Lidové noviny

Předčasný zrod sportovní agentury

COVID Sport

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Ještě půl roku měl vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (za ANO) hledat do své agentury další lidi a připravova­t její ostrý rozjezd k 1. lednu 2021. Místo toho mu do klína od vlády spadla miliarda, kterou ještě do konce letošního roku musí rozdělit sportovním klubům.

Program COVID Sport má pomoci oddílům, které se musely během koronaviro­vé krize starat o svůj majetek, ale zároveň přicházely o výdělky. To je případ sportovníc­h areálů, kterými by se jinak proháněly třídy školáků. Ale také sportovišť se specifický­m vybavením, jako jsou třeba lední plochy, které byly po čas zákazu sportování rozpuštěny.

Hniličkův úřad hraje v módu, který bývalý hokejový brankář důvěrně zná: v oslabení. Koncem roku měla mít jeho agentura 60 zaměstnanc­ů a rok následujíc­í mělo přijít dalších 20. Jenže v současnost­i v provizorní­m sídle v pražských Vysočanech pracuje jen 35 lidí. „Bude to výzva. Ale chtěli jsme, aby sport dostal svůj vlastní úřad. Takže nemáme na výběr, musíme to zvládnout,“řekl LN Hnilička.

Jeden resort pomůže, jiný je obcházen

Řešit tisíce žádostí o dotace by výběr dotačních odborníků z teprve se rozjíždějí­cí agentury neměl nárok zvládnout. Nástroj k tomu nutný si proto sportovci vypůjčili od resortu životního prostředí. Konkrétně od Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

„Dotační software fondu je dlouhodobě hodnocen jako nejlepší, který česká ministerst­va používají,“vysvětlil svou volbu Hnilička. Úředníci by měli dotační formulář pro kluby vytvořit a ty se do něj budou hlásit přes stránky sportovní agentury. Trochu krkolomně se pak data budou k vyhodnocen­í

Celkem miliarda je k dispozici ■ pro kluby, které vlivem vládních opatření přišly o zisky z využívání svého majetku. Rozhodovat o udělení dotace bude Národní sportovní agentura.

Agentura vedená Milanem

Hniličkou by chtěla oficiální výzvu vypsat nejpozději 15. června.

První peníze by ke klubům měly ■ dorazit už v červenci. Podle Hniličky by vyřízení žádosti a vyplacení peněz mělo trvat

3–4 týdny.

Žádající klub musí být

■ registrová­n podle zákona jako spolek, pobočný spolek, obecně prospěšná společnost, zařízení registrova­ných církví či nadace a nadační fond.

Dotace z tohoto programu se

■ vyplácí „ex ante“. To znamená, že se částka vyplácí předem – podobně jako záloha. Vyúčtování by pak mělo proběhnout až příští rok v únoru. vracet zpět agentuře. Dvojkolejn­ost takového postupu ale vyvolává otazníky.

Během celé krize sportovní kluby pobíraly peníze z dotačních programů Můj klub či Kabina, díky kterým mohly platit trenéry a další odborné pracovníky, jimž stála práce. Jenže tyto dotace vyřizuje ještě letos ministerst­vo školství a tělovýchov­y. Pod Hniličkovu agenturu přejdou až příští rok.

Činovníci klubů, ač jsou za nabídnutou pomocnou ruku rádi, si tak budou muset o dotace na sport žádat ze dvou různých zdrojů. Rozhodnutí obejít resort školství ministra Roberta Plagy (ANO), pod který sport historicky spadal, má své politické kořeny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na včerejší společné tiskové konferenci s Hniličkou láteřil nad „arogantním a nepřijatel­ných chováním“Plagových úředníků, kvůli jejichž svévoli údajně některé kluby nedosáhly v minulém roce na dotace. Právě nakládání s penězi na sport, jenž byl v agendě ministerst­va tradičně až na druhé koleji, je Plagovu úřadu vyčítáno nejčastěji a Babiš se kvůli tomu se svým vlastním ministrem několikrát střetl. Vyhnout se dalšímu dohadování tak bylo žádoucí. A peníze narychlo rozdělí NSA.

Ani ne z poloviny naplněná Národní sportovní agentura (NSA) rozdělí sportovním klubům miliardu korun. Za přispění nečekaného „parťáka“z resortu životního prostředí.

Velcí si nesáhnou. Snad Ačkoliv program míří na malé kluby, závislé ve velké míře na penězích z pronájmu svých sportovišť, ukousnout si své sousto mohou i větší oddíly. Podle zdrojů LN bylo právě nastavení kritérií pro vyplacení dotace jedním z nejbouřliv­ějších bodů debaty mezi špičkami českého sportu. Prostředky by ale podle tvůrců dotačního programu neměly zamířit ke gigantům jako Sparta nebo Slavie.

Zajistit to mají dotační podmínky. Podle těch může získat dotaci jen spolek vytvořený za jiným účelem než ziskem. Zároveň musí být oficiálně registrova­ný a majetek, kvůli kterému žádá, spravovat minimálně od 1. ledna 2020.

I tak ale, pokud některý profesioná­lní klub vyčlenil s předstihem nějaké dětské tréninkové centrum, může na příspěvek od státu dosáhnout. I když to by se podle činovníků agentury dít nemělo.

Od příštího roku bude mít Hniličkova agentura k dispozici okolo 7,3 miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia