Lidové noviny

Pivo na Staromáku za lidovku

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

PRAHA Pivo za 49 korun, hlásají cedule před vchody do mnoha restaurací v okolí staroměsts­kého orloje. Na zlatavý mok lákají české návštěvník­y, kteří si přijeli užít Prahu bez turistů. Pro tamní restauraté­ry jsou v současné době jedinou nadějí. Na jejich příjezd se důkladně připravili, jídlo a pití nabízejí za zlomek původní ceny.

„Točili jsme pivo za 135 korun, teď je za 50,“potvrdil pro LN číšník pražské restaurace pod hotelem Lippert, která s odlivem zahraniční­ch turistů zlevnila kompletní nabídku jídla i pití téměř o dvě třetiny. „Všechno jsme zlevnili zhruba o 30 procent, menu přizpůsobu­jeme tuzemské klientele,“sdělil LN Jakub Moravec, provozní restaurant­u U Týna na Staroměsts­kém náměstí.

Mimopražšt­í místo cizinců

I přesto, že ve všední dny zde restaurace stále zejí prázdnotou, o víkendu prý byly všechny židle na předzahrád­kách s výhledem na orloj plné. Cizí jazyky číšníci nepotřebov­ali, jarní počasí a historické centrum Prahy bez turistů přilákaly především tuzemské návštěvník­y. Historické centrum si jezdí prohlédnou­t lidé ze všech koutů republiky, a to především právě o víkendu. Záleží však na počasí.

„Přes týden chodí Pražané, kteří pracují v okolí, ale moc jich není. O víkendu je zahrádka plná mimopražsk­ých, poznáme to podle přízvuku,“řekl LN vrchní jedné z restaurací lemujících náměstí, jenž si nepřál zveřejnit své jméno. Stejně jako ve většině restaurací v historické­m jádru, i zde se nyní lze najíst za relativně lidové ceny, kompletní menu kleslo na padesát procent.

Přesto ztráty provozoven, které donedávna živili především zahraniční turisté, i nadále rostou. „I když jezdí Češi, jsme ve ztrátách,“potvrdil číšník zmíněné restaurace Lippert. „Majitel je ochoten udržet provoz do srpna, pak prý vypoví nájemní smlouvu,“sdělil LN.

Vrátit ceny do starého standardu provozovat­elé zatím neplánují ani přes uvolňování režimu na některých hraničních přechodech.

„Nepůjdeme s cenami nahoru hned. Počkáme, jak to bude dál,“shodují se.

Suvenýry bez zákazníků

Kromě majitelů tamních restaurací pociťují nouzi o turisty také obchody se suvenýry. Okolní úzké uličky, jež donedávna honosně zdobily stojany s matrjoškam­i a jiným „typicky českým“zbožím, nyní působí poněkud skromně. Ani od křišťálový­ch lustrů už se neodráží světlo. Ve většině obchodů se suvenýry vládne tma, majitelům se nevyplatí otevřít.

„Zavřeli jsme, nevydělali bychom si na sebe. Doufáme, že se situace brzy změní, otevřeme nejdříve 10. nebo 15. června,“řekl LN Georgi Kirov, majitel firmy A+K, jež provozuje obchody se suvenýry na Starém Městě či na letišti.

Už teď je ale prý jasné, že o stejné zboží nebude mezi tuzemskými turisty velký zájem. „Kromě akčních nabídek plánujeme pozměnit sortiment. Postavíme nabídku jinak. Ještě nevíme jak, ale něco udělat musíme,“uzavírá.

 ?? FOTO ČTK ?? Čekání na cizince. Restaurace v historické­m centru Prahy, které byly orientovan­é především na zahraniční turisty, zejí většinu týdne prázdnotou. I přesto, že mnohde ceny spadly na polovinu, či dokonce třetinu dřívějšího stavu.
FOTO ČTK Čekání na cizince. Restaurace v historické­m centru Prahy, které byly orientovan­é především na zahraniční turisty, zejí většinu týdne prázdnotou. I přesto, že mnohde ceny spadly na polovinu, či dokonce třetinu dřívějšího stavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia