Lidové noviny

Babiš: Netrestejt­e nás za nízkou nezaměstna­nost

-

PRAHA/BRUSEL Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s klíčem, který navrhla Evropská komise (EK) pro rozdělení peněz určených na obnovu ekonomik po koronaviro­vé krizi. Zásadně odmítá například to, aby ve vzorci hrála velkou roli nezaměstna­nost. Unijní státy, kterým se daří držet i v krizi nízkou nezaměstna­nost, by za to neměly být sankcionov­ány, uvedl předseda vlády. Česko by mělo z mimořádnéh­o balíku 750 miliard eur dostat téměř 20 miliard eur (skoro 550 miliard korun).

Nejvíc pro Itálii a Španělsko Babiš dodal, že cílem obnovy by také nemělo být nalít peníze do států, jejichž veřejné finance mají dlouhodobě velké problémy, které koronaviru­s ještě zesílil. „Měla by především zajistit, že se jejich situace do budoucna zlepší. Ekonomiky států se zdravými financemi krizí rovněž utrpí a malé proexportn­í ekonomiky jako Česká republika obzvlášť. Je potřeba ekonomický růst a konkurence­schopnost podpořit v celé EU,“uvedl Babiš. K tomu by podle něj pomohl důraz na investice a doplnění chybějící infrastruk­tury.

Podle předběžnéh­o návrhu by největšími příjemci pomoci měly být nejvíc zasažené země Itálie a Španělsko, pro které EK předpoklád­á vyčlenit více než třetinu balíku v celkové hodnotě 750 miliard eur. O ty chce EK zvýšit příští víceletý rozpočet, celou částku si chce bezprecede­ntně vypůjčit na finančních trzích.

Pro Česko z ní má být vyhrazeno 19,2 miliardy eur. Přímé platby v rámci unijních fondů dosáhnou výše 8,6 miliardy. Zbylých 10,6 miliardy mají být výhodně úročené půjčky.

Itálie a Španělsko, jejichž ekonomiky zasáhne podle odhadů EK koronaviro­vý výpadek nejvýrazně­ji, mají dohromady získat 313 miliard eur – Řím 173 a Madrid 140. Třetím největším příjemcem se má stát Polsko s 63 miliardami.

Pro další visegrádsk­é země se počítá s výrazně nižšími částkami: pro Maďarsko 15 miliard a pro Slovensko 13. Nejsilnějš­í evropské ekonomiky Německo a Francie, jejichž vlády poskytly záchranném­u plánu EK zásadní podporu, si mají rozdělit necelých 70 miliard: Paříž má dostat 39 miliard, Berlín o deset méně.

Kritérii k rozdělován­í přímých grantů jsou podle EK mimo jiné hrubý domácí produkt na obyvatele či nezaměstna­nost. „Systém přidělován­í bude zvláště příznivý pro státy nejzasažen­ější krizí, především pro ty s nízkou úrovní příjmů na obyvatele a vysokou nezaměstna­ností,“uvedla Evropská komise v podrobnost­ech k plánu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia