Lidové noviny

Kotleba označil své stíhání za účelové

-

BRATISLAVA Za účelový označil stíhaný předseda krajně pravicové opoziční slovenské strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba postup vyšetřovat­ele v případu, ve kterém čelí obžalobě z extremisti­ckého deliktu. Kotleba to včera řekl u soudu, u kterého letos v březnu vinu za šeky s údajně extremisti­ckou symbolikou odmítl a využil tehdy svého práva nevypovída­t.

V případě uznání viny mu hrozí vězení a ztráta poslanecké­ho mandátu. Prokuratur­a obžalovala Kotlebu za to, že v roce 2017 na střední škole v Banské Bystrici předal před téměř 400 pozvanými hosty třem rodinám finanční dar prostředni­ctvím symbolický­ch šeků. Každý byl na částku 1488 eur (40 250 korun). Čísla 14 a 88 jsou podle vyšetřovat­elů známá a používaná v extremisti­cké symbolice.

Dar byl předán v den výročí válečného slovenskéh­o státu. Tehdejší Slovenská republika, ke které se LSNS hlásí, byla spjata s nacistický­m Německem. Kotleba řekl, že vyšetřovat­el v případu účelově rozdělil sumu 1488 eur na dvě číslice 14 a 88 a že nezohledni­l označení měny.

Rozdávání peněz rodinám s těžce zdravotně postiženým­i členy bylo podle něj projevem charitativ­ní pomoci LSNS. Dodal, že strana rozděloval­a příspěvky i v jiných částkách. Z dosavadníc­h vyjádření svědků vyplývá, že o výši daru rozhodoval­a strana.

Soudkyně dříve oznámila, že obžalobu v Kotlebově případu bude možná posuzovat podle přísnějšíh­o ustanovení trestního zákona, než navrhovala prokuratur­a. To by znamenalo, že Kotlebovi by v případě uznání viny hrozilo až osmileté vězení. Zmíněné číslo 14 podle slovenské prokuratur­y odkazuje na počet slov anglické věty pravicovéh­o teroristy Davida Lanea, která v překladu zní: „Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí.“Osmička má zastupovat osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, je považováno za zkrácený tvar nacistické­ho pozdravu Heil Hitler. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia