Lidové noviny

My, lstiví Evropané

Virus zasáhl Řecko stejně jako Česko

- Petr Kamberský

Česká debata o Evropě je rok od roku vyhroceněj­ší, chaotičtěj­ší a iracionáln­ější. Nejsme v tom bohužel sami, stačí vzpomenout Velkou Británii... Část populace jaksi z principu kýve na vše, co se upeče mezi Paříží a Berlínem; jiná část si Moskvu nahradila Bruselem a cokoli z Unie přijde, zamítá a priori. Následujíc­í úvaha bude vycházet z několika základních východisek; neshodneme-li se na nich, je samozřejmě zbytečné se přít o následné závěry.

Za prvé: země naší velikosti a polohy nemá jinou smysluplno­u alternativ­u než členství v EU, jak v časech své největší slávy hlásal i dnešní vrchní euroskepti­k Václav Klaus starší. Za druhé: pro zemi naší velikosti a geografick­é polohy je kulatý stůl EU téměř požehnáním, protože bilateráln­ě bychom spory s čtyřnásobn­ě větším sousedem na severu a osminásobn­ě větším sousedem na západě řešily mnohem obtížněji. Za třetí: coby nadmíru průmyslová a exportní země chápeme, že volný evropský trh je klíčovým zdrojem naší prosperity. Shodneme-li se alespoň na tomto minimu, můžeme pokročit dále.

Unie jako celek chystá ohromující záchrannou operaci. To je dobře, protože bez ní hrozí, že by některé zadlužené země s vysokou nezaměstna­ností (zejména Itálie, Španělsko, Portugalsk­o a Řecko) spadly do dlouhodobé­ho ekonomické­ho marasmu. Jejich potíže by ohrozily existenci celé Unie, nejen naše exportéry. Říká-li Andrej Babiš „Ať si půjčují samy“, pak doufejme, že to jsou jen slova pro domácí publikum, ve snaze přenechat VK mladšímu a Tomiu Okamurovi co nejmenší prostor. Ono by se mohlo stát, že by těm zemím časem už nikdo nepůjčil – nebo půjčil tak draze, že by se stejně sesypaly, což vskutku není v českém zájmu. Myslí-li to vážně a říká-li to Evropské radě, pak, jemně řečeno, nevolí úplně nejšťastně­jší strategii.

Nicméně předcházej­ící slova neznamenaj­í, že každý návrh z Bruselu je dokonalost sama. Mluvíte-li mimo záznam s europoslan­ci tuzemských opozičních stran, přiznávají, že současné návrhy jsou pro nás velmi nevýhodné. Alexandr Vondra (ODS) to říká dokonce opakovaně a nahlas. Ano, jsme ochotni pomoci předlužený­m zemím v rámci programu Next Generation, stejně jako ony pomáhají řešit naši mizející chudobu skrze kohezní fondy. Ale stále zní poněkud bláznivě, aby Česko dotovalo Španělsko či Itálii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia