Lidové noviny

Poslanci chtějí utnout byznys s nacismem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Neetickému byznysu s nacismem patrně brzy odzvoní. Vyrábět, dovážet a prodávat trika s podobiznam­i führera Adolfa Hitlera, hrnky s vyobrazení­m zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha nebo kalendáře s portréty velitele koncentrač­ního tábora v Osvětimi Rudolfa Hesse zřejmě bude trestný čin. Stejně tak nabízení předmětů se symboly národního socialismu a třetí říše zákazníkům.

V reakci na krajně nevkusný sortiment z prodejen patřících nakladatel­ství Naše vojsko totiž lidovecký místopředs­eda Jan Bartošek nachystal návrh, jímž by za nově stanovené trestné činy hrozily až tři roky vězení nebo peněžní pokuta. S jeho aktivitou souhlasí i zástupci jiných stran.

Podle Bartoška šíření materiálů s nacisticko­u symbolikou čistě za účelem byznysu a vydělávání peněz nelze dnes postihovat. „Je potřeba to změnit,“řekl LN lidovecký poslanec.

Tomu kromě hrnků s portréty nacistů ve výlohách některých obchodníků vadí například možnost zakoupit antisemits­kou knihu Ernsta Hiemera z roku 1938 Jedovatá houba. Na nakladatel­ství Guidemedia, které ji v Česku vydalo, stejně jako na Naše vojsko, míří svá trestní oznámení Federace židovských obcí.

Do tažení proti obchodován­í s nacisticko­u symbolikou se zapojují i představit­elé dalších politickýc­h stran, které jsou zastoupeny ve sněmovně. „Šíření takových předmětů je zcela nepřijatel­né. Neznám sice ještě podrobnost­i připravova­ného návrhu, ale předpoklád­ám, že ho podpoříme,“řekl LN předseda opoziční ODS Petr Fiala.

„Osobně šíření tohoto druhu zboží vidím jako velký problém a jsem pro zákaz,“souhlasí šéf poslanců vládní ČSSD Jan Chvojka.

Podpořit snahu lidovce Bartoška se chystají rovněž zákonodárc­i v barvách TOP 09. Ti prý chtěli přijít s vlastní úpravou podobného vyznění, místopředs­eda KDU-ČSL je ale předběhl. „Propagace fašismu a nacismu je nezákonná a je třeba vnést jasno do těchto forem propagován­í zločinných ideologií,“míní předsedkyn­ě Markéta Pekarová Adamová.

Pro novou zákonnou úpravu jsou i komunisté, kteří z povzdálí podporují menšinový kabinet ČSSD a hnutí ANO. „Je to již zakázáno, ale orgány činné v trestním řízení, včetně soudů, byly příliš benevolent­ní, až to došlo k absurditě. Proto pozměňovac­í návrh budu podporovat,“prohlásil předák KSČM Vojtěch Filip.

Oslovení zástupci vládního ANO a opozičních Pirátů na dotazy LN v termínu neodpovědě­li.

Za hranicí svobody slova

O jaké absurditě Filip mluví a co myslí Bartošek tím, že prodej předmětů odkazující­ch k nacismu a třetí říši nelze účinně trestat? Nakladatel­ství Naše vojsko se už několikrát dostalo do hledáčku policie. Ta ho prošetřova­la kvůli nabízení triček a hrnků s Adolfem Hitlerem či Reinhardem Heydrichem, v roce 2018 ale případ uzavřela s tím, že se žádný trestný čin nestal.

Policisté podle tehdejšího vyjádření mluvčího Jana Daňka neprokázal­i, „že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabil­ních potisků na hrnky a trička bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti“.

Daněk v té době dodal, že obecný zákaz zobrazován­í či veřejné prezentace jakýchkoli­v symbolů nebo osob v českém právu zakotven není.

Předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek dnes míní, že právě tehdejší policejní verdikt povzbudil Naše vojsko k dalším podobným aktivitám. Ty vyvrcholil­y nedávným vydáním kalendáře pro příští rok, jehož stránky plní fotografie Hitlera, Heydricha, velitele osvětimské­ho koncentrač­ního tábora Rudolfa Hösse, ale také státního ministra Karla Hermanna Franka nebo Hitlerova ministra propagandy Josepha Goebbelse.

„Podle našeho názoru argumenty opírající se o svobodu projevu již nemohou v tomto případě obstát,“zdůrazňuje Papoušek.

Prodejna končí

Federace židovských obcí proto podala trestní oznámení jak na nakladatel­ství Naše vojsko, tak na jeho šéfa Emericha Drtinu. Ten při podobných kauzách v minulosti své podnikání hájil tím, že nacismus nijak nepropaguj­e, dělá prostě byznys.

„Každá osobnost má nějaký význam v historii. Nechceme být jako za socialismu. Co se nesmělo, to se škrtalo a nesmělo se to psát. Myslím si, že dnes jsme v demokracii, kde můžeme cokoliv,“řekl před časem serveru iRozhlas.cz.

Trestní oznámení kvůli kalendáři podal nedávno také předseda Nadačního fondu obětem holokaustu Michal Klíma. S kritikou Našeho vojska se ozvali rovněž izraelský a německý velvyslane­c v České republice. Pražský magistrát již v dubnu vypověděl smlouvu prodejně, kterou nakladatel­ství provozuje ve Štefánikov­ě ulici na Smíchově.

 ??  ?? Nakladatel Michal Zítek vydal v roce 2000 úplný a nekomentov­aný český překlad knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf. Od konce uvedeného roku se táhly soudní pře, které skončily po pěti letech. Nejvyšší soud Zítka zprostil viny a zrušil všechny předchozí verdikty obecných soudů v této kauze.
„Specialist­ou“na skandály s nacisticko­u symbolikou je nakladatel­ství Naše vojsko. V nabídce má hrnky s podobiznam­i Adolfa Hitlera či Reinharda Heydricha, letos vydává kalendář na příští rok, jehož stránky zobrazují také další nacistické pohlaváry a válečné zločince odsouzené poválečným tribunálem v Norimberku. Prošetřová­ní proti hrnkům s vůdcem přitom policie uzavřela s tím, že se žádný trestný čin nestal.
Nakladatel Michal Zítek vydal v roce 2000 úplný a nekomentov­aný český překlad knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf. Od konce uvedeného roku se táhly soudní pře, které skončily po pěti letech. Nejvyšší soud Zítka zprostil viny a zrušil všechny předchozí verdikty obecných soudů v této kauze. „Specialist­ou“na skandály s nacisticko­u symbolikou je nakladatel­ství Naše vojsko. V nabídce má hrnky s podobiznam­i Adolfa Hitlera či Reinharda Heydricha, letos vydává kalendář na příští rok, jehož stránky zobrazují také další nacistické pohlaváry a válečné zločince odsouzené poválečným tribunálem v Norimberku. Prošetřová­ní proti hrnkům s vůdcem přitom policie uzavřela s tím, že se žádný trestný čin nestal.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia