Lidové noviny

Musí vzniknout fond pandemický­ch lůžek

Dvojka soukromého zdravotnic­tví v ČR

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Provozují nemocnice ve středočesk­ém Berouně a v nedalekých Hořovicích či Onkologick­é centrum v Pardubicíc­h. Také je zasáhla koronaviro­vá pandemie tvrdě. „Státní a krajské nemocnice mají v zádech příslušný státní nebo krajský rozpočet, o který se v případě krize mohou opřít. My takovou možnost nemáme,“říká v rozhovoru pro LN Milan Rufer, generální manažer holdingu AKESO, který je druhým největším hráčem soukromého zdravotnic­tví v České republice.

LN V čem se liší zkušenost soukromých nemocnic z průběhu krize od těch ze státního segmentu?

V jednu chvíli jsme v tom byli, lidově řečeno, všichni společně, když jsme byli vázáni vládními nařízeními i opatřeními ministerst­va zdravotnic­tví. Dílčí rozdíly však mezi veřejným a soukromým sektorem bezpochyby byly a jsou, ostatně ukazují se i při nynějším odeznívání krize.

Určitě existovaly nějaké rozdíly v distribuci ochranných pomůcek, kdy do našich nemocnic byla jejich cesta komplikova­nější, byly rozdíly v možnostech testování, ve zdrojích pro mimořádné odměňování zaměstnanc­ů v první linii. Vše vychází z existující disproporc­e mezi financován­ím veřejného a soukromého zdravotnic­kého sektoru. Státní a krajské nemocnice mají v zádech příslušný státní či krajský rozpočet, o který se v případě krize mohou opřít. My takovou možnost nemáme, na všechno si musíme vydělat. Aktuální zkušenosti ukazují, že bude nezbytné nastavit v jednotlivý­ch nemocnicíc­h kaskádový systém tvorby fondu pandemický­ch lůžek.

LN Jak si to mám představit?

Nejprve by taková péče byla poskytován­a ve specializo­vaných centrech, po naplnění jejich kapacity by „do hry“nastoupily fakultní nemocnice, následně by se transformo­vala lůžka v regionální­ch nemocnicíc­h a tak dál, aby se postupoval­o s vyšší mírou ohledu na možnost zachování běžného provozu v ostatních nemocnicíc­h, což umožní minimalizo­vat negativní dopady do zdravotní péče a její omezení.

LN Nabídl stát nějakou pomoc soukromým nemocnicím?

Jsme zvyklí spoléhat se ve všem sami na sebe. Proto jsme řadu ochranných opatření přijímali sami a ještě dříve, než je vyhlásilo ministerst­vo. Obecně lze říct, že stát komunikova­l dobře,

Skupina AKESO je druhý největší ■ subjekt v soukromém zdravotnic­tví v České republice, lídrem tohoto segmentu poskytován­í zdravotní péče je skupina Agel miliardáře Tomáše Chrenka

V roce 1998 položil její základy

■ současný majitel, řecký podnikatel Sotirios Zavalianis

V loňském roce skupina vydělala ■

300 milionů korun

Ztráty způsobené koronavire­m ■ nyní odhadují na desítky milionů korun

Zaměstnává 1700 lidí, v roce 2019 ■ hospitaliz­ovala 35 tisíc pacientů

Spadají pod ni nemocnice ve

jeho experti dle mého pracovali skvěle. Platí i to, že v kritických momentech odpovědné orgány vyslyšely naše konkrétní návrhy. Pozitivně hodnotím i zřízení informační­ho systému, díky kterému bylo jasné, jak jsou na tom kapacity zdravotnic­kých zařízení. Kladlo to na nás nároky z hlediska reportován­í mnoha různých parametrů. středočesk­ých Hořovicích av Berouně či onkologick­é centrum v Pardubicíc­h

Generálním ředitelem skupiny je ■

Milan Rufer (na snímku)

LN Co by šlo příště udělat lépe?

Cestu vidím ve zjednoduše­ní reportingu a administra­tivy, lepší koordinaci aparátů státu a krajů, nejlépe vytvořením pouze jediného informační­ho toku ze zdravotnic­kých zařízení.

LN Zmínil jste, že k vám ochranné pomůcky putovaly těžko. Jak jste to řešili?

Ochranné pomůcky jsme sháněli po celém světě. To nám umožnilo zásobit se včas a v potřebných objemech do doby, než naběhlo centrální zásobování, které v první vlně nebylo dostatečné. Vedle našich zaměstnanc­ů bych rád ocenil i všechny ty, u nichž se vzedmula vlna solidarity, šili roušky, vyráběli masky či třeba tiskli ochranné štíty.

LN Už máte vyčíslené ztráty, jež způsobilo zhruba dvouměsíčn­í omezení provozu?

Aktuálně je počítáme ve výši mnoha desítek milionů korun. Pevně doufám, že se situace brzy stabilizuj­e.

LN Museli jste upravit byznys plán?

Na prvním místě je pacient, a kdo zná náš přístup, ví, že vše, čeho jsme dosáhli, je tvrdě vydřené. Náročnější to bude s chystanými investicem­i, mimo jiné je obsahově aktualizuj­eme, aby počítaly s dalšími možnými pandemiemi. Zrychlujem­e činnost, aby se pandemie promítla do našich plánů co nejméně, intenzivně pracujeme na zajištění několika miliard korun, které chceme použít například na výstavbu Centra duševní rehabilita­ce v Berouně či na dětskou poliklinik­u v Praze – Nových Butovicích.

LN Jak se vyvíjejí jednání s pojišťovna­mi?

Jejich přístup hodnotíme velice pozitivně, je korektní. Zejména proto, že pojišťovny nepřestaly hradit nastavené průběžné zálohy za poskytovan­ou péči, čímž umožňují pokračovat v péči o pacienty a vrátit se do rozsahu péče před krizí. Předpoklád­áme, že rozhodujíc­í jednání nás teprve čekají, přičemž věříme, že v budoucnu zohlední proběhlou krizi a její dopady. Z pohledu pacienta určitě stojí za pozornost hrazení telefonníh­o kontaktu s lékařem ze strany pojišťoven.

LN Promítl se boj s virem do chodu pardubické­ho onkologick­ého centra, kde se nacházejí pacienti se sníženou imunitou?

Na pardubické onkologii jsme přijali řadu režimových opatření, jako je například měření teploty všech příchozích hned u vstupu do budovy. Jinak léčba probíhala a probíhá v souladu s doporučení­mi českých i světových odborných společnost­í, kdy jsme posuzovali stav každého jednotlivé­ho pacienta a velmi detailně vážili rizika a přínosy pokračován­í, respektive omezení léčby v době krize. Naše pracoviště radiační i klinické onkologie byla v provozu bez přestávky, tedy ozařovalo se i podávala chemoterap­ie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia