Lidové noviny

Pojistka proti viru není běžná

Cestovní pojištění pro případ onemocnění koronavire­m v zahraničí nabízejí jen některé společnost­i

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Řada českých rodin i přes pandemii koronaviru nakonec přece jen stráví vysněnou letní dovolenou u moře. Opět totiž můžeme cestovat třeba do Chorvatska, dlouhodobě jedné z nejoblíben­ějších prázdninov­ých destinací. Cestovatel­é však řeší otázku, co by se stalo, kdyby v zahraničí onemocněli koronavire­m.

Řada pojišťoven lékařskou péči spojenou s onemocnění­m koronavire­m nehradí. Cestovním kancelářím se praxe komerčních pojišťoven nelíbí, ale nemají na ně žádné páky. Žádný rozdíl mezi chřipkou, koronavire­m či zlomenou nohou sice nedělají zdravotní pojišťovny, ale ty zase pokrývají jen základní ošetření v zemích EU.

Státům, v nichž má epidemie koronaviru velké rozměry, by se měli cestovatel­é přirozeně vyhnout. Tam jim žádná pojišťovna pomocnou ruku nepodá.

Pozor na cestovní pojištění Cestovní pojištění, které nabízí většina tuzemských pojišťoven, kryje obvykle kromě třeba ztracených kufrů či storna zájezdu i náklady na ošetření u lékaře, předepsané léky, zdravotní pomůcky či hospitaliz­aci v nemocnici i individuál­ní dopravu domů. Na výjimečné situace, mezi něž pandemie jistě patří, se však často vztahují výjimky.

„Pokud by klienti v zahraničí onemocněli a byli hospitaliz­ováni v souvislost­i s nákazou koronavire­m, pak mohou využít pojistné plnění z titulu léčebných výloh, které je součástí cestovního pojištění. Ale velmi záleží na tom, co mají pojišťovny uvedené v podmínkách smlouvy – každá pojišťovna a každý produkt cestovního pojištění může mít jiné výluky, nastavení,“potvrzuje mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

Například jednička cestovního pojištění, Evropská cestovní pojišťovna (ERV), jež pokrývá čtvrtinu českého trhu, má zatím u koronaviru stopku. „Onemocnění covid-19 je bohužel zatím z pojistné ochrany vyloučeno, protože jde o pandemii. Aktuálně jednáme s mateřskou společnost­í i se zajistitel­i, zda bychom byli schopni do budoucna toto riziko krýt,“sdělil LN Vlastimil Divoký z ERV.

Koronaviru­s dala do klatby i Kooperativ­a, druhá největší tuzemská pojišťovna. „V současné době stále trvá pandemie v souvislost­i s nemocí covid-19 a epidemie nebo pandemie je z pojištění léčebných výloh vyloučena,“řekl LN mluvčí Kooperativ­y Milan Káňa.

Další z trojice největších poskytovat­elů cestovního pojištění a zároveň největší pojišťovna v Česku Generali Česká pojišťovna nový typ viru ve svém portfoliu rizik má. Stejně jako třeba pojišťovna Uniqa, šestka českého pojistného trhu.

„Na onemocnění koronavire­m nahlížíme stejně jako na chřipku či zlomenou nohu. Hradíme ošetření, léky, hospitaliz­aci i repatriaci,“potvrzuje Eva Svobodová, mluvčí Uniqy.

S modrou kartičkou pojištěnce Ti, kdo se chystají do některé z členských zemí Evropské unie, mohou samozřejmě využít pojištění od své zdravotní pojišťovny. Modrá karta pojištěnce, kterou mají ze zákona všichni občané Česka, otevírá dveře do smluvních zdravotníc­h zařízení i turistům, jež by postihl koronaviru­s.

„Žádná speciální pravidla pro koronaviru­s nemáme, režim úhrad lékařské péče v zahraničí je stejný jako u jiných nemocí či úrazů,“řekl LN Vlastimil Sršeň, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), největší zdravotní pojišťovny u nás.

Problém je ale v tom, že zdravotní pojišťovny hradí jen nejzákladn­ější úkony. Nepropláce­jí doplatek, respektive spoluúčast pacienta, která je v oblasti lékařských služeb v zahraničí běžná a vzhledem k cenám zdravotníc­h úkonů nezanedbat­elná. Jak plyne z údajů ministerst­va zdravotnic­tví, například v Chorvatsku představuj­e spoluúčast 20 procent. A modrá kartička nepomůže ani s repatriací.

Výhodné připojiště­ní

Samy zdravotní pojišťovny proto doporučují, aby si lidé pro své cesty do zahraničí sjednali ještě komerční připojiště­ní. Dvě ze sedmi českých zdravotníc­h pojišťoven, VZP a Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanc­ů bank a pojišťoven (OZP), přitom mají vlastní dceřinou komerční pojišťovnu. „Pro naše pojištěnce je naše cestovní pojištění výrazně levnější,“říkají shodně mluvčí VZP o OZP Vlastimil Sršen a Jiří Sochor.

Všechny pojišťovny, ať už komerční, či zdravotní, však mají jednu striktní podmínku: zaplatí pouze v případě, že jde o zemi, která není na černé listině. „Doporučuje­me sledovat stránky ministerst­va zahraničí, kde jsou uvedeny skutečně aktuální informace o možnostech a pravidlech cestování do konkrétníc­h zemí,“zdůrazňuje mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Přístup pojišťoven odmítající­ch pojistit riziko spojené s koronavire­m způsobuje problémy cestovním kancelářím. Ty totiž na partnerské bázi často nabízejí spolu se zájezdem také pojištění. Hlavním partnerem cestovek je přitom právě Evropská cestovní pojišťovna, jež koronaviru­s nepojišťuj­e.

„Je to věc pojišťoven, do které my nemůžeme zasahovat,“říká místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „I když nám to přijde nefér a krajně nelogické. Většina zájezdů je na týden či deset dní. Přitom inkubační doba koronaviru je čtrnáct dní. Takže člověk, který na zájezdu onemocní, si jej musel přivézt z Česka,“vysvětluje.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Onemocnění koronavire­m na dovolené může přinést nejen vážné zdravotní komplikace, ale i dlouhodobé finanční potíže – pokud nemáte kvalitní pojištění. Ilustrační snímek byl pořízen na Korsice.
FOTO PROFIMEDIA Onemocnění koronavire­m na dovolené může přinést nejen vážné zdravotní komplikace, ale i dlouhodobé finanční potíže – pokud nemáte kvalitní pojištění. Ilustrační snímek byl pořízen na Korsice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia