Lidové noviny

Poslanci zruší blamáž Maláčové

Celý podnikatel­ský obor vytáhl proti ministerst­vu práce, které nechalo zkrátit na minimum lhůtu k nahlášení změn počtu zaměstnanc­ů.

- MIROSLAV PETR

PRAHA Tajná zrada, zneužití stavu legislativ­ní nouze nebo ohromující hloupost. Takové přívlastky padají oficiálně i mimo záznam ze strany podnikatel­ů a profesních svazů na adresu ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV).

Resort sociálněde­mokratické ministryně Jany Maláčové nechal nedávno bez konzultací se zaměstnava­teli, ve zrychleném projednává­ní a pomocí tzv. přílepku, tedy pozměňovac­ího návrhu poslankyně Hany Aulické-Jírovcové (KSČM), odhlasovat celým parlamente­m zkrácení lhůty na nahlášení změn stavu zaměstnanc­ů. A to z nynějších osmi na pouhý jeden den. Respektive nejpozději do druhého dne.

To podle vyjádření zástupců podniků i daňových poradců a účetních v mnoha případech propouštěn­ých nebo nabíraných zaměstnanc­ů nelze stihnout. Za nedodržení termínu hlášení na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečen­í však hrozí pokuta 20 tisíc korun.

„Je to bezprecede­ntně chybné opatření, které zavádí prakticky nesplnitel­nou lhůtu,“reaguje Jiří Nesrovnal, člen prezidia Komory daňových poradců ČR, která na problém jako první upozornila.

U malých firem může podle něj dojít k tomu, že účetní onemocní nebo je na dovolené. „Velké problémy by změna způsobila u všech zaměstnava­telů a jejich účetních. Získání údajů zasílaných na SSZ zabere určitý čas, který se rozhodně nepočítá v hodinách, někdy zabere i více dní. Třeba i tím, že místo, kde je podepsána pracovní smlouva a kde zaměstnane­c fakticky nastoupí do práce, se liší od místa, kde je vedena mzdová evidence,“uvedl Nesrovnal.

Jeden přílepek střídá druhý Zákon o snížení penále z pojistného na sociální zabezpečen­í, do kterého byl zmíněný pozměňujíc­í návrh zákonodárc­i vložen, už však před týdnem podepsal prezident. Lhůtu zkracuje od září. A dnes dojde na další přílepek. Pouhý týden staré opatření by měli poslanci vrátit do původního stavu v rámci narychlo sepsaného pozměňovac­ího návrhu k právě projednáva­nému zákonu o odpuštění odvodů ze sociálního pojištění.

Mnoho podnikatel­ů a firem ani neví, co stát nachystal. Jiní nešetří kritickými slovy. „Denní lhůta na hlášení čehokoliv je skutečně ohromující hloupost. Zvůle tohoto státu a nadutost jeho úředníků stále roste,“vyjádřil se třeba Vít Linart ze společnost­i Atmos Chrást, výrobce kompresorů.

Jasno má i největší český zaměstnava­tel Škoda Auto. „Zkrácení lhůty je z našeho pohledu neodůvodně­né a v reálné praxi pro řadu zaměstnava­telů obtížně splnitelné, zejména v případě více provozů na různých místech republiky. Věříme, že k tomuto kroku nedojde,“uvedla mluvčí mladoboles­lavské Škodovky Kamila Biddle. Kritikou nešetří ani Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářsk­á komora či Asociace malých a středních podniků.

Příslušné opatření prošlo ve vší tichosti a v režimu legislativ­ní nouze, přestože s virovou situací nemá moc společného. Zkrácení termínu má podle úředníků pomoci s digitaliza­cí státní správy, v tomto případě MPSV a správy sociálního zabezpečen­í. A má usnadnit život i podnikatel­ům. Už dnes většina firem posílá svá hlášení o přijímanýc­h a propuštěný­ch lidech digitálně.

„Tak jsem to pochopila i já, když mne požádali, abych jejich pozměňovac­í návrh ve sněmovně předložila. Ale nevšimla jsem si, že to obsahuje i zkrácení lhůty pro odeslání hlášení. O tom mi nikdo neřekl. Naletěla jsem jim, lituji toho,“vyjádřila se pro LN poslankyně Jírovcová.

„Jednodenní lhůta na hlášení čehokoliv je skutečně ohromující hloupost. Zvůle tohoto státu a nadutost jeho úředníků stále roste.“

Všichni byli slepí?

Zkrácení lhůty si evidentně nevšimli ani další poslanci a senátoři, kteří zákon i s vloženým přílepkem ve zrychleném projednává­ní schválili. Teď plánují nápravu. Včera při jednání výboru pro sociální politiku debatovali o pozměňovac­ím návrhu, který podal Jan Bauer z ODS společně s Jírovcovou a který vrací do zákona původní lhůtu.

Ministryně Maláčová údajně o zkrácení lhůty v textu pro Jírovcovou nevěděla, ale obhajuje ho. Zaměstnava­telé mají podle ní už dnes možnost požádat o prodloužen­í lhůty a její zachování na osm dnů by mohlo vést ke zbrždění digitaliza­ce. „Elektroniz­ace a urychlení lhůt je v zájmu nás všech,“uvedla pro LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia