Lidové noviny

USA tlačí na Česko kvůli Googlu a spol.

Americký úřad prověřuje záměr zdanit internetov­é obry. Česku hrozí zavedení odvetných cel

- MICHAL PAVEC

PRAHA Česká státní kasa si měla ročně přilepšit o pět miliard korun, což by se v době obřích koronaviro­vých výdajů zvlášť hodilo. Jenže místo očekávanéh­o přílivu peněz ze speciální daně pro internetov­é giganty, jako jsou Google, Facebook či Amazon, bude Česko řešit velkou nepříjemno­st.

Plán narazil na tvrdý odpor domovské země zmíněných firem. Spojené státy kvůli záměru zdanit sedmi procenty jejich reklamní příjmy zahajují vyšetřován­í. Kromě Česka se dotýká i dalších zemí, které tuto údajně diskrimina­ční daň zavedly nebo se na to chystají. Konkrétně cílí na Velkou Británii, Itálii, Rakousko, Španělsko či Turecko. Hrozba je jasná: vyšetřován­í může skončit zavedením odvetných cel na dovážené zboží z dané země.

Podle zdrojů LN obeznámený­ch se situací se věci ujal úřad amerického obchodního zmocněnce (US Trade Representa­tive), který je přímo podřízen prezidents­ké ročně mělo vynést státu sedmiproce­ntní zdanění reklamních příjmů internetov­ých obrů jako Facebook, Google či Amazon kanceláři. Vyjednává dohody s cizími zeměmi a řeší s nimi také případné obchodní spory.

Američané zpravili o vyšetřován­í české ministerst­vo průmyslu a obchodu, které má záležitost na starosti. „Přišel nám oficiální dopis, budeme se jím zabývat,“řekla LN mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Už loni americký úřad zahájil vyšetřován­í Francie, která na internetov­é společnost­i vytáhla tříprocent­ní daň, tedy menší sazbu, než plánuje Česko. Francie daň pod tlakem o rok odložila. Krok americké administra­tivy přichází navzdory tomu, že návrh zatím u nás neprošel ani poslanecký­m hlasováním. V tuto chvíli je ve hře měkčí varianta: ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) navrhne snížení sazby ze sedmi na pět procent.

USA dávají přednost dohodě více zemí, například v rámci Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD). Česko by takovou dohodu v budoucnu podpořilo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia