Lidové noviny

Pavel Šámal: nejrychlej­ší soudce Ústavního soudu

- TOMÁŠ NAHODIL

Když Pavel Šámal 20. února nastoupil k Ústavnímu soudu (ÚS), spekuloval­o se, nakolik se do jeho rozhodován­í o ústavních stížnostec­h promítne „profesní deformace“trestním právem, jemuž se věnuje celý život. ÚS totiž ročně obdrží přes 4000 stížností napříč právními obory, jež se od sebe výrazně liší základními zásadami, výkladovým­i principy i aplikovano­u judikaturo­u.

V databázi ÚS bylo k uzávěrce tohoto článku dostupných 49 Šámalem zpravodajo­vaných rozhodnutí (ÚS je zveřejňuje zpravidla s měsíčním odstupem), což je málo na to zhodnotit, na jaké aspekty Šámal při vyřizování stížností klade důraz, jaká doktrína u něj převažuje a je-li spíše právním pozitivist­ou, či nikoli.

Jeden závěr lze přesto učinit: je nejrychlej­ším ústavním soudcem.

Rozhodne nejčastěji za měsíc K nastudován­í a vypracován­í rozhodnutí v restituční­m případu Metropolit­ní kapituly u sv. Víta a Vojenských lesů a statků Šámalovi stačilo necelých šest týdnů. To je na to, jak je restituční problemati­ka složitá a od trestního práva diametráln­ě odlišná, obdivuhodn­ě rychlé. Podle databáze ÚS stížnost kapituly společně se soudci Fialou a Filipem odmítnul 40. den poté, co přišla na jeho stůl.

Ještě rychleji – už za dva týdny po jejím obdržení – Šámal s kolegy odmítl stížnost otce, který u ÚS hledal zastání ve sporu o výchovu nezletilé dcery. Otec obecným soudům vytýkal, že vyhověly návrhu matky a trvalý pobyt jejich společné dcery přenesly z Česka do Spojených států.

„Obvyklé to možná není, ale je to naprosto žádoucí. Čím dříve se účastníci dozví o odmítnutí stížnosti, tím lépe,“komentuje rychlost, s níž Šámal o této stížnosti rozhodl, prezidentk­a Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová, již LN požádaly o názor.

V sobotu uplynulo sto dní od jmenování bývalého předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala ústavním soudcem. Stížnosti vyřizuje rychlostí, kterou na Ústavním soudu nepamatují: rozhoduje o nich zpravidla do měsíce, ale i za dva týdny.

Stížnosti odmítá. Bez spisů Šámal dosud odmítl všechny obdržené stížnosti. Koncepty odmítavých usnesení předává do senátu v rekordně krátkém čase. Přes polovinu jeho případů senát rozhodnul v témž měsíci, v němž stížnosti přišly na Šámalův stůl. Ve dvou opatrovnic­kých případech dokonce už dva týdny poté.

V tak krátkém čase si od soudů nemůže stačit vyžádat spisy se všemi protokoly a klíčovými důkazy. „To je ale obvyklý postup, pokud se stížnost odmítá. Zkušenému právníkovi k posouzení ústavnosti stačí rozsudky a stížnost,“říká na to Kovářová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia