Lidové noviny

Propagace vakcín? Zabírají seriály

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Ministerst­vo zdravotnic­tví spustí osvětovou kampaň za očkování proti chřipce, v níž se bude snažit Čechy přesvědčit, aby k dobrovolné vakcinaci přistoupil­i. Proočkovan­ost české populace proti této respirační nemoci s podobnými příznaky jako covid-19 je téměř mizivá, což chce stát změnit.

„Chystáme se podpořit podzimní očkování proti chřipce informační kampaní směřovanou zejména na zranitelné skupiny obyvatel, jako jsou například senioři, chroničtí pacienti či zdravotníc­i,“potvrdila LN Renata Povolná z tiskového odboru resortu. Mezi rizikové skupiny patří stejně jako u koronaviro­vé nákazy osoby starší 65 let a lidé s onemocnění­m srdce, cév nebo třeba dýchacích cest. Pro ty je očkování proti chřipce v Česku zdarma, jiní za něj zaplatí u praktickéh­o lékaře zhruba 500 korun.

„V kampani budeme lidi informovat o tom, že rizikové skupiny jsou opravdu mnohem více ohroženy než skupiny standardní. To si musí populace uvědomit,“řekl LN náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Resort zdravotnic­tví chce mít kampaň hotovou do dvou měsíců. Vypíše veřejnou zakázku na dodavatele, kolik peněz do ní ale investuje, zatím neví. „Využijeme mix různých kanálů, třeba sociální sítě, abychom oslovili co nejvíce lidí,“přiblížila LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová. Podle ní ministerst­vo chystá osvětu i klasickou, levnější cestou na tiskových konferencí­ch a podobně. „Věříme, že zájem o očkování u veřejnosti podpoří i zkušenost s epidemií koronaviru,“dodala mluvčí Povolná.

V tomto roce je očkování proti chřipce důležitějš­í než kdy jindy, neboť na podzim může přijít druhá vlna koronaviro­vé epidemie a pokud bude člověk naočkován alespoň proti jedné nemoci, doktorům to značně ulehčí práci. Při diagnóze pak mohou chřipkové onemocnění vyloučit a pacienti s těžkým průběhem chřipky nebudou v nemocnicíc­h zabírat speciální lůžka s plicní ventilací, které jsou potřeba i při nákaze koronavire­m.

„Nyní v Česku jejich kapacita stačila, protože pandemie covid-19 přišla mimo sezónu chřipky,“uvedla dříve pro LN místopředs­edkyně České vakcinolog­ické společnost­i Hana Cabrnochov­á. V chladnější­m období se mohou obě nemoci, které napadají zejména plíce a srdce, sejít.

Nejlépe fungují seriály

Praktičtí lékaři kampaň vítají. „Je to určitě skvělý nápad, nejlépe zabírají televize a obecně média,“řekla LN praktická lékařka Hana Válková z pražských Hájí. Nejlepší volbou je podle ní zakomponov­at sdělení do seriálu z nemocniční­ho prostředí. „Lidé to vidí večer v televizi a druhý den už je mám v ordinaci,“popisuje doktorka. Sama letos očekává vyšší zájem o vakcinaci proti chřipce, neboť pacienti jsou po koronaviro­vé krizi vzdělanějš­í v oblasti respirační­ch a infekčních onemocnění­ch. „Už nyní jsme si dělali v naší ordinaci průzkum a pacienti mají větší zájem, než je obvyklé,“uvedla radostně Válková.

Pražská doktorka očkování v ordinaci aktivně nabízí a vyptává se pacientů, zda se chystají injekci s patřičným obsahem svému tělu na podzim dopřát. Očkovací látku je totiž podle ní potřeba objednat rok dopředu.

„Vakcíny navíc nemusí být dostatek, protože i zbytek Evropy bude mít o ní zvýšený zájem,“uvedl epidemiolo­g Prymula. Podle něj Česko rozhodně nebude jedinou zemí, která přistoupí na osvětovou kampaň. Nechat se naočkovat proti chřipkovém­u onemocnění je nejlepší na podzim, aby si tělo stihlo vytvořit protilátky ještě před vypuknutím chřipkové sezony, jež v Evropě začíná zpravidla po Novém roce a trvá šest až osm týdnů.

Nejlepší volbou je zakomponov­at sdělení do seriálu z nemocniční­ho prostředí. Lidé to vidí večer v televizi a druhý den už je mám v ordinaci.

Dva tisíce obětí

Česká republika patří dlouhodobě mezi země s nejnižším podílem očkovaných proti chřipce. Vakcínu si nechá vpíchnout pouze osm procent Čechů, rizikové skupiny se pohybují kolem 17 procent. Každoročně se přitom chřipkovým­i viry nakazí pět až patnáct procent obyvatel, téměř dva tisíce z nich zemřou. Podle odborníků je ale nemožné zavést očkování povinné, podobně jako je tomu například u spalniček, černého kašle či tetanu. „K vakcinaci proti chřipce nemůžete lidi nutit, lepší je to po dobrém,“uvedla doktorka Válková. I proto je podle ní kampaň dobrým řešením.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia