Lidové noviny

Partners váhají s vlastní bankou

Bankovní kruhy spekulují o tom, že by finanční skupina mohla svou potřebu vyřešit koupí Equa bank. Partners i Equa to popírají

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Finanční skupina Partners donedávna měla velké plány na rozšiřován­í svého impéria. K síti poradců, investiční společnost­i, pojišťovně, nemovitost­nímu fondu a vlastní mediální divizi by měla přibýt také banka. Šéfové Partners mluví o vlastním peněžním ústavu, trh ovšem spekuluje o tom, že by možnou cestou byl spíše nákup nějaké stávající banky, protože založení nové je extrémně náročné. Zvlášť v době epidemie koronaviru, respektive jejích důsledků. Po bankovních kuloárech se nese, že objektem zájmu Partners je Equa bank, jedna z nejmenších českých bank, která je už několik let k mání. Partners i Equa bank však tyto informace odmítají.

Impérium nejen finanční Finanční poradci, kteří si pod logem Partners začali razit cestu na trh v roce 2007, na sebe postupně nabalují další a další aktivity. Pod společnou střechu skupiny Partners už patří také nemovitost­ní fond Trigea, společnost zaměřená na vzdělávání finančních poradců, ale také třeba mediální firma, pod niž patří dva finanční weby a jeden lifestylov­ý magazín zaměřený na ženy.

Loni přibyly také vlastní investiční společnost Partners a životní pojišťovna Simplea. Letos v lednu finanční skupina oznámila, že chystá také svoji penzijní společnost a že má plán mít i vlastní banku. Ta měla podle generálníh­o ředitele skupiny Petra Borkovce začít fungovat v roce 2023 a propojit bankovnict­ví a finanční plánování.

Mluvčí Partners Tereza Píchalová včera LN potvrdila, že práce na rozjezdu penzijní společnost­i jsou v samotném finále, takže se veřejnost co nevidět dozví jméno nového penzijního institutu.

S bankou je to však jiné. Ačkoliv z kruhů blízkých Partners prosákla informace, že o přípravu projektu se již stará pár nově přijatých obrat v roce 2018 překročil bankovních odborníků, vedení finanční skupiny se nechce k ničemu vyjadřovat. „Celý projekt je ještě zcela na začátku, ve fázi úvah,“odpověděl souhrnně a velmi stručně na sadu dotazů LN k přípravě nové banky Petr Borkovec.

Nepotvrdil ani informaci vlastního webu Peníze.cz, že žádost na trhu od roku 2007 objem vkladů: 58 miliard korun bilanční suma: 69 miliard korun

letošní zisk: 129 milionů korun o licenci byla České národní bance (ČNB) již podána.

„Zakládat banku je velice náročné na zkušenosti i kapitál. Zvlášť dnes, při koronaviru, kdy ČNB snížila úrokové sazby,“hodnotí portfoliov­ý manažer investiční společnost­i Cyrrus Tomáš Pfeiler. Snížením repo sazby totiž banky přišly o zisky, které získávaly objem úvěrů: 48 miliard korun z pouhého ukládání peněz u centrální banky, což by byla bývala naprosto zásadní pomoc pro rozjezd nového peněžního ústavu. Ten totiž stojí obrovské peníze.

Jen samotné náklady na vybudování informační­ho systému a na marketing, který je při zakládání banky a získávání nových klientů zásadní, si může dovolit jen někdo s velmi silným finančním zázemím. Zvlášť na hodně konkurenčn­ím trhu. „Museli by se pokusit prorazit s výrazně diferencov­anou nabídkou. Třeba procentem úročení u vkladů. To si dnes finančně nedovedu vůbec představit,“podotýká Pfeiler. Další věcí jsou obrovské nároky ze strany regulátora, což si žádá velmi zkušené a hodně dobře zaplacené lidi.

Koupit Equa bank?

Vše tedy vede k úvaze, že jednodušší by bylo koupit už existující subjekt. V bankovních kruzích se ostatně spekuluje o tom, že se Partners poptávali u Equa bank. Borkovec to rezolutně popírá. „V žádném procesu koupě Equa bank jsme nebyli a ani nemáme informaci, že by tato banka byla oficiálně na prodej,“řekl LN.

„Prodej Equa bank není v tuto chvíli na pořadu dne. Momentálně 99 procent firem po celém světě řeší problémy souvisejíc­í s koronaviro­vou pandemií a investice do koupě jiných společnost­í teď není pro většinu z nich prioritou. Až dojde k prodeji Equa bank nebo se o něm bude intenzivně jednat, budeme o tom včas informovat,“vyvrací tyto informace také mluvčí Equa banky Markéta Dvořáčková.

Nicméně idea prodeje Equa bank, jejíž faktičtí vlastníci sídlí na Maltě, existuje už dlouho. „Akcionáři chtějí banku prodat už pár let. Chtěli za ní ale – vzhledem k jejímu rozměru a významu – nepřiměřen­ě mnoho peněz. Teď už jsou ale rozumnější,“řekl LN velmi dobře informovan­ý zdroj z nejvyšších bankovních kruhů.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ?? Součásti:
Partners Financial Services – 1700 finančních poradců, 90 poboček, 600 tisíc klientů Partners investiční společnost Partners Bankovní služby Partners Akademie životní pojišťovna Simplea nemovitost­ní fond Trigea finanční weby Peníze.cz, Finmag.cz a Heroine.cz novinka – penzijní fond (zatím bez názvu)
Nízkonákla­dová banka Equa bank na trhu od roku 2011 patří mezi desítku nejmenších bank mateřskou společnost­í je Equa Group Limited ovládaná investiční společnost­í
AnaCap Finance se sídlem na Maltě
Vybrané hlavní ukazatele (k 31. 3. 2020)
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Součásti: Partners Financial Services – 1700 finančních poradců, 90 poboček, 600 tisíc klientů Partners investiční společnost Partners Bankovní služby Partners Akademie životní pojišťovna Simplea nemovitost­ní fond Trigea finanční weby Peníze.cz, Finmag.cz a Heroine.cz novinka – penzijní fond (zatím bez názvu) Nízkonákla­dová banka Equa bank na trhu od roku 2011 patří mezi desítku nejmenších bank mateřskou společnost­í je Equa Group Limited ovládaná investiční společnost­í AnaCap Finance se sídlem na Maltě Vybrané hlavní ukazatele (k 31. 3. 2020)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia