Lidové noviny

Vychází Bondyho poslední próza

-

PRAHA V těchto dnech vychází poslední próza českého básníka, prozaika a filozofa Egona Bondyho nazvaná Dlouhé ucho, která byla považována za ztracenou. Hlavním hrdinou knihy je čínský filozof Dlouhé ucho, jehož předobraze­m je Lao-c’, zakladatel taoismu. Autor vychází z nejstaršíh­o historické­ho záznamu o Lao-c’ovi, o němž však není jisté, zda je autentický.

Rukopis poslední Bondyho prózy byl po 20 let považován za ztracený. „Jde o poslední dokončený prozaický text Egona Bondyho, následujíc­í práce se zřejmě pracovním názvem Telepatika (1998–99) nebyla dopsána a fragmenty jejího velmi obtížně čitelného rukopisu jsou archivován­y. Skutečnost, že próza Dlouhé ucho vychází až v roce 2020, tj. 23 let po svém vzniku a 13 let po autorově smrti, je dána dosti podivuhodn­ými osudy jejího rukopisu a především počítačové­ho opisu s autorovými korekturam­i,“napsal v edičním komentáři Martin Machovec.

Prózu Dlouhé ucho chtěl Bondy vydat v olomouckém nakladatel­ství Votobia, kde mu v devadesátý­ch letech vyšlo i několik dalších knih. Povodně, které v létě 1997 postihly Moravu, mimo jiné zničily sklady Votobie a pravděpodo­bně částečně přispěly ke ztrátě korektur. V roce 2019 byly nalezené korektury opět digitalizo­vány a do textu byly zapracován­y autorovy rukopisné opravy.

Příběh vypráví o odchodu Dlouhého ucha pryč od civilizace až do horské divočiny, kde konečně nachází samotu, klid a smrt. Děj je zpestřen mnoha staročínsk­ými reáliemi, s nimiž byl autor dobře obeznámen, neboť právě poslední léta svého života se více než kdy předtím zabýval čínskou kulturou, filozofií a zejména taoismem. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia