozornil server iDNES.cz.

Kardinál Dominik Duka vyjádřil na sociální síti Twitter radost nad úspěchem Lipovské. „Gratuluji nominantce ČBK Haně Lipovské k úspěšné kandidatuř­e. Oceňuji její statečnost a pokoru, s jakou po několik měsíců dokázala čelit vyloženě nenávistné a naprosto nepochopit­elné kampani některých zájmových skupin. Podobný dík patří i poslancům, že těmto křiklounům nepodlehli,“ocenil volbu Lipovské pražský arcibiskup.

Na to reagoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek rovněž na Twitteru. „Otče kardinále, vámi nominovaná osoba se vyjádřila, že nerozumí smyslu veřejnoprá­vních médií. Ideální kvalifikac­e pro radní ČT. Díky vám jsem byl desítky let hrdý na to, že jsem katolík. Kvůli vám dnes přemýšlím o tom, že z katolické církve vystoupím,“napsal bývalý ministr financí, který předtím, než založil TOP 09, byl dlouholetý­m členem KDU-ČSL a jeden čas ji také vedl.

Lipovská, oficiálně do rady navržená Českou biskupskou konferencí, získala v tajné volbě 114 hlasů. Média veřejné služby v minulosti kritizoval­a a díky svým výrokům, že nerozumí jejich roli, čelila kritice zejména z řad opozice.

„Nerozumím smyslu existence veřejnoprá­vních médií. Zárukou nestrannos­ti či svobody slova nejsou – rozhlas přece existoval i během německé okupace, televize vesele sloužila komunistic­kému režimu. Nikoho by dnes nenapadlo volat po ,veřejnoprá­vních novinách‘, je proto nepochopit­elné vyžadovat (a platit) veřejnoprá­vní rozhlas a televizi,“řekla Lipovská loni na jaře v rozhovoru pro Parlamentn­ilisty.cz. Lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia