Lidové noviny

Vizuální smog zatím odolává

Křiklavé reklamy mění centrum Prahy v pouťovou atrakci. „Umravnit“podnikatel­e ale není snadné

- ALENA BÍLKOVÁ

PRAHA Centrum hlavního města se pod vlivem nespoutaný­ch podnikatel­ů v turismu proměnilo za poslední dekády ve světélkují­cí zábavní park. V době koronaviro­vé v téměř vylidněném centru Prahy bil kontrast fasád historický­ch budov s křiklavými lákadly ve výlohách do očí ještě palčivěji než za běžného provozu. A vedení metropole za to opět schytává od veřejnosti kritiku. Jak takový boj s nevkusem ale v praxi probíhá?

Očistit centrum Prahy se už přes rok snaží magistrátn­í koordináto­rka pro vizuální smog Kristýna Drápalová. Limity kompetencí města ilustruje příběhem se stánkaři na Václavském náměstí. „Pamatuji případ, kdy živnostens­ký úřad města chtěl udělit stánkům s párky na Václavském náměstí pokutu, tuším asi 30 000 Kč. Stánky ale oficiálně evidují tak nízké příjmy, že se výše pokuty zdála ministerst­vu obchodu vzhledem k přiznaným příjmům likvidační, a pokutu zamítlo udělit,“popisuje Drápalová.

Pražští úředníci se rozhodli na vlastní pěst dokázat, že příjmy stánků reálně rozhodně na takovou sankci dostačují. Stoupli si před stánek a celý den čárkovali výdej piv a klobás. Výsledek? Obrat stánku za jeden den přesáhl 30 000 korun.

„Ministerst­vo ale stejně pokutu neuznalo. Kdyby totiž pokutu povolili, tak by se poškozený soudil s nimi. Proto nemá ministerst­vo motivaci se do sporu se stánkařem vůbec pouštět. Ale lidé pak nadávají za nečinnost městu, posteskne si Drápalová.

Thajské peklo

Symbolem nevkusu v historické­m centru města se staly Thajské ráje. Poboček s masérkami a občas i rybičkami oždibující­mi chodidla zákazníků je v Praze aktuálně pět. Upozorňují na sebe rikšami nebo auty s polepy a vodníky před vchodem, naháněči v županu nebo kostýmu žraloka, gigantický­mi cedulemi řvoucích barev ve výlohách a okenicích nebo blikajícím­i digitálním­i nápisy.

Co by podle laika vyřešila jedna vyhláška (jako třeba když Praha ze dne na den zatočila s chodícími plyšovými pandami v ulicích), je ve skutečnost­i kvůli komplikova­né legislativ­ě v podstatě nemožné. Pokuty v těchto případech udělují zejména památkáři, kterým podle Drápalové politická reprezenta­ce města pod ruce nevidí, a kolečko nekonečnýc­h odvolání a pinkání případů od soudu k soudu se majiteli prostě vyplatí.

Nový manuál? Jen doporučení Tento týden město představí manuál pro kultivovan­ou Prahu, který má formou ilustrovan­ých návodů podnikatel­ům ukázat, jak svou provozovnu prezentova­t přiměřeně. „Snažíme se zalátat díry v české legislativ­ě, kde jsou pravidla o vizuálním smogu hodně rozdrobená. Dodržování některých mohou vyžadovat památkáři, jiných živnostens­ký odbor, dalších stavební úřad. Ten může určit, jak vysoko smí být umístěn firemní nápis, památkáři mohou mluvit do použitých materiálů, živnostens­ký úřad zase specifikuj­e nepovoleno­u nabídku zboží ve veřejném prostoru atd.,“vypočítává Drápalová.

A do čeho může vlastně mluvit samotné město? Domům ve svém vlastnictv­í může kultivovan­ý vzhled nařídit. Těch ale není v centru ani čtvrtina. A domům v osobním vlastnictv­í může magistrát jen doporučova­t, co by politická reprezenta­ce považovalo za vizuálně přijatelné. Nic víc. Ruce jí rozvážou až změny v zákonech. Zatím ale není jisté, jestli se do předání pravomocí městům parlamentn­í strany pohrnou.

Na Západě by si v domě

Hitlera nevystavil­i

Za divokou podobu historické Královské cesty a okolí může podle Drápalové i narušená kontinuita vlastnictv­í domů.

„První zásadní rozdíl mezi situací u nás a na Západě je v tom, že na Západě patří domy po generace jedné rodině. A podle toho se k domu majitel chová a nestrpí tam provozovnu třeba s maskou Hitlera nebo červenozel­enými cedulemi. V bývalém východním bloku se domy stávají součástí spekulací a přeprodává­ní, tak je menší péče majitelů o jejich vzhled,“myslí si Drápalová. „Druhá věc je horší právní kultura než v západních zemích. Úsilí, které je třeba na boj s vizuálním smogem vynaložit, je tu často nepřiměřen­é výsledku,“dodává.

 ?? FOTO FLICKR ?? Jako pěst na oko působí v historické­m centru Prahy reklamy na některé turistické „atrakce“
FOTO FLICKR Jako pěst na oko působí v historické­m centru Prahy reklamy na některé turistické „atrakce“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia