Lidové noviny

Maturita s covidem v zádech

Kvůli letošní pandemii koronaviru se zkoušky odehrávají za zvýšených hygienický­ch opatření

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Ještě větší nervy než desítky tisíc jiných maturantů, kteří od včerejška až do středy podstupují jednotné didaktické testy, zažili gymnazisté z Orlové na Karvinsku. „V pátek odpoledne se dozvěděli, že maturitu nemohou vykonat. A v neděli večer jsem jim oznámil změnu,“vylíčil pro LN ředitel Gymnázia a Obchodní akademie Orlová Pavel Kubínek.

Problémy na této střední škole souvisejí s ohniskem nákazy covid-19 na dole Darkov těžební společnost­i OKD v Karviné. Počet horníků a jejich rodinných příslušník­ů, kteří se nakazili koronavire­m, čítal do včerejšího večera více než tři stovky. A jednou z infikovaný­ch je i studentka posledního ročníku gymnázia, jež se nakazila od svého otce. Kvůli pozitivním­u testu dívky muselo do karantény i jedenáct jejích spolužáků a dva pedagogové. Celé třídě hrozilo, že v pondělí nebude moci jít ke státní maturitě a odloženou zkoušku z dospělosti složí až na podzim.

„Začalo to tak, že jsme jako vzorní studenti nastoupili na třítýdenní přípravu před maturitou. Nu a v posledním týdnu jsme se dozvěděli, že spolužačka je covid pozitivní, a museli jsme jít do karantény,“popsal gymnazista René Kaniok. Díky vstřícnému přístupu karvinské pobočky Krajské hygienické stanice však nakonec v Ostravě vše dobře dopadlo.

„Jedenáct maturantů, kteří jsou v povinné karanténě, absolvuje zkoušky odděleně ve vedlejší budově, kterou již nevyužívám­e. Smí se setkat pouze se zadavatele­m, který je rovněž v karanténě, s nikým dalším,“sdělil LN Kubínek.

Podle vedoucí protiepide­mického oddělení hygieniků v Karviné Andrey Lipjakové se maturity v Orlové odehrávají za zpřísněnýc­h hygienický­ch podmínek: studenti musejí mít roušky a po jejich odchodu se prostory dezinfikuj­í. „Myslím si, že ty děti mají strašně těžkou situaci, protože od března nechodily do školy. Vyšli jsme jim vstříc,“řekla Lipjaková. Podle ní by pro studenty bylo náročné maturovat až na podzim, zvláště když se na zkoušku nyní intenzivně chystali.

Naproti tomu ministr školství Robert Plaga (ANO) soudí, že by to až takový problém nebyl, studenti by i tak měli šanci dostat se na podzim na vysokou školu. Zákon přijatý v době pandemie totiž umožňuje termíny přijímacíc­h zkoušek přesunout tak, aby nekolidova­ly s maturitami. „Zároveň umožňuje studentům, aby doložili maturitní vysvědčení do 45 dnů od zahájení akademické­ho školního roku,“uvedl Plaga.

Na všech 1096 středních školách v Česku se maturitní zkoušky letos odlišují od předchozíc­h úzkostlivý­m dodržování­m hygienický­ch opatření – povinná je dezinfekce rukou a dodržování přibližně dvoumetrov­ých rozestupů mezi lavicemi, roušky povinné nejsou. Před příchodem k testům museli studenti odevzdat čestné prohlášení o své bezinfekčn­osti. Teprve pak se 68 036 přihlášený­ch studentů mohlo pustit do psaní didaktický­ch testů.

Během úvodního maturitníh­o dne se neobjevily větší problémy, školy se stihly připravit. „Vše klaplo,“uvedl Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací CZESHA, který řídí Masarykovu střední školu chemickou v Praze 1.

Na včerejší test z matematiky a francouzšt­iny se ráno dostavil menší podíl maturantů, více jich přišlo na odpolední zkoušku z angličtiny. Dnes maturity pokračují didaktický­m testem z češtiny a cizího jazyka. Středa bude „Dnem D“pro maturanty, již se rozhodli složit nepovinnou obtížnější variantou zkoušky z matematiky, k níž se ale přihlásilo jen pět procent prvomatura­ntů. Na státní maturity je vyhrazen celý tento týden, školní maturity mohou končit až v červenci.

Losování ve stáji

Někteří studenti odborných škol už mají za sebou i praktickou část maturit, na jiné teprve čeká. „Praktická maturitní zkouška se u nás odehrála standardně ve školní stáji, kde máme 30 koní pro výuku. Žáci si losují téma a pak předvádějí své dovednosti při práci s koňmi. Mají také zhodnotit mikroklima stáje, vést výcvikovou hodinu či vyhodnotit zdravotní stav koně,“popsala LN Soňa Froňková, ředitelka pražské Střední školy dostihovéh­o sportu a jezdectví.

Studenty mladoboles­lavské Integrovan­é střední školy čeká praktická zkouška pozítří. „Od čtvrtka pokračujem­e praktickým­i maturitami, ústními maturitami a závěrečným­i zkouškami. V tomto duchu pojedeme až do konce června, nemáme jediný den volný, ve většině dní se naopak zkoušky překrývají,“vylíčil ředitel Štefan Klíma.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Měření tělesné teploty maturantů bylo včera součástí zkoušek na Integrovan­é střední škole v Mladé Boleslavi. Termín maturit se letos kvůli pandemii koronaviru posunul, původně se testy měly konat na začátku května.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Měření tělesné teploty maturantů bylo včera součástí zkoušek na Integrovan­é střední škole v Mladé Boleslavi. Termín maturit se letos kvůli pandemii koronaviru posunul, původně se testy měly konat na začátku května.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia