Lidové noviny

Maturita je zbytečný stres

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Sblížícími se maturitami se v minulých dnech objevily názory, které stojí za citaci. Například senátor Jiří Drahoš to vzal v rozhovoru pro Aktuálně.cz dost od podlahy. „Co je vlastně maturita?“klade si řečnickou otázku. „Stresová, jednorázov­á zkouška. Ano, takové zkoušky jsou například na vysokých školách, ale tam je máte po každém semestru. Student se našrotí nějaký předmět, který ho třeba ani moc nebavil, udělá zkoušku a snaží se učivo zapomenout. Ale u maturit stát chce, aby žáci ukázali své schopnosti získané během několika let při jednorázov­é zkoušce. Nechápu, jaký to má smysl…“Zřizovatel několika privátních škol v Praze Ondřej Kania šel na sítích ještě dál a nazval dnešní maturitu naprosto archaickým prvkem, který nemá v moderním školství co dělat. Zároveň varoval před jejím přeceňován­ím: „Konkurenčn­í výhody, které se dříve čerpaly v elitních vzdělávací­ch institucíc­h, má díky globalizac­i a digitaliza­ci světa k dispozici téměř každé dítě. Takže není možné vnímat formální vzdělání jako jedinou možnou cestu k úspěchu a seberealiz­aci vašich dětí…“. Na tom bezesporu něco je. Ale možná by to nezaznělo, kdyby koronakriz­e nenastarto­vala pochybnost­i i o věcech dříve nedotknute­lných. Ovšem nejsou všichni tak radikální. Někteří se naopak zpochybňov­ání obávají. Třeba rektor Západočesk­é univerzity v Plzni Miroslav Holeček se podle svých slov bojí i o osud povinné školní docházky. Zahrávat si s dobrovolno­stí je, jak říká, nebezpečné, protože to zpochybňuj­e smysl vzdělávání a školy jako prostoru pro setkávání a spolupráci dětí z různých sociálních skupin.

Otom, že nejsme zdaleka sami, kdo řeší zavřené nebo jen částečně otevřené školy, svědčí i čísla na webových stránkách UNESCO. Podle nich ovlivnila karanténa víc než půldruhé miliardy dětí a mládeže na celém světě, což představuj­e devadesát procent světové studentské populace. Na počátku třetí květnové dekády zaznamenal­o UNESCO plné otevření škol například v Norsku nebo v Rakousku. Výrazně víc států však přistoupil­o k podobnému kroku, jaký zvolila ČR, tedy k částečnému otevření. Patří mezi ně Německo, Dánsko, Francie, Belgie, Nizozemsko, Slovinsko, Chorvatsko nebo Řecko. Až v září se mají vrátit do tříd děti v Itálii nebo ve Španělsku. Otvírání škol provází diskuse o šíření koronaviro­vé infekce dětmi. Podle agentury Reuters několik studií konstatuje, že děti nejsou významnějš­ím přenašečem. Například americké zdroje ale říkají, že mezi potvrzeným­i případy jsou alespoň dvě procenta dětí.

Finské vysoké školy se chystají přijmout pro příští akademický rok víc uchazečů, než plánovaly. Podle rádia Yle proto, že se i ve Finsku čeká v důsledku koronakriz­e zvýšení nezaměstna­nosti a školy chtějí přispět k jejímu snížení. Je to velmi zajímavý počin. Protože je určitě lepší navštěvova­t posluchárn­y místo úřadů práce. A ve Finsku je už teď o třetinu víc mladých nezaměstna­ných než před krizí, konkrétně čtyřicet tisíc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia