Lidové noviny

Vznětlivá povaha a častý terč stížností

- JAN KŘOVÁK

NEW YORK / PRAHA Proč se strážci zákona v Minneapoli­su vydali černocha George Floyda zatknout? Celá situace vznikla na základě udání, že chtěl v samoobsluz­e zaplatit padělaným šekem. Podle policejní zprávy se strážníkům vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog.

Šestačtyři­cetiletý Floyd zemřel v pondělí poté, co na něm při zatýkání klečeli tři muži zákona, nejvíce vidět pak byl bělošský policista Derek Chauvin, který měl koleno v oblasti Floydova krku. Zatčený muž opakovaně křičel, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby jej nezabíjel.

Ještě ten den se na internetu objevilo video, které nahráli kolemjdouc­í, na němž je vidět, jak Floyd v bolestech volá o pomoc. V úterý už byl Chauvin spolu se třemi dalšími kolegy vyhozen z policejníh­o oddělení v Minneapoli­su. O den později navíc došlo k násilným protestům v největším městě státu Minnesota. V pátek pak byl Chauvin zatčen a čelí obvinění z vraždy, za což mu hrozí až 25 let za mřížemi. Kauce je půl milionu dolarů, v přepočtu přes dvanáct milionů korun.

Chauvin začal na oddělení pracovat v roce 2001, byl tedy považován za místního policejníh­o veterána. Bývalá policistka Mylan Massonová uvedla, že na Chauvina přišlo v průběhu let nejméně tucet stížností, což je podle ní „o něco více, než je běžné“.

Pro NBC ale dodala, že formulář stížnosti na strážníka může vyplnit v podstatě kdokoliv, ať už k tomu má skutečný důvod, či ne. „Policisté, kteří mají častější kontakt s veřejností, jsou také častěji cílem stížností. Jeho záznamy každopádně oddělení poskytne vyšetřovat­elům,“uvedla Massonová.

Vyšetřován­í, které zahrnuje i místní úřady, vede FBI. Právní zástupce policisty obviněného z vraždy třetího stupně odmítl podle NBC poslední vývoj komentovat. Ani ostatní strážníci, kteří byli zatýkání Floyda přítomni, se k případu zatím nevyjádřil­i.

Sestra zemřelého muže Bridgett Floydová ve středu ráno řekla, že spravedliv­é by bylo, kdyby byli všichni policisté, kteří byli při zatýkání jejího bratra na místě, obviněni z vraždy. „Zavraždili mi bratra, jenž prosil o pomoc,“uvedla Floydová v pořadu Today.

Chauvinova manželka Kellie mezitím vyjádřila Floydově rodině soustrast, neboť ji incident šokoval, a požádala o rozvod.

Policista Derek Chauvin má za sebou během téměř dvacetilet­é kariéry několik případů, v nichž použil sílu a několikrát byl vyšetřován, zda tak učinil oprávněně. V roce 2006 byl například jedním z policistů, kteří zastřelili při přestřelce Wayna Reyese. Ten měl pobodat svého kamaráda a přítelkyni, vyhrožovat policistům zabitím a následně se dát na útěk.

Podle serveru NBC není ale jasné, jakým způsobem vyšetřován­í probíhalo a zda vše skutečně proběhlo tak, jak bylo popsáno. Chauvin a další policisté, kteří přišli Reyese zatknout, byli dočasně postaveni mimo službu s plným platem, což je standardní postup v podobných případech.

Ani minulost George Floyda není bez poskvrny. Podle soudních dokumentů byl v roce 2007 obviněn z ozbrojenéh­o vloupání.

Na policistu Dereka Chauvina, který několik minut klečel na krku černocha George Floyda, jenž zemřel, vznesli lidé za 20 let přes desítku stížností.

 ?? FOTO REUTERS ?? Derek Chauvin (vlevo) a George Floyd jsou důvodem, proč se nyní Američané, už jako mnohokrát v minulosti, bouří.
FOTO REUTERS Derek Chauvin (vlevo) a George Floyd jsou důvodem, proč se nyní Američané, už jako mnohokrát v minulosti, bouří.
 ??  ?? Policista a jeho oběť.
Policista a jeho oběť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia