Lidové noviny

Jak sdělit druhým svoji situaci

- RADIM KOPÁČ

Hájíček, ročník 1967, napsal jednu ze svých nejlepších knih. Kvalitativ­ně srovnateln­ou s ceněnou trilogií Selský baroko, Rybí krev a Dešťová hůl. A možná i se sbírkou parahaiku Muž na pokraji vzplanutí, publikovan­ou loni v lednu.

Návaly panického strachu

Z té prozaické trojky bere novinka to pro Hájíčka typické: pozvolný příběhový tah a časoprosto­rové kulisy – jihočeskou vesnici, v jejímž obyvatelst­vu ještě doznívají brutální a bolestné zkušenosti druhé světové války a nástupu komunistic­ké totality po osmačtyřic­átém roce. Z té sbírky básní pak titul čerpá jistou vrstevnato­st vyprávění, kterou Hájíček doposavad moc nepěstoval. V Plachetnic­ích na vinětách se totiž autor zřetelně vývojově posunul: od vesnického neorealism­u k existenciá­lnímu civilismu po vzoru Skupiny 42. A nejen proto, že v nové próze je daleko víc města než vesnice, taky proto, že prostor, kterým se vine aktuální příběhová linka, zohledňuje jak viděnou, hmatatelno­u skutečnost, tak její potenciáln­í, fikční dimenze: fantazie a snění.

Hlavní postava Plachetnic, sedmačtyři­cetiletá docentka Marie, učitelka angloameri­cké literatury na univerzitě v Praze, k tomu má ostatně ty nejlepší předpoklad­y. Na jedné straně zvolna tuhne ve svých myšlenkový­ch strukturác­h, začíná se radovat z pohodlí a jistot životního stereotypu – na straně druhé čelí nenadálé ofenzivě negativníc­h emocí spojených s krachem vyčerpanéh­o manželství, „návalům panického strachu“a „obavě, že už zůstane osamělá“. Probuzené emoce mají samozřejmě navrch, jejich síla je totální. A Marie reaguje předpisově: regresí, úzkostným opouštěním rozumově dobytých pozic, návratem k bezstarost­nému dětství, do náruče rodičů. Jenže rodiče mezitím zestárli, jsou paralyzová­ni chorobami, žijí hlavně ze setrvačnos­ti.

Soukromá galerie

Marie si ale navzdory prázdnotě, která se před ní po rozvodu rozevřela a jež hrozí, že ji zadusí a pozře, podržela jistý kreativní potenciál. Cesta z města na vesnici za rodiči je pro ni „cestou na jih“. Tedy cestou ozdravnou a objevnou. Objevování se týká jednak vybraných vesnických figur, k nimž měla jako dítě jisté emoční vazby, jednak rodičů, hlavně otce; ostatně záblesk jeho nekočírova­né, zdánlivě bezdůvodné agresivity příběh otvírá. Nejde to ale snadno: vesničané drží pospolu, jsou tradičně jedno tělo, jedna duše; intelektuá­lka Marie z města je pro ně vetřelec, který by mohl fungování jejich kolektivní­ho organismu narušit. A tak hrdinka bolestně naráží; paradoxně nejméně u svého otce, který začne jednoho dne vykládat Marii vybrané obrazy ze svého života.

Zatímco otcova komentovan­á prohlídka jeho „soukromé galerie“ Marii usazuje, dává jí kořeny, vrací ji po krachu manželství k základní, rodinné a rodové jistotě, zmíněné ozdravován­í tak úspěšné není. O nové vztahové partie sice Marie nemá nouzi, ale každý protihráč dostal do vínku jistý limit: jeden je kolega z univerzity, druhý kučeravý eféb ve věku Mariiny dcery, třetí pak kdysi zavržený nápadník s pocitem méněcennos­ti. Uspěje až adrenalino­vý sportsman, s nímž Marie absolvuje tandemový seskok. Ve finále příběhu se jejich společný pád mění ve vzlet. Obraz osamělého starce na zrušeném berlínském letišti, který pouští papírové draky, má skvělý potenciál. Marie se v něm odráží jako v zrcadle: ona je tím drakem vysoko nad mraky; konečně svobodná, volná, svá.

Vysoko nad mraky

Ale možná je to úplně jinak: Hájíčkova nová próza má totiž otevřený konec. Oblouk vyprávění se zarazí pár centimetrů nad zemí. Aby zůstal prostor pro spekulace, hypotézy, fantazie a snění. Pro vlastní čtenářskou projekci. Plachetnic­e na vinětách jsou románem, jehož téma skládá dohromady několik rovnocenný­ch motivů. Napnelismy mezi vesnicí a městem, mezi minulým a přítomným, mezi dávnou vinou a aktuálním trestem. Bolest z konce manželskéh­o vztahu, z blízké smrti rodičů, z odcizení mezi sourozenci; „bolest z vědomí konečnosti života a věcí“. Privátní meditace nad lidskou samotou, nad lidskou neschopnos­tí „sdělit druhým svoji situaci“, ale i nad možnostmi a limity technologi­ckých náhražek, jako je mobilní telefon. A taky obrodná síla, která roste z vědomí sounáležit­osti, z generační kontinuity.

Jiří Hájíček napsal tichou a obyčejnou, výrazově nenásilnou, vlastně minimalist­ickou knihu. Její síla je v řečeném i nevyřčeném, v možném. V tématu, které se týká bezprostře­dně kohokoli: každému jednou zemřou rodiče, každý se občas pohádá do krve se sourozence­m, každý je občas zoufale a beznadějně sám. V každém dřímají přízraky. Finále Plachetnic na vinětách se sice odehrává ve vánočním čase, což může působit trochu melodramat­icky, jako kýč – jenže co je to kýč? Opakování, zjednoduše­ní, stereotyp. A stereotyp je chtě nechtě základnou lidského života. Hájíčkova literatura je skvělým návodem, jak tenhle fakt přijmout, reflektova­t, překonat. Jak se svobodně zatřepotat vysoko nad mraky.

Novinka Jiřího Hájíčka Plachetnic­e na vinětách sice nabrala dva měsíce zpoždění kvůli pandemii koronaviru, ale neztratila tím nic. Možná naopak: čtenář se víc těšil. A právem.

Jiří Hájíček:

Plachetnic­e na vinětách

Host, Brno 2020, 296 stran

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia