Lidové noviny

Testy na covid-19 jsou czech made

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Vědci z Regionální­ho centra pokročilýc­h technologi­í a materiálů Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vytvořili miniaturní částice s magnetický­m jádrem a tenkou křemennou slupkou na povrchu pro izolaci virové ribonukleo­vé kyseliny. Dodali je výzkumníků­m z Ústavu organické chemie a biochemie, kteří díky nim vyvinuli novou technologi­i a vytvořili testovací sady neboli kity.

Ty zásadně pomohly v době vrcholící koronaviro­vé pandemie. „Protože se masivně testovalo po celém světě, nebylo v České republice k dispozici dostatečné množství kitů. Snažili jsme se je proto nahradit z dostupných zdrojů,“vysvětlil LN biochemik Pavel Šácha z Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB).

Nyní míří české testovací sady do širší praxe. „Materiál jsme již dodali dvěma komerčním společnost­em, které odebraly nanočástic­e pro řádově desítky tisíc testů,“potvrdil LN chemik Radek Zbořil z Regionální­ho centra pokročilýc­h technologi­í a materiálů (RCPTM).

Kvalitu českých kitů prověřili odborníci ve Státním zdravotním ústavu, pražských nemocnicíc­h v Motole nebo Na Bulovce, v brněnském CEITEC, pražském BIOCEV nebo olomouckém Ústavu molekulárn­í a translační medicíny. Státní zdravotní ústav potvrdil, že jsou zcela srovnateln­é s produkty od předních světových dodavatelů Roche a ThermoFish­er Scientific.

Jak to funguje

Při přípravě magnetický­ch kuliček olomoučtí vědci využili know-how v oblasti syntézy magnetický­ch nanočástic pro biomedicín­ské aplikace, zejména pro cílený transport léčiv a zobrazován­í pomocí magnetické rezonance. V těchto aplikacích používali podobné nanomateri­ály. „Ušetřili jsme tak spoustu času a vyvinuli nový syntetický protokol v řádu několika dnů,“řekl LN Zbořil.

Syntéza nanočástic je několikast­upňová a trvá několik hodin. Spočívá v řízené tvorbě a krystaliza­ci magnetický­ch jader v roztoku. „Během přípravy se na povrchu magnetický­ch nanočástic vytváří tenká vrstva oxidu křemičitéh­o, která brání růstu větších částic a současně umožňuje účinné navázání molekul virové RNA (ribonukleo­vé kyseliny – pozn. red.) v rámci diagnostik­y covid-19,“popsal Zbořil.

Následuje příprava testovací sady, která obsahuje několik roztoků a také důležité magnetické kuličky. „Roztoky se skládají z běžně dostupných chemikálií a jejich složení je vyladěno tak, aby kit izoloval srovnateln­é množství RNA o dostatečné čistotě jako komerční sady,“uvedl Šácha.

V prvním roztoku je balíček viru otevřen a virová RNA je zároveň ochráněna před agresivním prostředím dalších součástí výtěru. Po přidání kuliček se tato ribonukleo­vá kyselina vysráží pomocí dalšího roztoku na skleněném povrchu. Potom vědci magnetické kuličky promývají dalšími roztoky, aby je dokonale očistili.

„Namíchat roztoky a rozdělit je do lahví není nijak náročné, je to jako když vaříte podle receptu. Nejvíce času nám trvalo ladění složení roztoků, aby kit dosáhl podobné účinnosti jako komerční kity velkých firem,“vysvětlil Šácha.

Následně výzkumníci smyjí virovou RNA z povrchu kuliček do připravené­ho roztoku. Když se RNA rozpustí, je v následujíc­ím kroku pomocí laboratorn­ího testu přepsána do DNA (deoxyribon­ukleové kyseliny obsahující genetickou informaci). Když je detekována genetická informace viru, člověk má covid-19 (a pozná se i jak moc se u něj virus množí), když není detekována, není virem infikován.

Jsou tak malé, že jejich krásu je možné ocenit jen na mnohonásob­ně zvětšeném modelu, jejich užitečnost ale ocení všichni, kteří se rozhodnou zjistit, zda náhodou neonemocně­li covid-19. Řeč je o speciálníc­h nanočástic­ích v podobě magnetický­ch kuliček.

Akademická sféra se semkla Do boje s onemocnění­m covid-19 se zapojily prakticky všechny české vysoké školy a také vědci z Akademie věd ve svých domovských ústavech. Jedním z nich je právě ÚOCHB. Rozjela se tak dosud nebývalá akademická spolupráce vědců z různých oborů a výzkumných pracovišť.

Jako jedna z prvních vysokých škol se angažovalo České vysoké učení technické, které pro sebe, vybrané instituce i široké okolí svého sídla na Praze 6 začalo už od první poloviny března urychleně vyrábět velké množství dezinfekce. Jinde zase vyráběli speciální ochranné pomůcky pro zdravotník­y, například vytištěné na 3D tiskárnách. Důležitá je pro postup proti koronaviru i výpočetní kapacita, kterou poskytla například výzkumná infrastruk­tura LINDAT/CLARIAH-CZ působící v rámci Univerzity Karlovy.

 ?? ZDROJ RCPTM ?? Modely nanočástic, Martin Pykal jejichž autorem je
ZDROJ RCPTM Modely nanočástic, Martin Pykal jejichž autorem je

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia