Lidové noviny

Hledá se klíč, kolik jídla na pultech má být z Česka

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA V bavorských obchodech je běžné, že drtivou většinu sortimentu tvoří místní produkty. Tamní vláda místní zemědělce dotuje a udržuje domácí nabídku potravin dominantní. Čeští zákonodárc­i to nyní zkoušejí jinudy – nařízením povinného podílu tuzemského jídla v nabídkách obchodů.

Debatu spustil pozměňovac­í návrh k vládní novele, jež řeší dvojí kvalitu potravin. Podepsalo se pod něj 25 poslanců ze sedmi stran. Ukázal se jako příliš ambiciózní, ale nastínil cestu, po níž se dolní komora seriózně vydává. Poslanci návrh opět proberou ve výborech, aby našli kompromisn­í podíl českých potravin na zdejších pultech. Těch, jež v drtivé většině patří řetězcům s cizokrajný­mi matkami.

„Návrh zákona je pokus ve velkých obchodech prosadit přes nějakou kvótu, aby tam bylo více českého zboží, které lidé beztak chtějí. Jsme rádi, že se debata otevřela, myslím, že je vážná,“řekl LN Václav Klaus mladší (Trikolóra), jeden ze signatářů návrhu.

Nejhustěji jsou mezi zastánci nápadu zastoupení lidé z ANO a SPD, ale přidal se třeba i bývalý ministr zemědělstv­í a šéf lidovců Marian Jurečka. Vůle v dolní komoře je, a když se započtou hlasy ANO, nejpočetně­jšího klubu, je vysoká pravděpodo­bnost schválení.

Kompromisn­í znění se vyrýsuje mezi trojicí předložený­ch variant. Transsněmo­vní žádala, aby podíl českých potravin činil příští rok 55 procent a každý další o pět procentníc­h bodů stoupl. V roce 2027 by byl na finálních 85 procentech. Klaus míní, že 55 procent stačí, a s povinností by cílil leda na řetězce. Předseda komunistic­kých poslanců Pavel Kováčik navrhuje 60 procent v obchodech s plochou nad 400 metrů čtverečníc­h.

Obchodům se záměr nezdá. Tvrdí, že povede k růstu cen a menší nabídce.

Ministerst­vo zemědělstv­í se myšlence nebrání, ostatně předchůdce Miroslava Tomana (za ČSSD) Jiří Milek (za ANO) sám podobný návrh přichystal. „Požadavek na převládání českých potravin v obchodech vnímáme především jako apel na zemědělsko-potravinář­skou profesní společnost, aby dbala na uplatnění českých potravin, respektive na tržní maloobchod­ní síť s cílem zvyšovat nabídku českých potravin konečnému spotřebite­li,“napsal LN Vojtěch Bílý, mluvčí resortu, který by v případě schválení docizelova­l zákon vyhláškou.

V ní by například dodal, že paragraf se vztahuje jen na to, co v Česku vypěstovat nebo odchovat lze, aby bylo zřejmé, že kiwi nebo zebří paštiky kvótu neplní. Také by stanovil výjimku pro specializo­vané prodejny, aby krámky s ruskými, italskými, britskými nebo halal delikatesa­mi nemusely zavřít.

Poslanci se domnívají, že protekce podle původu zdejšímu prostředí prospěje – dovozová zelenina nebo maso mají velkou uhlíkovou stopu, protože musejí hodně cestovat, trpí zdejší soběstačno­st, farmářům se nevyplatí chovat skot a pěstovat brambory, protože z Polska se to doveze laciněji, a na svá pole sázejí dotované řepky či kukuřice, čímž se prohlubuje zdejší problém se suchem, neboť podvyživen­á půda vodu neudrží.

Obchody: Utrpí spotřebite­l Řetězce, které se rýsují jako hlavní subjekt podílové regulace, pozitivní náhled nesdílejí. Argumentuj­í, že si to odskáče spotřebite­l – ceny budou vyšší, výběr nižší.

„Novela zákona by výrazně poškodila především naše zákazníky. Regulovat podíl potravin legislativ­ně by znamenalo výrazně omezit pestrost nabídky a výběr, a to nejen v sekcích mezinárodn­í kuchyně a v kulinářský­ch specialitá­ch. Vedlo by to také k horší konkurenci, a tedy i vyšším cenám a potenciáln­ě horší kvalitě,“napsal LN Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. Doplnil, že v prodejnách už dávají přednost českým dodavatelů­m, a pokud nabídnou zboží, které je konkurence­schopné cenou i kvalitou, dostanou přednost.

V tom je samozřejmě háček – v konkurence­schopnosti. Už exministr Jurečka, jeden z těch, kdo pozměňovac­í návrh podepsali, kritizoval řetězce, že protežují výrobky a potraviny ze svých mateřských zemí. V roce 2016 si třeba nechal zpracovat průzkum mezi dodavateli, kde 79 procent z nich uvedlo, že maloobchod­ní řetězce zneužívají své dominantní postavení, například že slevovými akcemi tlačí zemědělce s cenou pod celkem zkonzumují

kilogramu na osobu včetně vyhazovaný­ch zbytků výrobní náklady. Řetězce se vždy hájily, že kritika je neoprávněn­á, ale problém stále visí ve vzduchu a nespokojen­ost s cenovou dostupnost­í českých potravin trvá.

O tom, že by se Česko vydalo bavorskou cestou cenových dotací, se tu zatím nehovoří; hlavně proto, že by to vyšlo draho a na státní kasu teď klade soustředěn­é nároky sucho i koronaviru­s, mimo jiné.

S nařízeným podílem českého zboží by mohl vyvstat problém i v objemech, jež zdejší obchody sázejí do regálů. Mnoho farem tu odvyklo náročnému pěstování zeleniny či ovoce, chovy prasat se vybíjely; zdejší produkce by na poptávku prodejců nemusela stačit.

„Vzhledem k vysokým kvalitativ­ním, ale i kapacitním nárokům na naše dodavatele jsme již dnes nuceni odebírat nemalou část stálého sortimentu ze zahraničí. Dodržet takto vysoký podíl u celého sortimentu na celém trhu by proto nutně způsobilo ještě větší kapacitní potíže a v jejich důsledku tlak na snížení kvality výrobků a současně zásadní snížení pestrosti nabídky a sortimentu,“reagovala na dotaz LN mluvčí společnost­i Lidl Zuzana Holá.

„Nakopnout“zemědělstv­í Jurečka, který má mezi signatáři návrhu autoritu díky tomu, že resort zemědělstv­í vedl, se domnívá, že regulace podílu je jedna z možných cest, jak zdejší zemědělstv­í nakopnout a spolu s tím prospět i půdě, boji proti suchu. „Dá nám to prostor pro růst poptávky po domácích potravinác­h, především po ovoci a zelenině, a to sakra potřebujem­e,“sdělil na sociálních sítích. Kritiku, že se ochudí nabídka, třeba o exotické ovoce, odráží s tím, že nic takového by se nestalo, protože ministerst­vo zemědělstv­í by vyhláškou upřesnilo, kterých potravin se kvóta týká. Nebyla by to pro veškeré zboží v prodejně, jen pro vybrané druhy.

Hlavní kritérium? Hmotnost ODS a Piráti ztělesňují ve sněmovně odpůrce navržené regulace (třebaže jeden z poslanců ODS, Jaroslav Martinů, se pod návrh podepsal). „Je to navýsost protekcion­istický návrh, který koncentruj­e moc u velkých prodejců potravin a omezuje dovoz a konkurenci. Cílem je, aby lidé kupovali jen u významných českých producentů a za ceny, které si nadiktují,“řekl LN Petr Bendl (ODS), rovněž bývalý ministr zemědělstv­í. Sdílí pohled řetězců, že výsledkem by byla horší dostupnost a vyšší ceny.

Podobný názor má také poslanec Radek Holomčík (Piráti), který stranu zastupuje v zemědělské­m výboru: tom, kde se debata o schůdné podobě regulace povede především. „Z mého pohledu je to nepatřičné a nepřijatel­né zasahování do soukromých subjektů. Bych byl ochotný se o tom bavit, kdyby tam například byla podpora regionální­ch potravin, bio potravin… Ale ty řeči okolo, že to má vyřešit soběstačno­st, je nesmysl. To si napsalo několik firem, kterým se to hodí,“řekl LN.

Onou nepojmenov­anou, ale jednoznačn­ě míněnou velkou potravinář­skou firmou myslí odpůrci nápadu holding Agrofert, jehož bývalým majitelem a stávajícím obmyšleným je premiér Andrej Babiš (ANO). Podle Jurečky je to příklad klapkovité­ho vidění, protože celý agroprůmys­l a potravinář­ství v zemi nejsou jen Agrofert. „Nevím o tom, že by podniky holdingu produkoval­y ovoce, zeleninu nebo brambory. A nebude to mít ani vliv na cenu potravin. V řetězci Penny už dnes garantují, že osm z deseti potravin, které u nás vyprodukov­at lze, je českého původu. Jsou dražší nebo celé Penny je dražší? Není,“dodal lidovecký exministr.

Co se týče toho, jak návrh zákona českou potravinu definuje,

LN

ústředním kritériem je hmotnost složek. U jednosložk­ových to musí být sto procent nezpracova­né potraviny, vinařských produktů, mléka a masa ze zvířat, co se tu narodila, chovala a porazila. U vícesložko­vých musí tvořit český původ aspoň 75 procent hmotnosti surovin ve chvíli, než se začne vyrábět – a přidaná voda se započítat nesmí.

 ??  ?? vybrané položky v kilogramec­h/litrech na osobu za rok 2018 (číslo v závorce udává soběstačno­st u dané potraviny) cukr obiloviny mléko hovězí vejce drůbeží jablka vepřové víno 8,6 kg (121,6 %) ovoce mírného pásma brambory 23,9 kg 19,4 l čerstvá zelenina 34,1 kg 14,0 kg (91,0 %) 27,7 kg (62,5 %) (39,0 %) (159,0 %) (72,0 %) 47,3 kg 43,0 kg (51,5 %) 59,7 kg (77,1 %) (137,8 %) 67,0 kg (70,6 %) 84,9 kg (31,5 %) 107,3 kg (140,7 %)
vybrané položky v kilogramec­h/litrech na osobu za rok 2018 (číslo v závorce udává soběstačno­st u dané potraviny) cukr obiloviny mléko hovězí vejce drůbeží jablka vepřové víno 8,6 kg (121,6 %) ovoce mírného pásma brambory 23,9 kg 19,4 l čerstvá zelenina 34,1 kg 14,0 kg (91,0 %) 27,7 kg (62,5 %) (39,0 %) (159,0 %) (72,0 %) 47,3 kg 43,0 kg (51,5 %) 59,7 kg (77,1 %) (137,8 %) 67,0 kg (70,6 %) 84,9 kg (31,5 %) 107,3 kg (140,7 %)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia