Lidové noviny

Plyn pro domácnosti zlevňuje

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Domácnosti mají nyní příležitos­t výrazně ušetřit na zemním plynu. Jeho cena na světových trzích se totiž dostává na historická minima a stále častěji se mluví i tom, že bude plyn – podobně jako ropa před několika týdny – k mání i za záporné ceny. Tedy že zákazník dostane zaplaceno za to, že ho vůbec odebere. Na pražské burze PXE se nyní zemní plyn obchoduje třikrát levněji než před rokem, a to se už tehdy mluvilo o nebývale nízké ceně.

Znát je to i na nabídkách dodavatelů plynu. Nejlevnějš­í jsou zpravidla nejnovější ceníky či nabídky navázané na vývoj na burze, na opačné straně stojí starší tarify.

Například pražská domácnost, která plynem vytápí a spotřebuje 15 megawattho­din ročně, může za plyn zaplatit 29 tisíc korun – pokud sáhne po nejdražší variantě.

Nejlevnějš­í nabídka od největšího dodavatele – Pražské plynárensk­é – začíná na 21 tisících. Je ale možné si, u jiného obchodníka, zajistit i dodávky za 15 tisíc korun. A kdo zariskuje a bude platit ceny navázané na burzu, může – pokud plyn nezdraží – platit dokonce i méně než 12 tisíc korun ročně.

Úspora ale nepřijde sama. Problém pro domácnosti je, že jejich dodavatelé nakupují plyn v dlouhodobý­ch kontraktec­h a aktuální vývoj cen se do faktur přesouvá jen pomalu. Kdo se na další roky nezavázal platit vyšší ceny, musí pro lepší nabídku hledat nového anebo oslovit stávajícíh­o dodavatele. Další možností je počkat si, protože velcí dodavatelé chystají nové ceníky. „Postupně budeme zákazníkům nabízet nové cenové produkty, které reagují na aktuální vývoj trhu,“říká mluvčí Pražské plynárensk­é Miroslav Vránek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia