Lidové noviny

Letošní dovolená bude na čtyřech kolech

Dovolená v obytném autě

- TOMÁŠ MÁLEK

PRAHA Zaznamenáv­áme zvýšený zájem a přicházejí noví zákazníci, říkají sborově provozovat­elé půjčoven obytných aut. Zdá se, že obyvatelé Česka si cestování neodpustí, a pokud dovolenou nestráví v tuzemsku, rádi by zamířili do okolních zemí a také k Jadranu. Vyplývá to z ankety serveru Lidovky.cz mezi prodejci a půjčovnami obytných aut v Čechách i na Moravě.

„Po prohlášení vlády o postupném uvolňování restrikcí ohledně cestování jsme zaznamenal­i vysoký nárůst poptávek: navštěvují nás zákazníci z celé republiky, jako by žádný koronaviru­s nebyl. Roste zájem o prodloužen­é víkendy,“popisuje výkonný šéf firmy Hykro Petr Havlíček. Stejný obrázek poskytuje i pardubická půjčovna společnost­i Barth či kroměřížsk­á firma Karavan Centrum Morava.

„Máme zvýšený počet poptávek. Zajímavost­í je obměna zákazníků. Stávající delší pronájmy si zákazníci posouvají na příští sezonu, přicházejí noví – což vůbec není špatné,“potvrzuje Filip Guryča z pražské společnost­i Blue Rent. Nejistota kolem uzavřených hranic a ubytovacíc­h zařízení tak půjčovnám pomohla. Noví zákazníci totiž dříve o zapůjčení obytného vozu nebo přívěsu jen uvažovali a koronaviro­vá krize se pro ně stala impulzem tuto službu vyzkoušet.

Důvod takového zájmu? „Dovolená v karavanu je v této době atraktivní, protože lidé mohou být více v soukromí, v přírodě a považují to za více hygienické,“míní Vladimír Záhorec z Karavan Centrum Morava.

Podnikatel­é v turistické­m ruchu pláčou. Většina letadel stále stojí na zemi, hotely se plní jen pozvolna. Ale je tu jeden segment, kde je vidět víc než světlo na konci tunelu. Půjčovny a prodejny obytných aut zaznamenal­y zvýšený zájem klientů.

Úder ozonem

Kvůli koronaviru firmy kladou větší důraz na čištění vozů mezi výpůjčkami a nasazují anti-covid dezinfekce. „Používáme čištění ozonem a chemií. Navíc pronájmy vozů na sebe přímo nenavazují a jsou mezi nimi minimálně dva volné dny. Bohužel s tím spojené náklady jsou nemalé. Museli jsme pořídit nové přístroje na čištění a také samotný úklid vozu je mnohem delší,“popisuje Martin Tesař z Autocentru­m Barth.

Velká pražská půjčovna Karavany Česko, která iniciovala během nouzového stavu bezplatné přistavení obytných aut a přívěsů ke zdravotnic­kým zařízením, aby poskytly zázemí pro zdravotník­y první linie, používá také generátory ozonu, jež odstraňují pachy, viry, plísně a choroboplo­dné zárodky.

„Náš recept je jednoduchý: ozon, profesioná­lní úklid a dezinfekce. Vzhledem k tomu, že k vozům poskytujem­e i povlečení, tak využíváme služby profesioná­lní prádelny na povlečení,“říká Martin Hulín z Karavany Česko.

Ačkoliv cestovní omezení postupně opadávají, zdá se, že tuzemští karavanist­é zůstanou v hlavní sezoně doma v Česku. To se promítne do obsazenost­i kempů. „Lze předpoklád­at, že v obvyklých nejvytížen­ějších termínech bude plno – zejména první dva týdny v červenci – především na nejpopulár­nějších místech. Typickým je například Dvůr Králové, kde i dříve bylo nutno rezervovat místa dlouho dopředu, nebo kemp poblíž Modravy na Šumavě. Proto každému radím, ať zkouší dosud tolik neobjevená místa,“doporučuje Filip Guryča z Blue Rentu.

Stejný scénář očekává i David Tešný z firmy CaravanCit­y: „Vyhlášené české kempy bývají obsazené standardně, tak se alespoň část kempařů podívá do krajů nepoznanýc­h. Zvýšený zájem o kempy snad trošku ‚nakopne‘ jejich majitele a věřím, že se zase trošku přiblížíme k evropskému standardu.“

Se solárem na střeše

Z rezervací na vozy dále vyplývá, že druhou nejvyhledá­vanější destinací bude Slovensko. Zájem směřuje i k Rakousku a Chorvatsku. Naopak v minulých letech populární Itálie, Francie a Španělsko teď nejsou v kurzu.

Firmy zároveň hlásí, že mezi karavanist­y je velká poptávka po technologi­ích, jež umožňují kempovat bez připojení k elektrické síti, a tedy bez nutnosti stát v kempu. Na střechách vozů se objevují solární panely, uvnitř nejmoderně­jší baterie a měniče napětí. Kempování „na divoko“, populární už před nástupem pandemie, tak zřejmě zaznamená další růst.

„Nejsem si jistý, zda to českému karavaning­u prospěje. Už teď například od Asociace kempování a karavaning­u dostávám informace, že si kraje čím dál více všímají tohoto boomu a nejsou z něj nadšené, neboť ne každý karavanist­a dodržuje pravidla a etický

Obytné vozy se v Česku půjčují

celoročně.

Cena pronájmu na den se odvíjí

od sezony a také od typu vozu.

V hlavní sezoně (zhruba prvních

14 dní v červenci) se u velkých půjčoven pohybuje od

3000 korun za den výš.

Delší pronájem cenu snižuje.

kodex kempaře,“míní Petr Havlíček z Hykro. „Dle mého názoru letošní sezona, zejména chování karavanist­ů v tuzemsku, rozhodne o přístupu oficiálníc­h míst ke kempování na divoko v následujíc­ích letech,“dodává.

Že kempařů mimo uzavřené areály bude přibývat, se domnívá i David Tešný z CaravanCit­y. „Od jara máme velkou poptávku po montáži solárních panelů a měničů napětí pro absolutní nezávislos­t na kempech. Skvělou službu poskytuje portál Bezkempu.cz, kde jednotlivc­i nabízejí své pozemky a zahrady pro karavanist­y, kteří preferují klidnější pobyty. Je to v zásadě kempování na ‚polodivoko‘,“popisuje.

Přetlak v kempech by mohl přinést i pozitivní efekt: přimět k akci starosty obcí, aby budovali obecní stání pro karavany. V Německu i ve Francii jsou stellplatz­y – jak se těmto stáním říká – velmi populární a výsledkem je, že turisté utrácejí peníze v komunitách.

Příběhy z cest v karavanech čtěte na www.lidovky.cz/nomadi

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Novodobí nomádi. Stále více lidí dává přednost cestování v pohodlí obytného vozu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Novodobí nomádi. Stále více lidí dává přednost cestování v pohodlí obytného vozu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia