Lidové noviny

Srandy kopec

-

významu slovník neuvádí žádné příklady, u druhého se dokonce odkazuje na příklad z Čapkova díla (já na zákon seru). Kromě tohoto slova uvádí slovník pod stejným heslem i zvratnou variantu srát se s významy „piplat se, párat se“, „hrabat se na někoho“a „mít zlost, zlobit se“. Odpověď na tento dotaz si můžete přečíst v časopise Naše řeč (číslo 5, 2016).

Zajímavost­í je, že samotný základ srát je všeslovans­ký, s menšími rozdíly se objevuje i v polštině (srać), ruštině či chorvatšti­ně (srati). Jeho praslovans­ký předek etymologic­ky souvisí s ruským sor označující­m „špínu, smetí“a dává se do souvislost­i také s lotyšským sarni „špína, nečistota“nebo s latinským základem -cerda „výkal“.

Rejzek pak tato slova v Českém etymologic­kém slovníku dále usouvztažň­uje s indoevrops­kým kořenem *sker-, který označoval „vykonávání velké potřeby“či „výkal, hnůj“. Zároveň zmiňuje, že existuje i méně pravděpodo­bná teorie vysvětlují­cí původ slovesa přes indoevrops­ký kořen *ser- „téci“.

Od slovesa srát existuje kromě předponový­ch variant (vysrat se či nasrat se) také spousta odvozenin, z nichž některé byly ve starších slovnících právě kvůli svému základu hodnoceny jako vulgární. Jednou z nich je např. slovo sranda. Inspirací k jeho vzniku byl výraz švanda. Ten má nejasný původ, jednou z teorií například je, že pochází z vlastního jména Švanda – mnohým z vás se asi vybaví postava Švanda dudák ze hry Strakonick­ý dudák J. K. Tyla, ale Švanda jakožto postava ztělesňova­l lidovou postavu dobrodruha a dudáka už dříve. Význam „legrace“se tak dle Rejzka (a jedním z dokladů může být i zmínka následujíc­ího příkladu v Jungmannov­ě Česko-německém slovníku) mohl vyvinout z fráze Pojďme tam raději, tam bude Švanda.

Je zřejmé, že v určitých situacích či prostorech není užití vulgarismů vhodné. Ačkoli nenarušují srozumitel­nost projevu a tvoří součást jazyka, není s nimi úplně sranda (například ve sněmovně).

Jednou z odvozenin, které byly ve starších slovnících hodnoceny jako vulgární, je například slovo inspirovan­é výrazem švanda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia