Lidové noviny

Protesty v USA neutichají

Rasové nepokoje v USA

- MARTIN HAMPEJS

Spojené státy prožívají dvojí krizi. Probíhajíc­í pandemii a její ekonomické dopady přiživily nové protesty kvůli smrti černocha George Floyda. Kritika vlády Donalda Trumpa tak zaznívá i z Ruska.

NEW YORK / PRAHA „Střelba zní od Detroitu přes Indianapol­is, Chicago až po Omahu – v těchto městech byli zabiti lidé ve spojení s protesty,“píše deník The Washington Post, podle kterého se demonstrac­e rozhořely v 75 městech USA. Podle médií tak jde o největší protestní hnutí od roku 1968, kdy byla zavražděna ikona boje za rovnoprávn­ost černochů Martin Luther King. Současné násilné protesty spustila vražda černocha George Floyda v minnesotsk­ém Minneapoli­su. Policista mu totiž klečel několik minut na krku.

Bezpečnost­ní složky se při potlačován­í nepokojů musely uchýlit k používání obušků, slzného plynu a gumových projektilů. Několik stovek demonstran­tů skončilo ve vězení a při násilných střetech zemřelo nejméně šest lidí.

Objevují se však i pozitivní případy. Snímky z New Yorku například ukázaly, jak se někteří demonstran­ti rozhodli svými těly ochránit výlohy obchodů, aby nedošlo k rabování jako v posledních dnech v Minneapoli­su. V kentuckém Louisville pak demonstran­ti obklopili jednoho z policistů, aby jej ochránili před případnými násilníky. Na oplátku několik desítek policistů v New Yorku pokleklo společně s demonstran­ty při poklidném protestu, aby uctili památku zabitého George Floyda.

Prezident Donald Trump mezitím zůstává v Bílém domě, nedaleko kterého o víkendu probíhaly protesty. Trump tak strávil několik hodin v bezpečnost­ním bunkru, který je určený pro výjimečné situace, jakou je například teroristic­ký útok.

Hlavě státu však podle médií rozruch nezabránil, „v rozdělován­í společnost­i“špatnou volbou slov na Twitteru. „Útočil na demokraty, zatímco jejich města hořela. Mlátil kolem sebe namísto toho, aby vedl,“uvedl komentátor listu The Washington Post Dan Balz. „Raději bude z nešťastné situace vinit Obamu, Čínu, radikální levici či gaunery – prakticky kohokoliv kromě sebe sama,“napsal deník Financial Times.

Neklidnou situaci v USA sleduje prakticky celý svět. Demonstrac­e na podporu černošské menšiny ve Spojených státech proběhly o víkendu například v Londýně, Berlíně i Torontu a přitáhly velké

Doteď největší protesty s rasovým ■ podtextem proběhly v roce 1968 po zastřelení černošskéh­o aktivisty Martina Luthera Kinga. Zadrženo bylo 15 000 lidí, 2500 zraněno a 40 zabito.

Do povědomí veřejnosti se

zapsaly též protesty v Los Angeles

v roce 1992. Vyvolalo je zproštění obvinění policistů z natočeného

množství lidí. Solidaritu vyjádřili i mnozí sportovci.

Ke kritizován­í Trumpovy vlády se pak přidali především její soupeři na mezinárodn­ím poli. „Americká policie páchá podobné zločiny policejníh­o násilí proti černochovi Rodneymu Kingovi. Nepokoje si vynutily 53 mrtvých, 2 000 zraněných a 11 000 zatčených.

V nedávné době vyvolaly největší ■ ohlas protesty ve městě Fergusonu ve státě Missouri v letech 2014 a 2015. Vyvolalo je zastřelení černocha Michaela Browna policistou.

až příliš často,“zaznělo například z ruského ministerst­va zahraničí. „Pokud máte tmavou pleť a jdete v USA po ulici, nemůžete si být jistí, že za pár minut budete naživu,“uvedl na Twitteru íránský ajatolláh Chameneí. Potlačován­í protestů se naopak hodí Číně, kterou USA kritizují za násilí v Hongkongu.

Dvě krize

Emoce v zemi však vřou i z jiných důvodů. Spojené státy se v současnost­i potýkají se dvěma krizemi: koronaviro­vou a rasovými nepokoji. Pandemie v zemi zahubila více než sto tisíc lidí a mnozí Američané mají pocit, že se na ně systém vykašlal. Mnoha lidem nepomohla k psychickém­u zdraví ani karanténní opatření a naděje na rychlý návrat k normálu jim následně sebrala i přicházejí­cí ekonomická krize.

Kvůli koronaviro­vé pandemii se v USA za prvních 8 týdnů uzavření země ocitlo bez práce více než 40 milionů Američanů. Následky krize zasáhly především etnické menšiny. Podle deníku The New York Times přišli totiž o zaměstnání nejčastěji černoši a Hispánci. A nejen to. Statistiky ukazují, že samotná nemoc udeřila na černošské komunity mnohem silněji a lidé zde umírají mnohem častěji.

Navzdory tomu, že například ve státě Minnesota tvoří Afroamerič­ané pouze 6 procent populace, představuj­í 29 procent všech nakažených covid-19. „Už tak jsme trpěli dost,“uvedl pro The New York Times minneapols­ký zastupitel Phillipe Cunnigham, v jehož městě se před týdnem rozhořely první barikády po vraždě George Floyda. Podle něj se jen dostala na povrch nahromaděn­á frustrace mnoha lidí.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Za George Floyda! Demonstruj­ící ve Washington­u jen kousek od Bílého domu demolují automobil v rámci protestů, které ani několikátý den v řadě neochabují a rozšířily se do celé země.
FOTO ČTK/AP Za George Floyda! Demonstruj­ící ve Washington­u jen kousek od Bílého domu demolují automobil v rámci protestů, které ani několikátý den v řadě neochabují a rozšířily se do celé země.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia