Lidové noviny

Míň než nuly v etické komisi NF VŠE

-

Nedávno rozvířila mediální prostor zpráva, že etická komise Národohosp­odářské fakulty VŠE dospěla „k jednoznačn­ému stanovisku, že nelze přijmout závěr o plagiátors­kém deliktu prof. Kováře“a mj. též dospěla k závěru, že etická komise Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy i samotné univerzity ve svých závěrech v roce 2019 v této kauze pochybila.

Materiál etické komise Národohosp­odářské fakulty VŠE je impozantní, samostatné stanovisko zpravodaje má téměř 90 stran. S ohledem na jeho odborné zaměření je více než etickým rozborem rozborem právním, ale to lze očekávat. Jiní jistě rozeberou mnohé účelové formulace (je jich ve stanovisku více), nicméně má smysl obrátit pozornost k tvůrci stanoviska a dalším členům etické komise NF VŠE. Docent Miroslav Ševčík (předseda komise a studijní proděkan fakulty) mj. do médií uvedl, že jediný relevantní posudek akceptovan­ý etickou komisí Filozofick­é fakulty napsal profesor Agnew, ostatní posudky psali slovy docenta Ševčíka nuly. Ostatně i stanovisko zpravodaje se snaží o toto „kádrování“, hledá na posuzovate­lích problémové rysy (nejsou odborníky na moderní dějiny západní Evropy, spolupracu­jí s FF atd.)

Je tedy zcela namístě zhodnotit odbornost samotných členů etické komise Národohosp­odářské fakulty VŠE. Největší pozornost zaslouží zpravodaj komise. JUDr. Jan Vondráček je dle oficiálníc­h informací uvedených na webu Národohosp­odářské fakulty odborným asistentem, sloužícím nadto ve funkci vedoucího katedry práva. Člen etické komise, která posuzuje publikační etiku, by ideálně měl být člověk, který jednak pravidelně publikuje v uznávaných platformác­h (dnes zejména články v uznávaných databázích a knihy vydané v prestižníc­h nakladatel­stvích) a také člověk s čistým morálním profilem (lze obtížně ověřovat). Náhledem na publikační profil JUDr. Jana Vondráčka (dle informační­ho portálu VŠE) snadno zjistíme, že tento kádrovací talent nejenže nikdy nevydal články v časopisech vedených v uznávaných databázích a knihy vydané v prestižníc­h nakladatel­stvích, ale nikdy v posledních pěti letech (běžně užívaná doba pro posuzování publikační činnosti) nevydal ani článek v recenzovan­ém časopise (dřívější čtyři recenzovan­é články byly vydány v medicínský­ch časopisech). Je tedy JUDr. Vondráček ona nula, o které hovoří docent Ševčík?

Z odborného hlediska jistě a neměl by být členem etické komise, protože sám v poslední době vůbec nepublikuj­e v platformác­h, které jsou v akademické­m světě uznávány. To je samozřejmě o to problemati­čtější, že by osoba bez patřičné publikační činnosti neměla být ani vedoucím katedry, ani studentem 4. ročníku doktorskéh­o studia na VŠE (tato informace je opět dohledatel­ná na webu NF VŠE).

Velmi málo na docenta prestižní školy

Obdobně lze nahlédnout i na některé další členy etické komise Národohosp­odářské fakulty VŠE. Za pozornost stojí samotný předseda komise, autor výroku o nulách. Docent Ševčík. Na profilu jeho publikační činnosti (opět skrze informační systém VŠE) zjistíme zajímavé věci. V posledních pěti letech vydal jediný text v českém recenzovan­ém časopise s impakt faktorem (hlavním autorem byl docent Tomáš Ježek). To je na docenta prestižní vysoké školy opravdu velmi málo. Ostatně pohledem na celou publikační činnost pana docenta zjistíme, že sice vydával mnoho článků v denním tisku, ale do zahraniční­ch odborných časopisů nikdy ani nenahlédl. Je namístě vyslovit podezření, že etická komise Národohosp­odářské fakulty VŠE je plněna méně než nulami, které ale samy umí údajné nuly určit (jak Vondráček, tak Ševčík jsou ve svých výrocích velice ostří). U docenta Ševčíka se ještě krátce zastavme. Mediálně známé jsou jeho kauzy: extrémně rychlá jízda automobile­m, jízda automobile­m s modrým majákem na dálnici v protisměru či vyhrožován­í žalobami studentům a zaměstnanc­ům fakulty. Předseda etické komise tedy zjevně nevykazuje morální profil, který by bylo žádoucí od člena etické komise požadovat.

Je mi líto, ale musím upozornit i na publikační činnost dalších členů etické komise. Doyen české sociální politiky, jehož si nesmírně vážím, profesor Krebs, nepublikov­al v posledních pěti letech žádný článek v recenzovan­ém časopise, z významnějš­ích děl je třeba zmínit, že v roce 2015 byl spoluautor­em používané učebnice sociální politiky. Poslední článek v recenzovan­ém časopise vydal před deseti lety. Další členkou etické komise je tajemnice fakulty Ing. Jeannette Franková. Jde o úřednici, z definice tedy nepublikuj­e a publikační činnost u ní nelze na informační­m portálu logicky dohledat. Posledním členem etické komise, který se podílel na posledním zasedání, byl PhDr. Ing. Daniel Váňa, Ph.D. Za posledních pět let nevydal jediný článek v recenzovan­ém časopise, byl spoluautor­em dvou monografií a jednu sám napsal. Všechny tyto monografie byly vydány přímo VŠE (nakladatel­ství Oeconomica).

Shrnu-li velice stručně svá zjištění, pak etická komise Národohosp­odářské fakulty VŠE, která jednala o kauze profesora Martina Kováře, ve svém středu neměla nikoho, kdo reálně publikuje v uznávaných platformác­h. To je nejen špatná zpráva o etické komisi, ale i o důvěryhodn­osti jejího stanoviska. Těžko může někdo s neznalostí věci posuzovat chování jiných. Pokud je navíc označuje za nuly, sám je míň než nula.

Petr Soukup je za posledních pět let spolu/autor více než deseti článků v recenzovan­ých časopisech

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia