Lidové noviny

Pád města

Hongkong míří do náruče komunismu

- Marek Hudema

Některá města upadají rychle a viditelně, jiná dlouho a nenápadně. Pak nás najednou překvapí viditelné známky jejich úpadku. Vidíme to teď u Hongkongu. Čínský loutkový parlament schválil bezpečnost­ní zákon umožňující neomezené působení komunistic­ké tajné policie na jeho území. A Spojené státy za to hrozí Hongkongu sankcemi a ukončením výhodných obchodních vztahů s městem.

Až bude na podzim definitivn­ě dokončen schválený bezpečnost­ní zákon, komunistic­ká Čína bude moci potlačovat v Hongkongu opozici a zničit tam politické svobody. Nakonec bezpochyby dojde i k vměšování čínských komunistů do dalších oblastí života města. Obavy z toho vyženou část investorů. A další vyženou americké sankce a zrušení speciálníh­o statusu, který umožňoval Hongkongu obchodovat s USA bez cel platných na zboží z komunistic­ké Číny. Autonomie a tím i prosperita Hongkongu skončí dříve než v roce 2047, jak původně počítala britsko-čínská dohoda o předání britské svrchovano­sti nad městem Číně.

Představa, že z Hongkongu se rozšíří do pevninské Číny demokracie, byla naivní. Stejně tak jako představa, že ekonomický význam Hongkongu pro Čínu a snaha o něj nepřijít budou Peking motivovat k zachování svobod ve městě. Komunistic­ká Čína už léta intervenuj­e v Hongkongu a relativní ekonomická síla města už léta upadá. Dalo se to předvídat. Jenže když v roce 1997 Britové předávali Hongkong Číně, nebylo to zdaleka tak jasné. A to, že to víme dnes, nám aspoň umožňuje zřetelně vidět, že pokud Peking nabízí Tchaj-wanu podobný model jako Hongkongu, není vůbec o co stát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia