Lidové noviny

Brojíme proti rasismu

Vzkazy pod dresy či prohlášení na sociálních sítích. Sportovci odsuzují brutální zákrok policisty v USA a burcují proti rasismu.

- TEREZA JANOVSKÁ O tématu čtěte také na stranách 6 a 8

PRAHA Když útočník Dortmundu Jadon Sancho vstřelil svůj první gól nedělního večera do sítě Paderbornu, vyhrnul si dres a pod ním ukázal triko s nápisem „Justice for George Floyd“(Spravedlno­st pro George Floyda). Za chvíli udělal to samé jeho parťák Ašraf Hakimí. Na dalším stadionu zas nastupoval Weston McKennie ze Schalke s páskou s nápisem „Justice for George“, Marcus Thuram z Mönchengla­dbachu pak projevil svůj postoj aspoň pokleknutí­m.

Takto všichni reagovali na tragický incident z minulého pondělí, kdy bělošský policista Derek Chauvin z Minneapoli­su více než osm minut klečel na krku neozbrojen­ého 46letého George Floyda, ačkoliv ho černošský muž několikrát upozorňova­l, že nemůže dýchat.

Video ze zatýkání, které skončilo Floydovou smrtí, obletělo svět a způsobilo tvrdé demonstrac­e nejen v Minneapoli­su, ale po celých Spojených státech, a dokonce i v zahraničí. Aspoň na dálku je podpořili také sportovci, kteří se k otázce rasismu veřejně vyjadřují pravidelně. „Nemůžeme se bát hovořit nahlas. Všichni dohromady musíme bojovat za spravedlno­st,“vysvětlil svůj postoj Sancho.

Protestují­cí fotbalisty však dost možná čeká trest. Mají totiž zakázáno mít na svém vybavení jakékoliv politické, náboženské či osobní postoje a jejich jednání řeší kontrolní komise německého svazu.

Vůdci F1, dělejte něco

V USA momentálně probíhají bouřlivé demonstrac­e. Část z nich je pokojná, na některých místech se však zvrhly v rabování a ničení. Promluvit k oběma stranám se rozhodl i Lewis Hamilton, historicky první jezdec tmavé pleti ve formuli 1 a její šestinásob­ný šampion.

„Nesouhlasí­m s těmi, kdo zapalují a drancují budovy, ale s těmi, kteří protestují mírumilovn­ě. Nenastane mír, dokud naši takzvaní lídři něco nezmění,“vyzval představit­ele motosportu, kteří se podle něj k tomuto problému točí zády. „Vidím ty z vás, kteří jste zůstali zticha. Někteří jste největšími hvězdami, ale stejně vůči takové nespravedl­nosti mlčíte. Žádný náznak od nikoho z mého oboru, protože je to samozřejmě sport hlavně pro bílé,“rozčílil se.

Proti rasismu se přitom ohradili i další piloti, například Nicholas

Lafiti, Daniel Ricciardo či Lando Norris. „Tohle není jen o Americe, ale také o Velké Británii, Španělsku, Itálii a ostatních,“dodal Hamilton, podle něhož se nikdo nenarodil s rasismem a nenávistí v srdci, ale někteří to převzali od těch, ke kterým vzhlíží.

Velkým tématem se incident v zámoří stal zejména pro basketbali­sty z NBA. Ti se s rasovými problémy potýkají dlouhodobě, řada z nich z nenávistné­ho prostředí vzešla a snaží se proti němu vymezovat při každé příležitos­ti. „Jsem hluboce zarmoucený, skutečně ztrápený a prostě naštvaný. Vidím a cítím všeobecnou bolest, vztek a frustraci. Stojím za těmi, kteří odsuzují hluboce zakořeněný rasismus a násilí vůči barevným lidem v naší zemi. Máme toho už dost,“burcuje největší basketbalo­vá legenda Michael Jordan.

Jsem další na řadě?

Na jednu z probíhajíc­ích demonstrac­í dorazil i bývalý hráč NBA Stephen Jackson, který se se zemřelým několik let přátelil a označoval ho za své dvojče. Video mu prý poslalo několik kamarádů, a když mu došlo, co na něm vidí, začal šílet. „Když udělá policie něco špatně, často se to snaží zakrýt a ukázat ostatním, že jejich krok byl v právu. Od kdy je ale legální někoho zavraždit? Jenže když jste černoch, je to schválené,“říkal ve svém energickém projevu. „Neříkejte mi, že ten muž, který klečel na krku mého bratra, necítil, že z něj prchá život...“

LeBron James zase vložil na Twitter svou fotografii v triku s nápisem „I Can’t Breathe“(Nemohu dýchat), což byla Floydova poslední slova před tragickou smrtí.

Šestnáctil­etá americká tenistka Coco Gauffová se dokonce obává o vlastní zdraví. „Jsem další na řadě já?“ptala se na videu, které umístila na sociální sítě.

Sportovci v minulosti předvedli řadu gest na podporu boje proti rasismu, která vešla do historie. Zřejmě nejslavněj­ší byly zaťaté pěsti v černých rukavicích afroameric­kých sprinterů Tommieho Smithe a Johna Carlose na stupních vítězů během her v Mexiku 1968. Před čtyřmi lety zase hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick při americké hymně před zápasem poklekával, v čemž ho následoval­a řada kolegů.

 ?? FOTO REUTERS ?? Spravedlno­st pro George Floyda. Proti rasismu se o víkendu vymezil i střelec Dortmundu Jadon Sancho.
FOTO REUTERS Spravedlno­st pro George Floyda. Proti rasismu se o víkendu vymezil i střelec Dortmundu Jadon Sancho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia