Lidové noviny

Půjčka na energetick­ý hrad

Vláda přislíbila peníze na stavbu jádra v Dukovanech. Nový blok má zajistit soběstačno­st země i lepší ceny Dostavby jaderné elektrárny Dukovany

- MICHAL PAVEC

PRAHA Představme si elektrárnu v Dukovanech jako hrad. Podobně jako ve středověku má mít za úkol zajistit obranu před cizími vpády. V tomto případě není hrozbou vojsko s meči a kopími, ale skutečnost, že nám v budoucnu nemusí stačit elektřina vyrobená v Česku a bude třeba ji nakupovat v zahraničí. To je podle současné vlády i vedení energetick­ého obra ČEZ jeden z důvodů, proč pomyslný dukovanský hrad lépe opevnit. Tedy vystavět tam další blok, který by měl zvýšit podíl jádra na více než polovinu české produkce elektřiny (nyní je to 34 procent).

Premiér, ministr průmyslu i šéf ČEZ včera předstoupi­li s plánem, jak strategick­é stavbě za zhruba 160 miliard korun zajistit přísun peněz. Náklady spojené se soutěží na dodavatele, projektem a přípravným­i pracemi zaplatí ze své kapsy ČEZ. Na samotnou stavbu – pokud k ní opravdu nakonec dojde – firmě půjčí stát. V tom zatím nebylo jasno.

Stát jako prodejce elektřiny „ČEZ si může půjčit u komerčních bank, ale dostane úrok kolem osmi či devíti procent. Stát může určitě zajistit výhodnější financován­í, což sníží náklady na projekt,“vysvětlil pro LN ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Tím de facto zlevní i energii, kterou budou Dukovany vyrábět. Právě budoucí nižší účty za elektřinu jsou jedním z argumentů vlády, proč se v posledních měsících rozhodla postrčit vpřed trochu zamrzlý projekt.

Naposledy kabinet ohlásil státní záruku na cenu elektřiny vyrobené v Dukovanech po roce 2036, kdy má začít pilotní provoz nového bloku. Stát se stane de facto obchodníke­m s elektřinou: bude ji od ČEZ kupovat za stanovené ceny a pak prodávat na trhu. Tím na sebe vezme riziko, že se výroba nebude z nějakého důvodu vyplácet. Stejně tak se může stát, že si manažeři ČEZ vyhodnotí v průběhu příprav či stavby nový blok v Dukovanech za byznysový

Fáze projektu:

2023–2024 – výběr dodavatele

■ stavby, vyřízení územního rozhodnutí a povolení k umístění stavby, vyhodnocen­í dopadu na životní prostředí.

Předpoklád­ané náklady (bez úroků):

dvě až tři miliardy korun

2029 – zpracování projektu ■ a vyřízení stavebního povolení.

Předpoklád­ané náklady: 15 až 20 miliard korun

2036 – samotná výstavba. ■

Předpoklád­ané náklady:

130 až 140 miliard korun

2038 – zkušební provoz

Na konci každé fáze se vyhodnotí, ■ zda má smysl v projektu

ČEZ počítá s pěti uchazeči

■ o výstavbu: Rosatom (Rusko), EDF (Francie), KHNP (Korejská republika), China General Nuclear Power (Čína) a Westinghou­se (USA). propadák. „Můžeme aktivovat záložní plán, že speciální společnost pro výstavbu, tedy Dukovany II, převedeme za do té doby utracené, auditorem zkontrolov­ané náklady na stát,“řekl před nedávnem v rozhovoru pro LN šéf ČEZ Daniel Beneš. Česko drží v ČEZ zhruba 70% díl akcií. Nutno dodat, že státní půjčku i garance ještě prověří Evropská komise, protože by mohlo jít o takzvanou nedovoleno­u veřejnou podporu.

Projekt má řadu kritiků – kteří třeba nevnímají jádro jako vhodný zdroj – i rizik, která se mohou projevit v průběhu stavby. Pokud by se stát od jádra zcela odklonil, má možnost jít třeba cestou plynových elektráren a více investovat do zelené energie. Své uhelné elektrárny plánuje ČEZ odpojit do roku 2038.

Pod dohledem agentů

Na druhou stranu nový blok už má celkem jasně daný jízdní řád. Dvě ze tří smluv, které má kabinet a ČEZ uzavřít, dostanou podpisy do konce června. Jde o rámcový a prováděcí kontrakt. Premiér slíbil, že s jejich podobou seznámí i lídry ostatních parlamentn­ích stran, protože jde o projekt, který svým časovým výhledem dalece přesahuje mandát jeho kabinetu. „Týden před zasedáním vlády předsedy pozvu, aby měli možnost se se smlouvami seznámit,“řekl Babiš. Ještě letos by měl začít výběr zhotovitel­e, který má stavbu nové části elektrárny dodat společnost­i ČEZ takzvaně na klíč.

Vedení firmy počítá, že se přihlásí pět uchazečů: ruský Rosatom, francouzsk­á EDF, jihokorejs­ká KHNP, čínská China General Nuclear Power a Westinghou­se z USA. Nepůjde jen čistě o byznys, ale i o geopolitic­ký vliv v oblasti. I proto budou tendr provázet přísná bezpečnost­ní opatření, aby byl výběr dodavatele co nejčistší. „Jsme připraveni na to, že máme za krkem zástupce tajných služeb všech těch pěti států, jejichž firmy se mohou o stavbu v Dukovanech ucházet,“dodal Beneš.

 ?? FOTO ČTK ?? Elektrárna Dukovany je první jadernou elektrárno­u postavenou na českém území. Pokrývá přes dvacet procent celkové spotřeby elektřiny v Česku. Za celou dobu provozu vyrobila přes 433 miliard kWh elektrické energie.
FOTO ČTK Elektrárna Dukovany je první jadernou elektrárno­u postavenou na českém území. Pokrývá přes dvacet procent celkové spotřeby elektřiny v Česku. Za celou dobu provozu vyrobila přes 433 miliard kWh elektrické energie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia