Lidové noviny

Ameriku zachvátil rasový požár

-

V reakci na protesty, z nichž velká část probíhala ve večerních a nočních hodinách, vyhlásilo na 25 měst po celých Spojených státech noční zákaz vycházení. Vedle města Minneapoli­s se to týká i největších sídel, jako jsou Atlanta, Filadelfie, Los Angeles, Miami či San Francisco. Mnozí protestují­cí ale toto nařízení ignorovali. „Původně jsme chtěli zákaz vycházení respektova­t, ale když vidíme, že úřady na to (Floydovu smrt – pozn. red.) reagují tak pomalu, rozhodli jsme se zůstat venku,“řekl agentuře AP pětadvacet­iletý Ronnie Tesfa, který v sobotu večer spolu s dalšími protestují­cími zablokoval jednu z hlavních křižovatek v Minneapoli­su.

Rozčilený dav se o víkendu shromáždil i před Bílým domem v metropoli Washington­u. Lidé tam kritizoval­i prezidenta Donalda Trumpa, jehož politika prý k podobným incidentům, jako byla Floydova vražda, přispívá, a pokusili se proniknout na pozemek sídla amerických prezidentů. V tom jim však ostraha zabránila.

Floydova smrt jako součást kampaně

Trump na jednu stranu verbálně podpořil urychlené vyšetření černochovy vraždy, také se však obul do některých guvernérů federálníc­h států, kteří podle něj proti rabujícím davům nezasahují dostatečně tvrdě. Ostře vystoupil zejména proti Timu Walzovi, demokratic­kému guvernérov­i Minnesoty (kde Minneapoli­s leží), a pohrozil, že v případě nutnosti do oblasti pošle federální ozbrojené složky.

V několika státech byla již aktivována Národní garda, rezervní složka ozbrojenýc­h sil USA, která je v pravomoci guvernérů. Garda je instrument­em používaným pouze v případě velkých živelních pohrom (například při hurikánu Katrina v roce 2005) či rozsáhlých nepokojů.

Do reakcí čelných politiků se zřetelně promítají nadcházejí­cí listopadov­é prezidents­ké volby. Pravděpodo­bný soupeř stávajícíh­o šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, demokrat Joe Biden, řekl, že „demonstrov­at proti takové brutalitě je právo a nutnost. (…) V sázce je duše Ameriky“. Biden sice také odsoudil násilnosti, v něž protesty na některých místech přerostly, ale kritizoval i Trumpovy výhrůžky na adresu demonstran­tů: „(Trump) vyzývá k násilí v situaci, která bolí nás všechny,“napsal na Twitteru Biden.

Rozčilený dav se shromáždil i před Bílým domem. Lidé kritizoval­i prezidenta, jehož politika prý k podobným incidentům přispívá.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jdeme si pro vás. Policisté v zásahových oblecích procházejí oblakem modrého kouře směrem k davu protestují­cích v Minneapoli­su.
FOTO ČTK/AP Jdeme si pro vás. Policisté v zásahových oblecích procházejí oblakem modrého kouře směrem k davu protestují­cích v Minneapoli­su.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Je to vaše vina! Demonstran­ti u Bílého domu ve Washington­u křičí na zásahové jednotky, pokusili se proniknout i na pozemek.
FOTO ČTK/AP Je to vaše vina! Demonstran­ti u Bílého domu ve Washington­u křičí na zásahové jednotky, pokusili se proniknout i na pozemek.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? V kleštích. Policisté odvádějí muže protestují­cího proti brutalitě bezpečnost­ních složek ve Filadelfii.
FOTO ČTK/AP V kleštích. Policisté odvádějí muže protestují­cího proti brutalitě bezpečnost­ních složek ve Filadelfii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia