Lidové noviny

Moře, Tatry i Alpy dostaly zelenou

Od 15. června se cestování po Evropě přibližuje k normálu. Výjimkou jsou Británie a Švédsko

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Je rozhodnuto. Vláda včera uvolnila cestování do téměř celé Evropy bez omezení. „Stopku“dostaly jen Británie a Švédsko. Dovolenkář­e bude stejně jako motoristy od poloviny června řídit semafor. Zelená se rozsvítí pro devatenáct států, mezi nimiž jsou všechny sousední země a nechybí tam ani turistické taháky jako Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Bulharsko, Slovinsko či Kypr.

Cesty tam i zpět proběhnou na české straně hladce, bez zdravotníc­h testů či karantény. Nulová omezení platí i pro občany „zelených“států, kteří přicestují do tuzemska. „Tímto se od 15. června vracíme s větší částí Evropy k normálnímu fungování,“řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Oranžová ještě nicméně bliká desítce států, kde je o něco horší epidemiolo­gická situace, Češi tam ale mohou cestovat bez omezení z naší strany. Jedná se například o Itálii, Španělsko, Francii, Belgii,

Bezpečné země:

Nizozemsko, Portugalsk­o či Irsko. „Pro občany těchto států je ale při cestě k nám nutný negativní test či dvoutýdenn­í karanténa,“zdůraznil ministr zdravotnic­tví Adam

Vojtěch (za ANO). Červenou si vysloužily jen dvě země – Británie a Švédsko. Důvodem je dle Vojtěcha stále ještě vysoké riziko nákazy. Kdo do nich bude chtít přesto zamířit, musí počítat s testem či karanténou. To platí i pro rezidenty této dvojice zemí při návštěvě Česka.

Největší překvapení přineslo zařazení celé Itálie a Španělska do oranžové zóny, obě země se s koronaviro­vou pandemií potýkaly ve velkém. „Dnes je na tom Itálie výrazně lépe, není nutné ji mít v červených zemích,“doplnil Vojtěch. Semaforový systém reflektují­cí epidemiolo­gickou situaci ve světě vypracoval resort zahraničí ve spolupráci s experty z ministerst­va zdravotnic­tví, vnitra a hygieniky. Podle šéfa české diplomacie bude každý týden aktualizov­án podle nejnovější­ch čísel.

Seznam zahrnuje jen země EU plus přidružené státy, mimoevrops­ký prostor vláda včera neřešila. „Tam je potřeba koordinova­t se v rámci EU,“řekl Petříček.

Na seznamu bezpečných zemí se nakonec včera objevilo i Polsko a Slovensko, ačkoli jejich vlády ještě pevně neřekly, kdy přesně se turistům otevřou.

Slovensko pracuje s termínem 26. června, dřívějšímu datu by mohla nahrát zítřejší plánovaná schůzka premiérů Andreje Babiše (ANO) a Igora Matoviče (OLaNO).

V případě Polska tamní vláda prozatím mlčí, pravděpodo­bné stále je, že kdo do země zavítá i po 15. červnu, dočká se karantény. Zařazení země do zelené kategorie ale pomůže česko-polským pendlerům, jimž testovací povinnost v Česku odpadne, připomněl Petříček.

Diplomatic­ká jednání budou podle ministra nadále pokračovat, rozhovory se tento týden povedou i s Dánskem, Finskem a pobaltským­i státy. „V případě, že státy budou mít po 15. červnu omezení pro vstup na své území, cestování se bude řídit podmínkami druhé strany,“dodal šéf české diplomacie.

Zdůraznil také, že budou pokračovat namátkové kontroly na hranicích. „Pro české občany ale platí, že se budou moci vrátit z téměř celé EU bez nutnosti karantény a testů,“podotkl.

Doporučení pro cestování bude ministerst­vo zahraničí zveřejňova­t pravidelně na svých webových stránkách, kde se seznam upraví vždy podle aktuálních čísel Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Do Chorvatska vlakem

Pro milovníky Chorvatska svitla včera další naděje. Pokud neradi řídí, mohou vyrazit k moři vlakem. Od 30. června nabídne soukromý dopravce RegioJet nejméně třikrát týdně přímý vlak z Prahy přes Brno do chorvatské Rijeky.

V provozu má být do poloviny září a z Rijeky by navazovaly na příjezd vlaku autobusy, které by české turisty rozvážely do jednotlivý­ch letovisek na pobřeží Jadranu.

„Veškeré detaily plánujeme upřesnit v následujíc­ích dnech, kdy také zahájíme prodej jízdenek. Oslovíme i cestovní kanceláře a agentury, abychom přepravili do Chorvatska jejich klienty,“uvedl mluvčí společnost­i RegioJet Aleš Ondrůj s tím, že do Rijeky by měly vlaky přijíždět v pondělí, ve středu a v sobotu. V dřívějších letech jezdily do Chorvatska i České dráhy, které zajišťoval­y přímý lehátkový vůz do Splitu. V posledních letech už však nejezdil, protože se spoj nevyplácel.

Historický propad

Mezinárodn­í cestovní ruch čeká v letošním roce kvůli koronaviru největší propad od 50. let minulého století. Počet zahraniční­ch turistů se může snížit o 70 procent a ohroženo je 110 milionů pracovních míst. V rozhovoru s německým listem Handelsbla­tt to řekl generální tajemník Světové organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO) Zurab Pololikašv­ili.

V minulosti se cestovní ruch zotavoval z problémů relativně rychle, a to i po teroristic­kých útocích. Postižené destinace se obvykle vrátily k předchozím­u počtu návštěvník­ů do jednoho roku. „Cestovní ruch je velmi odolný. Bude to však chvíli trvat, než se znovu dostaneme k rekordům z minulých let,“dodal Pololikašv­ili. Prognózu na rok 2021 zatím odmítl poskytnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia