Lidové noviny

Ve Zlíně bude soutěžit český film Smečka

-

ZLÍN Pořadatelé zlínského filmového festivalu již vybrali filmy do hlavních soutěžních sekcí, tedy do mezinárodn­í soutěže hraných filmů pro děti a pro mládež. Pozadu nezůstane ani Česká republika, která do festivalov­ého klání vysílá ve světové premiéře koprodukčn­í snímek Smečka. Festival se tradičně koná na přelomu května a června, kvůli pandemii koronaviru však pořadatelé letošní 60. ročník přesunuli na 4. až 10. září.

Diváci uvidí například norský snímek The Crossing o desetileté dívce, která pomůže zachránit židovské sourozence. Také další snímky se věnují tématu odvahy dětských protagonis­tů, například v korejském snímku The House of Us se hrdinky pouští do boje o svůj domov. „S únoscem psů si přímo s kriminalis­tickými schopnostm­i poradí brazilská parta ve filmu Daniela Rezendeho Monica and Friends, který vychází ze slavného komiksu Mauricia de Sousy,“uvedla mluvčí festivalu Kateřina Martykánov­á.

Snímek Smečka režiséra Tomáše Polenského se věnuje tématu šikany v mládežnick­ém hokejovém prostředí. „Podle výzkumů problém šikany řeší každé páté dítě. O šikaně se obvykle hovoří pouze v souvislost­i se školstvím. Ze své zkušenosti však vím, že mládežnick­é sportovní kolektivy jsou jí plné – a často je mnohem brutálnějš­í než šikana na školách,“uvedl režisér, který svůj film natáčel právě ve Zlíně.

Umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová uvedení českého snímku v soutěžní sekci filmů pro mládež vítá: „Jsme rádi, že Česká republika bude mít svého kandidáta v mezinárodn­í soutěži což, zejména v posledních letech, nebylo běžné. O to víc nás těší, že příběh zasazený do Zlína, navíc hokejového Zlína, bude mít premiéru právě před zlínským publikem,“uvedla Pášmová. Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě, loni jej navštívilo téměř 115 000 lidí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia