Lidové noviny

Vláda hájila koronapost­up

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Mimořádné schůze svolané z popudu opozice mívají jeden společný rys – formálně vůbec nezačnou, vyhovoří se jen poslanci s přednostní­mi právy, ale není dost hlasů na samotné schválení programu schůze, bez něhož nelze začít. V tom byla ta včerejší jiná. Opozice – Piráti a ODS – se chtěla pobavit o tom, jak vláda zvládla první vlnu pandemie, a ČSSD i ANO návrh podpořily.

Tím míra konsenzu v podstatě končila. Výtky se točily kolem tří hlavních motivů: nákupů zdravotnic­kých prostředků, zda to muselo být z Číny a zda to nebylo moc draho. Dále žádosti, aby vláda učinila interní pandemická data široce dostupnými. A stížnosti, že některým ekonomicky postiženým se nedostalo pomoci.

Nejvíc prostoru měla kritika zmatku, v němž se v počátcích krize nakupovaly roušky, respirátor­y či ochranné obleky. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že republika stála před dilematem: buď z Číny, nebo vůbec. V jeden moment v podstatě celý svět potřeboval koupit stejný sortiment, státy se obíraly o nasmlouvan­ý náklad přímo na letištích, k Číně se upnuli všichni, jediná zvládala vyrábět v masivní míře.

V kalupu a při brutálním převisu poptávky se také vyrojilo plno nových, neprůhledn­ých a jinak sporných firem s nabídkou, jež měla často velké vady v certifikac­i. Čili neuměly doložit, že výrobek je bezpečný a umí to, co slibuje. Rozdíly v cenách byly v prvních týdnech u stejných věcí obří.

Předseda ODS Petr Fiala označil nákupy zdravotnic­kých prostředků za eldorádo. Jeho strana i Piráti žádají, aby vznikla sněmovní vyšetřovac­í komise, jež by se problemati­kou zabývala. Hamáček

i ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) to považují za zbytečné, protože tendry už zkoumá Nejvyšší kontrolní úřad, který umí posoudit, jestli bylo něco špatně, a pokud sezná, že ano, je jeho běžnou praxí podat trestní oznámení.

Opozice také chtěla slyšet, jaká ponaučení si vláda odnesla do dalších krizí. Dostalo se jí ujištění, že kabinet už nechce vypínat celou republiku, i kdyby na podzim uhodila druhá vlna. „Cesta je v masivním testování v ohniscích, v jejich včasném podchycení, aby se nákaza nešířila,“uvedl Vojtěch. Riziko, že covid nabere sílu, podle něj zvyšují letní dovolené.

Schůze hodnotící vládní efektivitu v časech korony bude pokračovat příští čtvrtek. Tehdy už by se mohlo hlasovat i o jednotlivý­ch usneseních, například o vyšetřovac­í komisi či o výzvě vládě, ať zveřejní všechna covidní data.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia