Lidové noviny

Živnostník­ům mají pomoci bonus a úlevy

OSVČ postižené koronakriz­í mají nárok na 500 korun denně, současně nemusejí dočasně řešit zálohy na povinné odvody ani EET

- LENKA JANČAROVÁ

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mohou během koronakriz­e dosáhnout hned na několik úlev. Jaké podmínky však musí splnit a na koho už se státní pomoc nevztahuje?

Program přímé podpory OSVČ poskytuje živnostník­ům, které ekonomicky poškodila omezení spojená s pandemií, kompenzačn­í bonus 500 korun na den. Vyplácí se ve dvou obdobích: od 12. března do konce dubna mají podnikatel­é nárok na 25 tisíc korun, od 1. května do 8. června se jedná o částku 19 500 korun. Nárok na tuto dávku vzniká v případě, že máte podnikání jako hlavní zdroj příjmů. Žádat o ni mohou však i ti, kteří mají podnikání jen na vedlejší činnost, ale přitom nejsou zaměstnanc­i.

Platí tedy i pro ty, kdo vedle příjmu z podnikání pobírají ještě mateřskou nebo rodičovský příspěvek, invalidní či starobní důchod, pečují o zdravotně postiženou osobu nebo studují. Pro všechny žadatele pak platí podmínka, že jejich činnost byla aktivní 12. března.

Žádost je možné podat i tehdy, pokud jste si zažádali o ošetřovné na dítě z programu ministerst­va průmyslu a obchodu, nebo když čerpáte příspěvek v hmotné nouzi či příspěvek na bydlení. Kompenzačn­í bonus ale bude zohledněn jako příjem při posouzení nároku na sociální dávku, takže se započte do příjmů.

Naopak nárok nemají lidé pobírající podporu v nezaměstna­nosti.

Jak o bonus žádat?

Je nutné žádat prostředni­ctvím tiskopisu, který je na webu Finanční správy. „Dotyčný může velmi jednoduše požádat, třeba i e-mailem s oskenovano­u žádostí a vlastnoruč­ně podepsaným čestným prohlášení­m, že byl v daném období poškozen v důsledku koronaviru. K žádosti jen připíše svůj bankovní účet a odešle ji na příslušný finanční úřad, který ji v řádu dnů poškozeném­u proplatí,“uvedlo ministerst­vo financí.

Žádosti za první bonusové období lze podat nejpozději do 29. června, za to druhé do 7. srpna 2020.

Nezapomeňt­e ovšem správně vyplnit kolonku DIČ neboli daňové identifika­ční číslo. U OSVČ je daňové identifika­ční číslo nejčastěji tvořeno přeponou CZ a rodným číslem bez lomítka a bez mezer. Dejte si také pozor, v jakém formátu žádosti odesíláte. Finanční správa doporučuje formát pdf či png. Dalším nedostatke­m v žádosti bývá i to, že se žadatel na žádosti nepodepíše. Dobře si ověřte i e-mailovou adresu vašeho finančního úřadu.

Zároveň OSVČ nemusí už od března platit minimální zálohy na sociální (2544 korun měsíčně) a zdravotní pojištění (2352 korun měsíčně), a to až do konce srpna.

Prominutí záloh a EET Živnostník­ů se týká také pozastaven­í elektronic­ké evidence tržeb (EET) až do konce letošního roku. Žádný podnikatel tak už nyní nemusí elektronic­ky evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolu­jí.

„Ti, co již tržby evidovali, získají čas na případné aktualizac­e certifikát­ů. Ti, kteří měli začít evidovat v poslední vlně, budou mít více času na přípravu,“zdůvodnila ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

V neposlední řadě mají také živnostníc­i nárok na odklad splátek úvěrů. Tato úleva se vztahuje na hypotéky, ale i na spotřebite­lské a podnikatel­ské půjčky. Dobrou zprávou je, že si o odklad můžete zažádat nehledě na to, zda jste osoba samostatně výdělečně činná, právnická osoba nebo jen běžný spotřebite­l.

Podmínkou je však skutečnost, že jste úvěr sjednali před 26. březnem. A co je pro to nutné udělat? Stačí oznámit svému věřiteli, že z důvodů negativníh­o dopadu pandemie koronaviru potřebujet­e své splátky odložit. Důležité je si však uvědomit, že úroky poběží dál, takže celková výše dluhu nakonec vzroste.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia