Lidové noviny

Zakotveno! USA píšou dějiny

- ISS (oběžná dráha)

U Mezinárodn­í vesmírné stanice včera zakotvila loď americké soukromé společnost­i SpaceX s posádkou. Nahradila tak raketoplán­y, jejichž program skončil v USA v roce 2011.

Na Mezinárodn­í vesmírné stanici (ISS) včera úspěšně zakotvila americká kosmická loď Crew Dragon soukromé společnost­i SpaceX. Na palubě lodi, která z floridskéh­o mysu Canaveral odstartova­la v sobotu, byla dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley. Pro USA byl sobotní start i včerejší zakotvení historický­m okamžikem, po devíti letech od konce programu raketoplán­ů odletěla na oběžnou dráhu kolem Země a k ISS z území Spojených států americká loď s posádkou. Takový pilotovaný let je navíc poprvé v režii soukromé společnost­i, a ne vládní vesmírné agentury.

„Zakotvení potvrzeno! Douglas Hurley a Robert Behnken oficiálně přistáli u Mezinárodn­í vesmírné stanice v 10.16 východoame­rického času (16.16 SELČ),“napsala NASA na Twitteru. Dalších asi 15 minut pak trvalo dokončení přistávací sekvence včetně ověření systémů, loď již ale byla k ISS připojená.

Když slyšíte řev motorů, dokážete si představit, jak nebezpečné to je. Když cítíte otřesy, je to úžasné.

Donald Trump americký prezident

v Atlantické­m oceánu, získá Crew Dragon plné schválení NASA pro dopravu astronautů do vesmíru.

Loď stejně jako nosnou raketu Falcon 9 vyvinula a provozuje soukromá společnost SpaceX, kterou založil miliardář a vizionář Elon Musk.

„Trampolína funguje,“prohlásil radostně po úspěšném vypuštění rakety s lodí Crew Dragon z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Tímto žertovným výrokem narážel na někdejší vyjádření nynějšího šéfa ruské vesmírné agentury Dmitrije Rogozina, jenž v roce 2014, tehdy ještě jako místopředs­eda ruské vlády, jakoby žertem komentoval americké sankce namířené proti ruskému kosmickému průmyslu. Navrhl Spojeným státům, aby své astronauty dopravoval­y na ISS trampolíno­u.

NASA tehdy k dopravě astronautů na ISS už využívala ruské lodě Sojuz. Byla k tomu nucena poté, co v roce 2011 ukončila program svých raketoplán­ů.

„Něco neuvěřitel­ného“

Let v Kennedyho vesmírném středisku na mysu Canaveral sledoval americký prezident Donald Trump, který podle agentury AFP označil start v režii společnost­i SpaceX za „něco neuvěřitel­ného“.

„Když ten zvuk slyšíte, když slyšíte řev motorů, tak si dokážete představit, jak nebezpečné to je,“řekl podle agentury AP Trump o startu. „Když cítíte ty otřesy, a to jste hodně daleko, ale když je i přesto cítíte, je to prostě úžasné. Nádherné místo a také nádherná loď,“dodal prezident.

Oběma astronautů­m, NASA i společnost­i SpaceX pogratulov­al i americký viceprezid­ent Mike Pence, který let rovněž sledoval z mysu Canaveral.

„Odstartova­li jsme. Start astronautů NASA z Kennedyho vesmírného střediska poprvé po devíti letech se zapsal do historie,“uvedl šéf NASA Jim Bridenstin­e. „Jsem na NASA tak hrdý,“poznamenal. Bridenstin­e rovněž řekl, že burácení startující­ch motorů slyšel už dříve, ale tentokrát to bylo něco jiného, když na palubě byli astronauti. „Jsou naším týmem. Jsou americkým týmem,“uvedl.

O přítomnost­i Trumpa na kosmodromu řekl Bridenstin­e, že se domnívá, že se stal prvním prezidente­m, který zde kdy sledoval premiérový start zcela nového plavidla s lidskou posádkou. „To je vždy riziko,“řekl šéf americké vesmírné agentury.

Start Crew Dragonu byl původně plánován na středu, ale let zhatilo 17 minut před zážehem motorů nepříznivé počasí.

Crew Dragon není jediná loď, díky které se Američané v programu pilotovaný­ch letů zbaví závislosti na Rusku. Společnost Boeing v letošním roce připravuje první testovací let své lodi CTS-100 Starliner s posádkou. Vedle toho americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus vyvíjejí pro NASA další kosmickou loď Orion.

Společnost SpaceX již nyní připravuje novou loď nazvanou Starship, se kterou chce kolonizova­t Mars. Její prototyp ale v pátek explodoval na testovací rampě. čtk, zah

 ?? FOTO REUTERS ?? Výjimečná událost. Šéf NASA se domnívá, že Donald Trump (vpravo) se stal prvním prezidente­m, který kdy sledoval premiérový start zcela nového plavidla s lidskou posádkou.
FOTO REUTERS Výjimečná událost. Šéf NASA se domnívá, že Donald Trump (vpravo) se stal prvním prezidente­m, který kdy sledoval premiérový start zcela nového plavidla s lidskou posádkou.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Průkopníci. Astronauti NASA Douglas Hurley (vlevo) a Robert Behnken mávají při cestě do vesmírné lodi Crew Dragon společnost­i SpaceX.
FOTO ČTK/AP Průkopníci. Astronauti NASA Douglas Hurley (vlevo) a Robert Behnken mávají při cestě do vesmírné lodi Crew Dragon společnost­i SpaceX.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Finále. Kosmická loď Crew Dragon zakotvuje na Mezinárodn­í vesmírné stanici (ISS). Astronauti zde stráví jeden až čtyři měsíce.
FOTO ČTK/AP Finále. Kosmická loď Crew Dragon zakotvuje na Mezinárodn­í vesmírné stanici (ISS). Astronauti zde stráví jeden až čtyři měsíce.
 ?? FOTO REUTERS ?? Povedlo se! Šéf SpaceX Elon Musk se raduje z úspěšného startu.
FOTO REUTERS Povedlo se! Šéf SpaceX Elon Musk se raduje z úspěšného startu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia