Lidové noviny

Státní lékohled

Systém tlačí pacienty k přílišné otevřenost­i

- Marek Hudema

Stát včera zapnul speciální nástroj, který může mnoha lidem zachránit život – anebo ho taky zničit. Jmenuje se sdílený lékový záznam, je to systém, do něhož stačí nahlédnout, a lékař či lékárník se dozví, co pacient bere za léky.

Nejprve ta dobrá věc: sklerotiků­m, kteří si nepamatují vlastní medikament­y, dosud hrozilo, že si dalšími léky ublíží, že ohrozí svoje vlastní zdraví či život. Lékař totiž nevěděl, co už pacient bere, a nemohl se při předpisu dalších léků podle toho zařídit. Stejný problém měl lékárník. Nyní to uvidí v záznamu a nevhodné léky pacientovi nedají. Jenže líc má i svůj rub. Lidé rádi klevetí – a lékaři, záchranáři a lékárníci v tom nejsou výjimkou. Může se snadno stát, že po návštěvě vesnické lékárny bude celá obec vědět, že se dotyčný léčí či léčil třeba s psychickou poruchou nebo pohlavní chorobou. Jde totiž nahlížet i do historický­ch záznamů. To může člověka zničit. V politice, v zaměstnání, mezi sousedy i v rodině.

Zabránit tomu mají dvě věci. Zaprvé vysoké tresty za porušení mlčenlivos­ti: pokuta až 20 milionů korun, případně odnětí licence či až vězení. Jenže to je samé „až“nebo „případně“. Není vůbec jisté, zda někdo bude chtít použít takhle drakonické tresty. Zdravotnic­ké prohřešky se u nás často posuzují dost benevolent­ně. Naštěstí je tu ještě možnost pacienta zakázat přístup ke svým údajů. Vyžaduje to ale dost komplikova­nou proceduru, na kterou mnoho zejména nemocných lidí raději rezignuje. Chtělo by to zjednoduši­t. Nebo ještě lépe zařídit, aby každý pacient nejprve musel nikoliv zakázat, nýbrž povolit přístup ke svým záznamům. Jde totiž o jeho zdraví a jeho soukromí – a stát by to měl respektova­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia