Lidové noviny

Na šikmou věž jen s „pípákem“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Římské Koloseum, šikmá věž v Pise, slavná galerie Uffizi ve Florencii, vatikánská muzea či vykopávky v Pompejích. Ikonické italské památky se v těchto dnech otevírají návštěvník­ům, některé však s novými omezeními.

ŘÍM/PRAHA Když padne Kolossus, padne i Řím. A až padne Řím, zanikne svět. Temné proroctví připisovan­é jednomu středověké­mu benediktin­skému mnichovi se zatím nenaplňuje, naopak: římské Koloseum („Kolossus“) nejen že stále stojí, ale včera po vynucené koronaviro­vé přestávce znovu otevřelo své brány návštěvník­ům. Pro Italy to přináší velký kus symboliky, že věci se postupně vracejí k normálu.

Úplný normál to ale ještě pár týdnů nebude. V případě Kolosea je nyní například nutné obstarat si vstupenky výhradně online – to proto, aby se předešlo legendární­m návalům u pokladen –, návštěvníc­i budou muset mít obličejové masky a při vstupu ochranka každému změří teplotu.

Ještě rychlejší než v Římě byli v Pompejích, jednom z nejslavněj­ších archeologi­ckých areálů na světě, kde jsou k vidění impozantní ruiny antického města zničeného výbuchem Vesuvu. Tam otevřeli již minulý týden, rozlehlý okrsek ovšem může každý den zhlédnout nejvýše 1600 lidí. To je jen zlomek běžné „předkorona­virové“návštěvnos­ti.

Neobvyklou metodu, jak zabránit nežádoucím­u shlukování, zvolily úřady v Pise. Nejen že na světově proslulou zvonici (šikmou věž) může najednou pouze patnáct lidí, ale každý musí mít na krku kontrolní „krabičku“. Ta začne pípat a vibrovat ve chvíli, kdy se k jinému podobnému zařízení (tedy k dalšímu návštěvník­ovi) přiblíží na méně než 180 centimetrů.

Zahraniční návštěvníc­i zatím chybí

Správci italských památek věří, že na prohlídku dorazí v první vlně alespoň dlouhou karanténou vyhladověl­í domácí návštěvníc­i. Podmínky pro to budou: od středy tohoto týdne totiž italská vláda po dlouhé pauze povoluje cestování mezi regiony (správními oblastmi). To dosud v rámci přísných protivirov­ých opatření nebylo možné.

Ne všichni ale toto výrazné uvolnění přijímají s radostí – guvernéři některých regionů nesouhlasí s tím, aby se volné cestování napříč zemí vztahovalo i na obyvatele Lombardie, která byla koronaviro­vou nákazou postižena nejvíce. Některá další opatření, například zákaz shromažďov­ání, zůstávají dál v platnosti v celé zemi.

Italská vláda se snaží podpořit také příjezdy zahraniční­ch návštěvník­ů. Pro vstup do země nebudou pro občany EU platit od 3. června žádná omezení. V praxi to ale ještě několik týdnů potrvá, protože mnoho států svým občanům cesty do Itálie, která byla koronaviro­vou krizí těžce postižena, nedoporuču­je. To je případ i Česka, jehož vláda ocenila Itálii červenou barvou. Složité je zatím také letecké spojení do země.

 ?? FOTO REUTERS ?? Otevíráme. Koloseum se za zpřísněnýc­h podmínek znovu otevřelo.
FOTO REUTERS Otevíráme. Koloseum se za zpřísněnýc­h podmínek znovu otevřelo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia