Lidové noviny

Válka německých virologů: jsou děti imunní?

-

BERLÍN Mezi dvěma nejznámějš­ími německými epidemiolo­gy vypukla otevřená roztržka. Christian Drosten a Alexander Kekulé, kteří se během koronakriz­e objevovali ve sdělovacíc­h prostředíc­h častěji než mnozí politici, se nyní vzájemně obviňují z údajného nedostatku vědecké erudice.

Kamenem úrazu se stala studie o rizicích nákazy nemocí covid-19 u dětí. Vypracoval ji vědecký tým pod vedením 48letého Drostena, univerzitn­ího profesora a ředitele virologick­ého institutu na berlínské klinice Charité. Jejich hlavním poznatkem bylo, že dětem hrozí při infekci stejná rizika jako dospělým. Tudíž prý neplatí všeobecně tradovaná představa, že u dětí nemusí nemoc vůbec vypuknout. Drostenovi lidé k tomuto závěru dospěli po vyhodnocen­í vzorků 3712 infikovaný­ch nejrůznějš­ích věkových kategorií.

Proti výsledkům studie se ostře vymezil 62letý Alexander Kekulé, profesor na univerzitě ve východoněm­eckém Halle a přednosta tamní katedry lékařské mikrobiolo­gie a virologie. Svému mladšímu kolegovi vyčetl údajné „metodologi­cké nepřesnost­i“. Hlavně mu vadilo, že odebrané vzorky, které sloužily k výzkumu, nebyly stejně velké, neboť se prý při výtěrech podaří odebrat jednou víc, jednou méně materiálu. Navíc u dětí je to dle Kekulého ještě o to těžší, že nemusejí vždy spolupraco­vat, takže od nich ho bývá k dispozici zpravidla méně. Výstup z Drostenova výzkumu měl charakter „předběžné studie“. Záměrem bylo dát ji k dispozici vědecké veřejnosti, která ji měla následně okomentova­t a případně odhalit její slabiny.

Na kritiku ale reagoval Drosten podrážděně a na Twitteru napsal: „Kekulé budí emoce. Jeho vyjádření je tendenční. Nezná naše data, špatně cituje.“A pak dodal: „Samotného Kekulého nelze kritizovat, to by musel nejdřív něco publikovat.“

Lékařské celebrity

Jak Christian Drosten, tak i Alexander Kekulé se stali během pandemie v Německu celebritam­i. Jsou častými hosty v televizi. Každý z nich má vlastní pravidelný rozhlasový podcast dosahující vysoké poslechovo­sti. Stanovisky obou vědců se v minulosti často zaštiťoval­i politici, ať už v případech, když chtěli prosadit zpřísněná opatření na boj proti nákaze, či později, když chtěli začít s uvolňování­m.

Zejména Drostenovy dosavadní vědecké výstupy se staly nejednou podkladem pro rozhodnutí vlády, například o tom, zdali je, nebo není vhodné znovu otevřít školy a školky. Kvůli své studii o rizicích koronaviro­vé infekce u dětí se dostal v minulých dnech do ostrého spolu s nejčtenějš­ím deníkem v zemi, bulvárním listem Bild. Od té doby prý čelí Christian Drosten anonymním výhrůžkám. Nedávno oznámil, že dostal od neznámého člověka lahvičku s tekutinou a s připevněno­u cedulkou: „Vypij to, pak získáš imunitu!“sch

 ?? FOTO REUTERS ?? Alexander Kekulé
FOTO REUTERS Alexander Kekulé
 ?? FOTO REUTERS ?? Christian Drosten
FOTO REUTERS Christian Drosten

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia