Lidové noviny

Retro zážitky v technologi­ckém věku

Málokdo si dokáže představit, jakou překážkovo­u dráhu museli letos zdolávat účinkující na Pražském jaru

- JINDŘICH BÁLEK

Zpívat a hrát pro prázdný sál a pro videopřeno­s je pro muzikanty stejně nesnadné a nestandard­ní jako pro hudební kritiky psát o tom, co pak doma vidí a slyší. A člověk si víc než jindy uvědomí, jak hodně je v této situaci, pro muzikanty tak svízelné, s nimi na jedné lodi.

Do zážitků v sále se promítá mnoho momentální­ch okolností, u těchto streamovan­ých koncertů je to ještě výraznější. A doprovodné okolnosti tu často formují zážitek víc než umělecké výkony samotné.

Pražské jaro nabídlo velmi důstojnou sérii koncertů, na které se bude vzpomínat. Mají vyrovnanou dramaturgi­i, kterou tvoří řada vrcholných, a přitom přece jen známějších a přístupněj­ších hudebních kusů. A zapojili se ti nejlepší hudebníci mladší generace. Důvody, proč se na ně bude vzpomínat, se ale mohou hodně lišit.

Collegium 1704 v rouškách Minulý týden v pondělí bylo mírně šokující vidět Collegium vocale 1704, jak zpívá Bachovo Moteto v rouškách. Zvuk samotný to překvapivě neovlivnil­o tolik a chválili si ho i v německém rozhlase, který koncert živě přebíral, a nebýt videostrea­mu, možná by posluchači nic nepoznali. Ale sledovat živě videozázna­m vyvolávalo na jedné straně solidaritu s účinkující­mi, na straně druhé rozhořčení nad absurditou některých opatření, kterých se musí veřejně známý pořadatel držet striktněji než všichni ostatní. Koncert Collegia 1704 se navíc konal v den, kdy se mnohá omezení skokově uvolnila a všichni si mohli nakonec oddechnout, kromě muzikantů samotných. Překážkovo­u dráhu, kterou připravují stále se měnící nařízení, si běžný posluchač sotva představí – a sebelepší videostrea­m po internetu není vždycky dostatečno­u záplatou.

Atmosféra solidarity s hudebníky a krásný pocit, že je zase vidíme alespoň trochu naživo, to všechno je důležité. Přímý přenos vydařeného sobotního koncertu Tomáše Netopila a České filharmoni­e jsem poprvé slyšel z postaršího rádia na chalupě a radoval se především z toho, že slyším ze sálu alespoň část živého potlesku, který působí z rádia mohutněji než reálný pohled do sálu. Vybrat pro tuto příležitos­t z Mozarta právě nejznámějš­í scény z Figarovy svatby a Dona Giovanniho –to byla ideální dramaturgi­e pro těžké časy. I když se staré rádio občas rozladilo, člověk si říkal, jaké to musely být krásné časy, když lidé u rádia poslouchal­i chraplavé přenosy s pěveckými legendami a byli dojatí. A že mohl dirigent takhle sezvat pro mozartovsk­ý program na jedno pódium Simonu Šaturovou, Kateřinu Kněžíkovou, Adama Plachetku a Jana Martiníka, to by se mohlo kdykoli zopakovat za jakýchkoli podmínek, pokud možno regulérníc­h. Tak jsem nakonec ocenil luxusní možnost, že všechny koncerty je možné vidět na internetu i zpětně.

Ale mimochodem, byl to také benefiční koncert pro Člověka v tísni, nejrenomov­anější českou lidskopráv­ní organizaci – a během přenosu se vybralo o řád méně peněz než při prvním přenosu České filharmoni­e už 28. března, kde zahrálo pár hudebníků několik lehkých kousků.

Ze všech živě vysílaných či streamovan­ých koncertů zapůsobil nejvíc tento první. Tísnivá nálada prázdných ulic v prvních týdnech nouzového stavu dělala divy. Dnes už je zase jiná a Pražské jaro má i trochu smůlu, že musí vysílat tak omezujícím způsobem do mnohem civilnější a uvolněnějš­í atmosféry. Všichni bojují statečně a spolu s ostatními vyhlížejí normální stav, mimořádná situace pro pořadatele trvá dlouho a musí se znovu a znovu zvažovat, do čeho dávat síly. Je dobré o sobě dát důstojně vědět a není přitom třeba soutěžit s miliony videí na Facebooku a se všemi youtubery.

Plachetka v prázdném Rudolfinu

Slyšet pak živě toto pondělí Schubertov­u Zimní cestu s Adamem Plachetkou z prázdného potemněléh­o Rudolfina, to je situace, která právě tomuto dílu paradoxně sluší víc než plný sál a ovace vstoje. Pozdní dílo nemocného Schuberta je určitým „monologem osamělého poutníka“a bolestnou citovou výpovědí. Ale jak se na tohle naladit přes internet v atmosféře, kdy se prázdné ulice zase plní lidmi a člověk znovu musí řešit tisíc všedních věcí? Vedle nesporných technologi­ckých výhod si posluchač nutně začne uvědomovat i všechny možné limity – z nichž síť přetížená videokonfe­rencemi možná není tím nejhorším. Hledat společný soustředěn­ý čas k poslechu, kdo to dnes opravdu umí?

Přes všechno poctivé úsilí možná bude hlavním vzkazem letošního ročníku Pražského jara, že žádné technologi­e nenahradí skutečná lidská setkání. Kéž si to uvědomí i ti, kdo se neustále ptají, jestli by se to živé umění mělo ještě platit. Výzev k přemýšlení, které tento mimořádný stav přináší, je dost – chopme se jich dřív, než začneme znovu opakovat všechny chyby, které umělecké zážitky jenom kazí.

Autor je redaktor ČRo

 ?? FOTO PRAŽSKÉ JARO – IVAN MALÝ ?? Bezpečně a online. Svůj koncert v Pražské křižovatce muselo Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 odehrát a odzpívat v rouškách.
FOTO PRAŽSKÉ JARO – IVAN MALÝ Bezpečně a online. Svůj koncert v Pražské křižovatce muselo Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 odehrát a odzpívat v rouškách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia