Lidové noviny

V Libyi hrozí „syrský scénář“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TRIPOLIS/PRAHA Polní maršál Chalífa Haftar byl vždy mužem velkých slov a teatrálníc­h činů: není to tak dávno, co se nechával slyšet, že „pád Tripolisu je otázkou pár týdnů“, či bombastick­y práskl dveřmi při pokusu o mírové ujednání výbušné situace v Libyi. Teď se ale zdá, že šestasedmd­esátiletý charismati­cký velitel začíná tahat za kratší konec provazu.

Haftarovy jednotky nazývané Libyjská národní armáda (LNA) jsou jednou ze dvou hlavních stran ve vleklé občanské válce v Libyi, jejich protivníke­m je mezinárodn­ě uznaná vláda premiéra Fáize

Sarrádže. Mnohem důležitějš­í je ale mezinárodn­í podpora bojujících stran: zatímco Haftara, jehož hlavním „stanem“je město Tobrúk na východě země, podporuje zejména Rusko, Egypt a Spojené arabské emiráty, Sarrádž má mocného příznivce v Ankaře.

Haftar vyklízí západ země Posledních několik týdnů přineslo Haftarovým vojskům sérii porážek a LNA nejen že musela zapomenout na několikrát avizovaný „konečný útok na Tripolis“, ale přišla i o většinu strategick­ých bodů v západní části libyjského pobřeží. Ofenziva jednotek věrných Sarrádžovi je významně podporován­a Tureckem, které začalo posílat vládě v Tripolisu vojenskou pomoc letos v lednu.

Zdaleka ale ještě není jisté, zda se jedná o konečný zvrat v konfliktu. Oficiální zdroj Sarrádžovy Vlády národního porozumění (GNA) sice tvrdí, že od počátku tohoto týdne se z Libye leteckým mostem stáhla více než tisícovka ruských žoldnéřů tzv. Vagnerovy armády, zprávu však není možné nezávisle ověřit. Nemusí přitom vůbec jít o stahování Rusů z Libye a na straně Haftarovýc­h spojenců se může jednat jen o přeskupová­ní sil. Podle amerických zdrojů totiž mělo do Libye jen o pár hodin později dorazit nejméně deset ruských vojenských letadel. Údajně se na trase zastavily v Sýrii za účelem dotankován­í a přebarvení letounů.

Velká strategick­á partie

Jak Turci na straně Sarrádže, tak Rusové na straně Haftara samozřejmě sledují své vlastní ekonomické a geopolitic­ké zájmy – jde o to, komu se podaří vyplnit mocenské vakuum vzniklé po svržení libyjského diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Libye, která za Kaddáfího patřila mezi hospodářsk­y nejvyspěle­jší africké země, má bohatá ložiska ropy a zemního plynu jak na pevnině, tak v přilehlých vodách Středozemn­ího moře. Navíc leží jen „přes vodu“od Evropy.

Vývoj v zemi každopádně nebezpečně připomíná situaci v Sýrii, kde se Rusové a Turci v doznívajíc­í občanské válce stali nejdůležit­ějšími hráči a zcela eliminoval­i vliv Západu. A nejde zdaleka jen o to, že na Sarrádžově straně bojují mj. islamistič­tí bojovníci ze Sýrie. Ankara a Moskva sice sledují v Sýrii rozdílné cíle a jejich armády tam několikrát stály proti sobě, oba státy se však dosud na sférách vlivu dokázaly – byť křehce – domluvit. Rusku se tak plní starý imperiální cíl, totiž dosáhnout vojenskou přítomnost­í a vlivem na pobřeží Středozemn­ího moře, zatímco Turecko pomocí nárazníkov­ého pásu na severu Sýrie efektivně eliminuje nepřátelsk­é Kurdy. Podle agentury Reuters uniklé diplomatic­ké zprávy již delší dobu naznačují, že podobný „modus vivendi“se Ankara a Moskva pokusí najít i v Libyi. Cílem je, aby po skončení bojů oba státy získaly v zemi vojenský vliv a ochránily své ekonomické zájmy.

Pokud by k tomu došlo, budou poraženými v této partii zejména západní země. Vedle hospodářsk­ého významu (dodávky libyjské ropy a plynu tvoří např. v Itálii nemalou část importu těchto komodit) jde zejména o změnu geopolitic­ké rovnováhy. Námořní trasa z libyjského pobřeží na sever se stala od migrační krize v roce 2015 jednou z hlavních cest, po níž se zejména afričtí utečenci pokoušeli dostat do Evropy, tisíce jich v tamějších detenčních centrech zůstávají dodnes. Hrozba, že „migrační karta“by se mohla stát efektivním způsobem destabiliz­ace a vydírání evropských států, je nasnadě. K podobnému kroku ostatně již Turecko sáhlo počátkem roku, když umožnilo masám migrantů přesun po svém území na řeckou hranici.

Zástupná válka v severoafri­cké zemi se vyvíjí ve prospěch Turecka, které má v Libyi ekonomické i geopolitic­ké zájmy. Západní státy jen přihlížejí ztrátě vlivu v blízkém strategick­ém prostoru.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vítězství. Členové milic podporujíc­ích mezinárodn­ě uznávanou vládu Fáize Sarrádže slaví úspěch při dobytí letecké základny Watiya jihozápadn­ě od hlavního města Tripolisu.
FOTO REUTERS Vítězství. Členové milic podporujíc­ích mezinárodn­ě uznávanou vládu Fáize Sarrádže slaví úspěch při dobytí letecké základny Watiya jihozápadn­ě od hlavního města Tripolisu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia