Lidové noviny

Rouškoví odbojáři

Ochranná pomůcka je v očích pseudodemo­kratů nástrojem hrůzovlády

- MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Ještě v polovině osmdesátýc­h let se stávalo, že učitelé na gymnáziu posílali některé „nevhodně“oblečené studenty domů převléknou­t – spolužák v tričku s motivem americké vlajky obratem pelášil domů pro nějaké vhodnější. Od listopadu 1989 jsme se až na výjimky nesetkával­i s ideologick­ým pohledem na oděv. Jistě, debatovalo se například o vhodnosti mikiny v parlamentu či ve Vladislavs­kém sále při předávání státních vyznamenán­í, ale to je spíš spor o obecný vkus než ideologiza­ce oděvu. S výjimkou sporu o zahalování tváře muslimským­i studentkam­i ve školách konzumujem­e tak obrovskou svobodu, že lze zakoupit i kusy oblečení připomínaj­ící vrahy či teroristy (například z Frakce rudé armády), aniž by to budilo větší rozruch.

Samozvaní arbitři

Koronaviru­s tento liberální pohled na naše oblečení zahnal do kouta. Překvapivě se předmětem ideologick­ého sporu staly roušky. Lidé nosící roušky v okamžiku, kdy to není všude povinné, jsou podle některých neplnohodn­otnými občany. To je momentální narativ části naší elity a vlastně je úplně jedno, zda dobrovolné nositele roušky nazývají kobliháři, komunisty, nebo stádem.

Z čistě věcného pohledu podobné označení nedává smysl, protože roušku člověk nosí nejčastěji ze zdravotníc­h důvodů, počínaje tím, že má například astma, diabetes, kardiologi­cké diagnózy nebo vysoký tlak, anebo se nakonec jen obyčejně bojí, například o své blízké. Ale může ji klidně nosit jen proto, že se mu to líbí, nebo protože nečekaně objevil, že prostá rouška ulevuje od pylových alergií víc než léky a vakcíny. Má-li někdo na obličeji roušku, i když mu to nenařizuje stát, rozhodně jej to nedefinuje jako nepřítele demokracie, či dokonce méněcennéh­o občana.

Ti, kdo opakovaně a veřejně označují pejorativn­ě část populace, tak nečiní na základě analýzy nebo nějakých důkazů, ale jen proto, že se někteří chovají jinak než si tito samozvaní arbitři představuj­í. Nálepkují ostatní, protože si potřebují sami připadat jako lepší, ušlechtile­jší lidé.

Občas se člověk nemůže zbavit pocitu, že tyhle aktivity si platí Andrej Babiš. Nic totiž neukazuje intelektuá­lní bídu tuzemského internetov­ého „demokratis­mu“a „nezávislos­ti“lépe než přirovnává­ní dnešní situace k minulému režimu. Většina z těch, kteří „reálný socialismu­s“zažili, nad takovými soudy s úsměškem mávne rukou, ale nemalé části z nás absurdita tohoto srovnání připadá pobuřující. Ještě bláznivěji pak vypadají přirovnání s protektorá­tem, okupací nacistický­m Německem či diktaturou komunistů v Číně. Poučka „Všichni s rouškou jste totalitáři“je univerzáln­ě použitelná a dovoluje hlasateli snadno se pohoršovat nad kýmkoli.

Neměj roušku, budeš demokratem

Dnešní rouškoví odbojáři libující si v nejrůznějš­ích absurdních historický­ch paralelách, počínaje přirovnání­m k okupaci po srpnu 1968 (Roman Šmucler) až po demonstrat­ivní spalování roušky (Jan Hnízdil), se možná cítí jako disidenti, avšak je to takové „disidensts­ví se špacírkou“. Fakticky

jim nikdy vůbec nic nehrozilo. Každý může veřejně hlásat, co chce, a je pouze na úvaze ostatních lidí, zda tyhle řeči považují za relevantní. Většina rouškových „disidentů“jen aplikuje na společnost své osobní „frontové“myšlení. Tento zjednodušu­jící pohled na názorově velice rozrůzněno­u společnost nemůže zákonitě vést k tomu, že by v zemi převládl „správný“, tedy pseudoodbo­jářský pohled na svět. Proč nemohou přesvědčit většinu, je nasnadě, odsuzují lidi paušálně, na základě povrchní úvahy a de facto si vynucují uniformitu jako jedinou správnou a demokratic­kou.

Demokrati, kteří nesnesou demokracii, protože se může projevovat i jinak, než si přejí oni, budou určitě i nadále hlasití

Náhradní bojiště

Tento způsob umělého dělení lidí na pouhé dva tábory se leckdy charakteri­zuje jako studená občanská válka. Má mnoho podob, například ostentativ­ní rusofobii či naopak demonstrov­ání lásky k Tchaj-wanu. Jako měla studená válka svá opravdová „náhradní“bojiště, například v Koreji a Vietnamu, naši bojovníci mají ta svá, v kulturní válce. Proto tu politici bez znalosti faktů diskutují o historii s tím, že nám konečně říkají pravdu. Domnělí pokrokáři nás zavádějí zpět do předminulé­ho století, kdy se naše společnost hádala o pravost Rukopisů. V souvislost­i s těmito otázkami jsou lidé posuzováni opět jen bipolárně jako dobří, nebo zlí podle toho, zda v tom kterém dílčím sporu stojí na správné straně barikády. Přitom odpovědi nejsou jednoduché a realita je daleko pestřejší.

Když si student vzal v socialisti­ckém Českoslove­nsku na sebe triko s americkou vlajkou, chtěl většinou zaujmout spolužačky či zamachrova­t, tupost některých tehdejších učitelů tento nevinný čin politizova­la. Dnes je to analogické s rouškami.

Demokrati, kteří nesnesou demokracii, protože se může projevovat i jinak, než si přejí oni, budou určitě i nadále hlasití. Ale těžko mohou ovládnout společnost, na to jsou příliš netolerant­ní a sektářští. Vnímejme jejich „odbojovou činnost“podobně jako gorilí samce bušící se do hrudníku, žádají jen pozornost ostatních.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia