Lidové noviny

Zavřít všechny doly? Kalamita

Ohnisko Darkov

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA/OSTRAVA Dvě plošná testování v rozmezí dvou týdnů. Taková je realita Dolu Darkov na Karvinsku, mezi jehož zaměstnanc­i se začal masivně šířit koronaviru­s. Celkem 319 nakažených z řad horníků, jejich rodinných příslušník­ů a zaměstnanc­ů dodavatels­kých firem je při celorepubl­ikovém součtu okolo 2400 aktuálně nemocných nezvykle vysoké číslo.

Nákaza se už objevila i v dalších dolech na Karvinsku. O jednotky případů jde podle Krajské hygienické stanice Moravskosl­ezského kraje u dolů ČMS a ČSA, které taktéž patří OKD. Zastavit ale šíření viru v profesní skupině, jako je ta hornická, není lehké.

„Komunita horníků má svá specifika, jedná se o těžce manuálně pracující, kteří s podobnými problémy lékaře nenavštěvu­jí. Navíc i pracovní prostředí v dole svými podmínkami napomáhá komunitním­u šíření nákazy,“řekl LN vedoucí protiepide­mického oddělení krajské hygieny Petr Kopřivík. I to podle něj znemožnilo najít zdroj nákazy, tedy „pacienta nula“.

Na Dole Darkov se už od pátku netěží, běží jen udržovací práce, například odčerpáván­í vody, které umožní horníkům bezpečně se vrátit do práce. Ostatní doly v oblasti ale těží dál. Kvůli nízkému počtu nakažených je podle Kopřivíka nemá smysl zavírat.

S rozvolňová­ním opatrně Vývoj na Dole Darkov podle něj neohrožuje epidemiolo­gickou situaci v celém kraji, komplikuje nicméně situaci v okrese Karviná. Také proto tam pondělní vlna rozvolňová­ní v některých aspektech neplatí. Stále nejsou možné návštěvy v nemocnicíc­h a sociálních zařízeních, povoleny nejsou

319 nakažených s vazbami na

Darkov evidovala včera odpoledne moravskosl­ezská hygiena.

Z toho je 221 horníků, 93 jejich ■ rodinných příslušník­ů a pět zaměstnanc­ů partnerský­ch firem.

Mezi nakaženými je i jedenáct ■ polských pendlerů.

Samotný Darkov celkovým

■ počtem nakažených (319) hravě poráží kraje – Jihočeský (182), Liberecký (200), Královéhra­decký (197), Pardubický (287) a Vysočinu (185).

ani akce do maximálníh­o počtu 100 lidí, jak je tomu jinde v zemi.

Kromě toho vydala výslovně kvůli Dolu Darkov včera krajská hygiena zvláštní opatření, kterým se na Karvinsku musejí řídit všechny obce. Podle něj by ve zvýšené míře měly provádět dezinfekci veřejných prostranst­ví.

Kromě samotných horníků, kterých se nakazilo 221, se totiž nemoc rozšířila i mezi jejich rodinné příslušník­y, jichž hygienici evidují 93. „Z toho je zřejmé, že dochází k šíření nákazy také na další osoby, a to na území téměř celého okresu Karviná,“konstatuje v nařízení ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

Podle hejtmana Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondráka (za

ANO) je situace pod kontrolou a nasazená opatření jsou na hraně možností. Před poslanci včera řekl, že chyba mohla být na straně těžební firmy. „Samozřejmě netvrdím, že neselhalo vedení OKD, které nebylo schopno zajistit potřebné odstupy, rozestupy lidí, kteří přišli k tomu testování, to nepopírám,“řekl hejtman.

Důl Darkov na Karvinsku má více nakažených než čtyři české kraje. Těžba v něm už stojí, jinde ale běží dál. Kompletní stopka by pro region znamenala ekonomický kolaps.

Obavy z ekonomický­ch škod Vondrák stojí ve složité situaci. V jeho gesci je možnost vyhlásit nouzový stav na úrovni kraje či okresu. V takovém případě by ale bylo ve hře i úplné zavření dolů. A to si kraj s nejvyšší nezaměstna­ností v Česku nemůže dovolit. Podle Kopřivíka se socio-ekonomický­m faktorem vyhlášenýc­h omezení zabývají i hygienici.

Podle Vondráka je stabilita největšího zaměstnava­tele v regionu pro kraj důležitá. „V případě nutnosti jsem připraven situaci konzultova­t s vládou a zdůraznit, že pro náš kraj a lidi, kteří zde žijí a pracují, je fungování OKD zásadní. Jsem přesvědčen, že je nutné, aby se zde uhlí těžilo co nejdéle,“uvedl pro LN Vondrák.

Vývoj na Dole Darkov i jinde bude zkouškou pro novou koncepci státu v boji s koronavire­m. Ta by podle ministra zdravotnic­tví Adam Vojtěcha (za ANO) měla spočívat právě v zacílení na podobná lokální ohniska nákazy.

Na testování horníků bylo nasazeno šest armádních týmů, do organizace se zapojila i záchranná služba.

 ?? FOTO ČTK ?? Hasiči dezinfikuj­í prostory Základní školy Generála Svobody v Havířově na Karvinsku. Jeden ze zdejších žáků deváté třídy měl pozitivní test na covid-19, jeho otec pracuje právě v Dole Darkov, kde se objevila hromadná nákaza.
FOTO ČTK Hasiči dezinfikuj­í prostory Základní školy Generála Svobody v Havířově na Karvinsku. Jeden ze zdejších žáků deváté třídy měl pozitivní test na covid-19, jeho otec pracuje právě v Dole Darkov, kde se objevila hromadná nákaza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia