Lidové noviny

Prázdná místa po velkých hráčích

Z ANO odchází zakládajíc­í člen Petr Vokřál. ČSSD už nechali dva její krajští lídři. Před podzimními volbami to vládní strany bolí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Byl podzim, rok 2018, schylovalo se ke komunálním volbám. ANO se „prsilo“dvěma trumfy – primátorem Ostravy Tomášem Macurou a Brna Petrem Vokřálem. Jako když se k novému modelu vozu přidají vnadné blondýny, doprovázel­i při startu kampaně Macura s Vokřálem finančníka Petra Stuchlíka. Předseda hnutí Andrej Babiš chtěl, aby osu úspěšných šéfů velkých měst protáhl. Neprotáhl, propadl.

Bude podzim, rok 2020, chýlí se ke krajským volbám. V hnutí ANO bude o „blondýnu“méně: Vokřál oznámil, že z ANO – jehož byl místopředs­edou – odchází. Pro dvojici vládních stran je to už třetí výrazná tvář, jež odchází před říjnovým účtováním. Dvě ztráty utrpěla ČSSD – plzeňského hejtmana Josefa Bernarda a jihočeskéh­o exhejtmana Jiřího Zimolu.

Petr Vokřál (na snímku vpravo) byl vážným adeptem, aby vedl krajskou kandidátku na jižní Moravě. Prostor na to měl; třebaže komunální klání před dvěma lety vyhrál, od primátorsk­ého řetězu ho odstavila dohoda ostatních partají s ODS v čele. Figuroval i v úvahách na nového ministra školství, ale i když Robert Plaga nepatří k lidem, jimž by Babiš posílal vánoční blahopřání, od odvolání ho zachránila vlna předběžné podpory z akademické sféry.

„Během víkendu jsem se definitivn­ě rozhodl, že moje cesta v hnutí je dále neudržitel­ná. Dlouhodobě jsem se snažil prosazovat liberální pojetí hnutí, jak jsem do něj vstupoval v roce 2014. ANO se ale vydalo spíše směrem politikaře­ní v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby,“uvedl Vokřál v prohlášení, které přinesl server Aktuálně.

Jeho deziluze se točí kolem kauzy, které dali vyšetřovat­elé přezdívku Stoka. Jde o síť manipulací veřejných zakázek, kterou zbudovali ohnutí brněnští politici se spřáhnutým­i podnikatel­i.

Případ zasáhl brněnskou buňku hnutí ANO, policie podezírá například Jiřího Švachulu, který byl v Brně-střed radním pro investice. Ten už politicky skončil, výskyt ve stejné policejní složce dočasně uzavřel také členství v hnutí pro Jiřího Faltýnka, syna prvního místopředs­edy Jaroslava.

Vokřál Babišovi slíbil, že brněnskou politiku vyčistí, a z toho zase plyne premiérova deziluze. Namísto přeleštění protikorup­ční vývěsky, již si ANO dalo, média odkrývají, jak hladce jihomoravs­ká buňka hnutí zapadla do klientelis­tických šablon.

Kdo se topí ve Stoce

„Mě to mrzí, že odchází. Je škoda, že to vzdal. Ale byl tam čtyři roky – pokud dneska něco říká o brněnské politice, byl celý čas u toho. V Brně byly hrozně divné věci, které jsou pro vedení hnutí nepřehledn­é. Řekl, že se zasadí o očištění, ale to mělo přijít podstatně dřív,“řekl LN Babiš.

V pátek spolu oba muži jednali, u schůzky byl i stávající jihomoravs­ký hejtman Bohumil Šimek. Nepředstav­uje výrazný prvek, který by si člověk vybavil ve spojení s ANO či jihem Moravy, ale jeho hejtmanová­ní provází klid. Koalice drží, průšvihy nebublají. Potenciál Vokřála uzavřít dohodu a neskončit zase vyšplouchn­utý je slabší. Na pragmatick­é úrovni uťal jeho politickou epizodu i tento ohled.

Snad ještě důležitějš­í je, že proudy, které do Stoky strhávají ANO, vymílají brázdy v nervech předsedy hnutí. Babiš má rád věci vyřešené, ne když mu někdo průběžně hlásí obtíže. V Brně se hladké řešení nepodařilo: Vokřál chtěl zrušit tři místní buňky, odkud podle něj vyvěrala zkažená voda. Vedení hnutí ale usnesení revokovalo, protože jinak to zavánělo ještě halasnější­m skandálem. Členové zrušených organizací se chtěli soudit na základě díry ve stanovách. Vokřál začal prohrávat: ne že by na něj Babiš zanevřel, ale stával se epicentrem špatným zpráv. O to se přičinili i ti, kdo se toužili zbavit zase jeho. Třeba Faltýnkový­m oblíbencem určitě není.

Čas na sestavení kandidátní­ch listin se krátí, zbývají týdny. Hnutí ANO i ČSSD, obě vládní strany, se nacházejí v nepohodlné situaci nejen proto, že na nich zůstávají reputační šrámy, když je opouštějí prominenti a výrazné osobnosti. Je zvykem číst výsledek klání o hejtmanstv­í jako zprávu o stavu celorepubl­ikové vlády, jako voličské zhodnocení, které ledacos napoví o volbách sněmovních.

Není to jediný faktor. Pro každou stranu je důležité, aby byla ukotvená na regionální úrovni, když chce hlavu udržovat v nejvyšší politické etáži; při neúspěchu nepadá tak hluboko. Hejtmani tvoří silové pole s vlivem na rozhodován­í vlády, spravují solidní rozpočty, krajský aparát uživí řadu partajníků a je to přípravka, kde se může člověk naučit řemeslo a zviditelni­t, pokud chce ve hře postoupit na další políčko.

Ve stávající krajské konstelaci ANO a ČSSD dominují, každý díky jiné dovednosti. Hnutí vyhrálo v devíti regionech, ale hejtmana má v pěti. Sociální demokraté zvítězili ve dvou krajích, ale hejtmana mají v pěti. Oranžoví jsou lépe vyškolení v umění zákulisní domluvy a reálpoliti­ky. Ale musejí udělat aspoň trochu slušný výsledek, bez toho se partie odstartova­t nedá.

Rozdílová procenta

V ČSSD ohledně přebarvová­ní hejtmanstv­í panuje skepse, vnitřní rozklad tomu nepřidává. Nejviditel­něji se o to postarali zmínění Bernard se Zimolou. O obou se v partaji dlouho proslýchal­o, že si trpělivě snášejí větvičky na nové, pohodlnějš­í hnízdo, a čím vehementně­ji to veřejně popírali, tím přesvědčen­ější byli jejich spolustran­íci o opaku.

Nejprve se odporoučel Bernard, to bylo začátkem května. „Osobně nechci patřit do klubu, který mě za svého člena už nadále nechce. Vzhledem k tomu, že vedení plzeňské ČSSD už dlouhodobě svými výpady proti mé osobě naznačuje, že si nepřeje, abych v práci pokračoval, rozhodl jsem se ulehčit všem situaci a z této strany odejít,“oznámil na facebookov­ém profilu.

Stalo se to krátce poté, co vznikly pochybnost­i, zda plzeňský hejtman úmyslně neflinkal karanténní opatření a nenakazil část rady; pochybnost­i tak intenzivní, až vyústily v trestní oznámení. A krátce na to se zase potvrdilo, že Bernard už nějakou dobu jedná se Starosty o vedení jejich krajské soupisky.

Podobný scénář měl odstupňova­ný odchod Zimoly. V čele kraje dlel dekádu, vypracoval se na viditelnéh­o politika, v ČSSD mu náležela židle na čekací listině na ministersk­é posty. Až do podzimu 2017, kdy dohejtmano­val kvůli chatě na Lipně, již mu postavil šéf jihočeskýc­h nemocnic.

Nevzdal se. Začal zdůrazňova­t, že strana se odklání od sociálněde­mokratické pravověrno­sti, a aby ho nikdo nepodezíra­l z neupřímné lítosti, kandidoval v únoru 2018 na prvního místopředs­edu strany, která se štěpila nad dilematem, jestli zapadat prachem v opozici, či snést kritiku za vstup do koalice s ANO. Uspěl, aby v listopadu téhož roku rezignoval, protože podle něj už ČSSD k autenticit­ě resuscitov­at nešlo. Po patřičně dlouhém truchlení z odloučení oznámil, že bude na podzim kandidovat za Změnu 2020.

Zimola ČSSD vmetl, že „za placená místa na ministerst­vech se stala lokajskou stranou“, Hamáček

kontroval, že už byl partaji beztak delší čas nevěrný. Je jedno, kdo má pravdu, volič si odnese vzpomínku na nesoulad. A od dob „prezidents­ké“strany Zemanovců už ledaskdo ví, že riziko nových partají pro ty staré není v porážce: úplně stačí odčerpat pár klíčových procent, která z masy vyčlení vítěze.

„Mě to mrzí, že odchází. Je škoda, že to vzdal. Ale byl tam čtyři roky – pokud dneska něco říká o brněnské politice, byl celý čas u toho.“

 ??  ?? Poznámka k tématu na straně 8
Poznámka k tématu na straně 8
 ?? FOTO MAFRA – M. ŠULA ?? Josef Bernard
FOTO MAFRA – M. ŠULA Josef Bernard

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia