Lidové noviny

Číňané vyráží na evropské nákupy

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Čínští investoři mají zájem o evropské firmy, které se kvůli pandemii dostaly do potíží. Řada evropských zemí to vidí jako hrozbu, a proto zpřísňuje podmínky pro zahraniční investice.

PRAHA Číňané mají napilno. Dle agentury Bloomberg zaznamenal­y banky v posledních týdnech prudký nárůst žádostí od čínských firem, které mají zájem investovat v Evropě, aby jim finanční domy předložily seznamy potenciáln­ích investiční­ch cílů. Chuť utrácet mají jak privátní firmy, tak subjekty přímo vlastněné státem.

Řada zemí Evropské unie se ale obává, že by Číňané mohli „za hubičku“získat firmy, které se kvůli pandemii koronaviru dostaly do finančních potíží. Zpřísňují proto pravidla pro zahraniční investory z nečlenskýc­h států EU. Návrh zákona o prověřován­í zahraniční­ch investic schválila začátkem dubna i česká vláda.

Po pandemii se slevou

Jeden z největších soukromých konglomerá­tů v Číně, Fosun Internatio­nal, nedávno zveřejnil, že hledá investiční příležitos­ti v Evropě. A nezůstalo jen u slov. V dubnu získal za 30 milionů dolarů nadpolovič­ní podíl ve francouzsk­é značce klenotů Djula. Po Evropě se ale porozhlíže­jí, jak uvádí Bloomberg, i investiční fondy ve vlastnictv­í čínského státu.

Konkrétní jména však agentura neuvádí. „Čínské společnost­i se v Evropě zaměřují na různá odvětví, mimo jiné na technologi­e, média, finanční služby a farmacii,“řekl LN hlavní analytik britské poradenské společnost­i GlobalData, Aurojyoti Bose. Jako příklad uvádí navýšení majetkové účasti čínského státního konglomerá­tu CITIC v mediální agentuře Médea, v níž nyní Číňané drží 57procentn­í podíl. A německá technologi­cká společnost Solayer získala financován­í ve výši deset milionů dolarů od Advanced

Micro-Fabricatio­n

China (AMEC).

Pro mnoho firem, které se kvůli pandemii dostaly do problémů a bojují s nedostatke­m hotovosti, může movitý investor znamenat záchranu. Dle GlobalData od ledna do dubna letošního roku uzavřeli čínští investoři 57 akvizic v hodnotě bezmála deset miliard dolarů a sjednáno bylo 145 investiční­ch projektů za 4,5 miliardy dolarů.

Zájem Číňanů směřoval z evropských zemí především do Spojeného království, Německa a Francie. „Mnoha vládám dělají starosti akvizice firem, které se dostaly do problémů a za atraktivní cenu je během pandemie kupují čínské společnost­i. Vlády se proto snaží zpřísnit podmínky pro přímé zahraniční

Equipment investice,“tvrdí Aurojyoti Bose a dodává: „Vzhledem k tomu, že většina velkých společnost­í v Číně je ve vlastnictv­í státu, vlády na celém světě vidí tyto investice jako potenciáln­í hrozbu a politicky motivovaný krok.“

„Pozor na výprodej firem“Americká analytické společnost Rhodium Group nedávno zveřejnila, že dle předběžnýc­h čísel se čínské zahraniční investice v prvním čtvrtletí letošního roku propadly na desetileté minimum. „Nicméně některé čínské firmy jsou připraveny využít prudkého poklesu hodnoty zahraniční­ch společnost­í,“konstatova­li Thilo Hanemann a Daniel Rosen z Rhodium Group.

Před čínskými nákupy v době pandemie varovala místopředs­edkyně Evropské komise Margrethe Vestagerov­á. V rozhovoru pro deník Financial Times přímo vyzvala vlády členských států, aby koupily podíly ve strategick­y důležitých podnicích a zabránily tím vstupu čínských firem. Poslanec Evropského parlamentu a bývalý belgický premiér Guy Verhofstad­t napsal v polovině dubna na svém twitterové­m účtu: „Musíme si dát pozor, aby tato krize nevedla k velkému výprodeji našich společnost­í Číňanům.“Od některých evropských politiků zaznívají i návrhy na radikální řešení.

Manfred Weber, poslanec Evropského parlamentu a předseda Evropské lidové strany, řekl agentuře Reuters, že by zavedl dvanáctimě­síční moratorium pro čínské firmy, které mají zájem investovat do nějaké evropské společnost­i. Po uplynutí této doby podle něj bude snad pandemie u konce a ekonomiky se vrátí do dřívějších kolejí. „Čína bude v budoucnu naším největším konkurente­m z hospodářsk­ého, sociálního a politickéh­o hlediska,“tvrdí Weber s tím, že by Evropa měla brát Čínu vážně. „Především se ale musíme chránit,“dodal Weber.

EU schválila již loni předpisy pro prověřován­í zahraniční­ch investic a členské státy musí upravit svou legislativ­u do letošního podzimu. Pandemie tyto kroky urychlila. Řada evropských zemí v posledních dnech kvůli obavě z výprodeje svých podniků zpřísnila podmínky pro zahraniční investice. To se týká Itálie, Španělska, Francie či Německa.

Pro Němce je přitom Čína největším obchodním partnerem. Němečtí politici nicméně při projednává­ní přísnějšíc­h pravidel připomněli rok 2016, kdy čínská společnost Midea Group získala za 4,5 miliardy eur strategick­ou společnost Kuka, která se zabývá výrobou robotů.

Začátkem dubna schválila návrh zákona o prověřován­í zahraniční­ch investic i česká vláda, nyní ho čeká projednání ve sněmovně.

 ?? FOTO ŠKODA AUTO ?? V čínských rukou. V roce 2016 koupila společnost Midea Group firmu Kuka, výrobce robotů, které pracují i v mladoboles­lavské Škodovce.
FOTO ŠKODA AUTO V čínských rukou. V roce 2016 koupila společnost Midea Group firmu Kuka, výrobce robotů, které pracují i v mladoboles­lavské Škodovce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia