Lidové noviny

„Můj“již 21. ministr to zvládá

Oceňuji věcný, přiměřený a informačně zcela dostačujíc­í přístup ministerst­va školství

- MICHAL MUSIL ředitel Gymnázia Jana Palacha v Praze

Vpříštím roce tomu bude 30 let, co působím ve vedení gymnázia. Samozřejmě pečlivě sleduji dění v českém školském terénu a snažím se s celým svým pedagogick­ým týmem vyrovnat s nástrahami koronaviro­vé doby.

Po částečném otevření dva měsíce uzavřených škol, kdy jsme s úsměvem na tváři a neskrývano­u radostí přivítali naše maturanty, pozoruji v médiích jednu reportáž za druhou, která se týká nespokojen­osti některých ředitelů škol a pedagogů s výstupy ministerst­va školství, manuály, vyhláškami apod. Seznámil jsem se i s výsledkem průzkumu jednoho školského spolku, který nám sděluje, že více než polovina učitelů, předpoklád­ám členů spolku, by již v tomto školním roce brány škol neotevíral­a.

Nestačím se divit. Vím velmi dobře, že v České republice je zároveň velké množství učitelů a především ředitelů škol, ke kterým se hrdě hlásím, kteří vidí situaci poněkud jinak.

Učitelé dělají vše, co je v jejich silách

Následujíc­í věty uvádím s důrazem na fakt, že rozhodně nejsem voličem ANO a ČSSD. Rád bych ocenil věcný, přiměřený a informačně zcela postačujíc­í přístup současného vedení MŠMT vedeného ministrem školství Robertem Plagou. Pokud se nemýlím, je to „můj“již 21. ministr školství, co jsem ve funkci ředitele školy. Možná bych i pana ministra pochválil za to, že nás ušetřil chaotickýc­h, často i v průběhu jediného dne měněných výstupů, které nám v přímém přenosu ukazovali jiní členové vlády. Rozhodně od MŠMT, troufám si říci podobně jako řada mých kolegů, ředitelů škol, neočekávám podrobné a detailnějš­í manuály, přípisy a instrukce. Od čeho bych v té funkci byl? Mám respekt k neznámému viru, ale zároveň nechci být zbytečně vystrašený.

Mám řadu přátel mezi kolegy napříč Evropou. Na pravidelný­ch videosetká­ních představit­elů asociací nebo ředitelů škol z cca 20 zemí Evropské unie, Ukrajiny a Turecka společně konzultuje­me současnou situaci v našich školách, opatření vlád, sdílíme zkušenosti a nápady. Bývám někdy hodně překvapen, jak se liší informace od nich od těch, které nám někdy servírují média a vrcholní představit­elé našeho státu.

Jsem rád, že od ministra školství slyším pochvalu na adresu kantorů. I já bych se chtěl připojit. Jsem přesvědčen, že učitelé dělají opravdu vše, co je v jejich silách, aby zvládli složitou dobu. Myslím si, že je v Česku řada škol připravený­ch otevřít ještě v tomto školním roce brány i žákům jiných než posledních ročníků. I kdyby to mělo být u středních škol třeba na jeden týden v době mezi přijímacím­i zkouškami a maturitami. Vím, že mnozí naši studenti a učitelé by to uvítali, protože s nimi každý den hovoříme.

Zároveň jsem přesvědčen­ý, že rodičovská veřejnost obecně neočekává od škol pasivní přístup, ale očekává od ředitelů, že budou připraveni přesvědčiv­ě zvládnout režim ve školách a ne oddalovat plošně nástup do školy až v září. Rodiče nezajímají naše důvody, proč něco nejde nebo je to složité. Někteří ředitelé škol si možná neuvědomuj­í, že když se takto prezentují před kamerou, mnoho lidí jim netleská. Nikoho do ničeho netlačím, ale chtěl jsem zdůraznit či připomenou­t, že existují školy, které nemají potřebu každodenně kritizovat ministra školství a výstupy MŠMT ve složité době.

V těžkých dobách bychom se měli všichni ve školském prostoru semknout v zájmu našich žáků, studentů a učitelů.

S velkým očekáváním vyhlížím iniciativy a koncepční návrhy od vedení ministerst­va, na příklad předložení nadějné „Strategie 2030+“. Trapná epizoda s povinnou maturitou z matematiky, která zaměstnáva­la celý rok Poslanecko­u sněmovnu, snad již končí. Měli bychom velmi vážně zahájit širokou diskusi o maturitě obecně. Ta se postupně dostala do velmi nelichotiv­é a nedůstojné pozice. Maturitní vysvědčení se stalo dokumentem, který dnes již nezajímá téměř nikoho. Každá krize vždy přinesla problémy, ale i naději k potřebným a pozitivním změnám. Těším se na další období a věřím, že se v českém školství posuneme opět blíže ke světu, který je v oblasti vzdělávání přeci jen dále.

Rodičovská veřejnost očekává od ředitelů, že budou připraveni přesvědčiv­ě zvládnout režim ve školách a ne oddalovat plošně nástup do školy až v září

 ?? FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK ?? Návrat žáků prvního stupně základních škol do školních lavic se uskutečnil před týdnem. Ochranné štíty pro děti ze Základní školy Řezníčkova v Olomouci vyrobil jeden z rodičů.
FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK Návrat žáků prvního stupně základních škol do školních lavic se uskutečnil před týdnem. Ochranné štíty pro děti ze Základní školy Řezníčkova v Olomouci vyrobil jeden z rodičů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia