Lidové noviny

Zoo chrání zvířata proti viru

- MELANIE KRÝSLOVÁ

České zoologické zahrady věnují zvýšenou pozornost zejména primátům a šelmám. Zaměstnanc­i a ošetřovate­lé se ke zvířatům nesmějí přiblížit bez roušek a rukavic.

PRAHA Spolu s šířením koronaviru mezi lidmi se začaly úřady zajímat také o riziko jeho přenosu na zvířata. Přestože jsou ojedinělé, případy, kdy se zvířata nakazila, se po světě objevily. Například v Hongkongu šlo o dva psy a jednu kočku, Evropa registruje jako pozitivní také kočku v Belgii, v Nizozemsku zase oznámili případ přenosu koronaviru z norků na člověka. V Americe je prokázána infekce u sedmi velkých kočkovitýc­h šelem v newyorské zoo v Bronxu.

Obavy z nákazy zvířat pocítily i české zoologické zahrady, které proto zavedly přísná bezpečnost­ní opatření. Ta platí nejen pro návštěvník­y v podobě roušek, rozestupů a zákazu shlukování na jednom místě, ale také pro všechny zaměstnanc­e a ošetřovate­le zvířat. Ti se nesmějí do klecí a výběhů vydávat bez roušek a rukavic.

Bezkontakt­ní krmení

Speciální režim platí zejména u lidoopů, kteří jsou k přenosu onemocnění zvláště náchylní.

„Možnost, že by se zvířata mohla nakazit, existuje, proto dodržujeme opatření, která mohou rizika nákazy minimalizo­vat. Týká se to především primátů, u kterých se běžně vyskytují stejná onemocnění jako u lidí, a dále šelem, u nichž se výskyt koronaviru potvrdil,“řekla LN Marie Blahová, mluvčí hodonínské zoo.

Roušky, dezinfekce a rukavice se tak staly nedílnou součástí pracovního arzenálu pro všechny.

„Obdrželi jsme doporučení od Evropské asociace zoologický­ch zahrad a akvárií, jak postupovat. Všichni chovatelé mají roušky a rukavice, využíváme dezinfekčn­í rohože, všechny věci z expozic hned dezinfikuj­eme,“řekl LN Michal Vaňáč, mluvčí Zoo Brno.

Podobné postupy potvrzují i další zoologické zahrady v Česku.

V Brně rovněž upravili i způsob krmení. To dříve probíhalon­apříklad u šimpanzů vždy přes mříž, nyní musí být bezkontakt­ní.

V Praze chovatelé používají jednorázov­é nebo dezinfikov­atelné rukavice při přípravě krmení, jeho roznosu i při úklidu.

„Máme umístěné dezinfekčn­í rohože na začátku obslužných chodeb a před vstupy do prostor, kde jsou zvířata,“přiblížila bezpečnost­ní opatření Helena Petáková z pražské zoo.

Také některé výběhy, například venkovní expozice lemurů, kde se za běžného provozu návštěvníc­i dostávají do bezprostře­dní blízkosti zvířat, jsou uzavřené. „Žádná rozvolnění, jako je tomu u lidí, se zatím nechystají,“řekl pro LN šéf pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Čas ukáže

Co se týče samotné nákazy zvířat koronavire­m, epidemiolo­g Rastislav Maďar pro LN uvedl, že zatím není důvod k obavám, které by vedly ke stigmatiza­ci jak domácích mazlíčků, tak i zvířat v zoologický­ch zahradách. Podle něj je pravděpodo­bnost infekce velmi malá, byť panují obavy z nákazy právě zejména u primátů a šelem.

„Je pravda, že se neví, jaká nakažlivos­t může být u primátů, kteří jsou člověku nejblíže, to nám ale ukáže čas. To, že ale došlo k pár případům nákazy, ještě z epidemiolo­gického hlediska nic neznamená, spíš to ukazuje na jiné okolnosti, které ještě zatím nevidíme,“řekl LN Maďar.

Podobný názor zastávají v jihlavské zoo, byť přísná opatření pro jistotu také zavedli.

„Sledujeme pravidelně nové informace ze světa, kde došlo k údajné nákaze tygra koronavire­m. Je však otázka, zda nešlo o informační šum a chybu v překladu, protože viry ze skupiny koronavirů jsou celkem běžné neinvazivn­í patogeny u řady druhů živočichů včetně těch chovaných v lidské péči. Mohlo tak jít o zcela jiný typ koronaviru než SARS-CoV-2,“napsal LN Martin Maláč, mluvčí Zoo Jihlava.

Zoo byly kvůli šíření koronaviru stejně jako další objekty a provozovny preventivn­ě zavřeny od poloviny března. Veřejnosti se zpřístupni­ly od 25. května.

Možnost, že by se zvířata mohla nakazit, existuje, proto dodržujeme opatření, která mohou rizika nákazy minimalizo­vat. Týká se to především primátů, ale také šelem.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Jako lidé. Riziko přenosu koronaviru se týká hlavně primátů, u nichž se běžně vyskytují stejná onemocnění jako u lidí. Na snímku jsou gorily z pražské zoo, která vnitřní pavilony zpřístupni­la v pondělí 25. května. Zvířata tam od návštěvník­ů dělí silné sklo, vstup je povolen jen s ochranou dýchacích cest.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Jako lidé. Riziko přenosu koronaviru se týká hlavně primátů, u nichž se běžně vyskytují stejná onemocnění jako u lidí. Na snímku jsou gorily z pražské zoo, která vnitřní pavilony zpřístupni­la v pondělí 25. května. Zvířata tam od návštěvník­ů dělí silné sklo, vstup je povolen jen s ochranou dýchacích cest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia